A Szakterületi csoportunkról

Amikor ősszel az egyetemre érkeztem, emlékszem, hogy a mentorok fáradhatatlanul hívták az évfolyamomat mindenféle programokra, többek között SZaCS-ra is, viszont így visszagondolva, szerintem akkoriban nem nagyon értettem, hogy tulajdonképpen mi is ez. Gólyaként a Szakterületi Csoport üléseit kissé ijesztőnek találtam elsőre, amivel talán nem vagyok egyedül, hiszen hirtelen a nyakunkba zúdult a rengeteg újdonság, az elképesztő mértékűnek tűnő tananyag, és őszintén, kinek volt kedve idegenként bemerészkedni a felsőbbéves hallgatótársai közé? Úgy gondoltam, hogy véleményem és jelenlétem egyáltalán nem lényeges, viszont már akkor is tudtam, hogy a jövőben valamikor mentor szeretnék lenni.

 Így történt, hogy az első SZaCS-os megbeszélésemre idén, február elején került sor, oda is csak azért mentem, mert nagyon érdekelt, hogy ki lesz a szakterületünk következő koordinátora, hiszen ő lesz az, akihez majd fordulhatunk a problémáinkkal. Annak ellenére, hogy végül nem tudtunk dönteni a két jelölt közül, és amúgy sem reprezentatív a szavazás (tehát így is, úgy is a Küldöttgyűlés választja meg a szakterületi koordinátort),  valahogy ottragadtam, részben a jó hangulat miatt, és talán kissé azért is, mert úgy tartom helyesnek, hogy szerepet vállaljak a szakom közéleti ügyeiben.

 Az ezt követő ülések valamelyikén feladatokat osztottunk ki (Bio-Fiz felező megvalósításában segédkezni, fizikus foci stb.), és négyen is voltunk, akik elvállaltuk a fizikus társasjáték est szervezését, ami március elsején került megrendezésre. A programra többen is saját játékkal érkeztünk, valamint elkértük a matekosoktól a készletüket, akiknek ezúton is köszönöm a lehetőséget! Tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy az esemény a vártnál jóval nagyobb sikert aratott, ezért a koordinátorunk megbízott minket a további társasozások menedzsmentjével, amiket az ő javaslatára 2-4 heti rendszerességgel fogunk megszervezni. A társasjáték-munkacsoporttal már most is rengeteg ötletünk van mind a vicces eseményborítókra, mind a különböző tematikákra, amivel még egy kicsit színesebbé tehetjük majd a programokat, de persze, ha van ötletetek vagy észrevételetek, nyugodtan keressetek bennünket!

 A következő alkalmat március 21-ére (ami egy szerdai nap) tervezzük, 18 órától, de erről még lesz Facebook esemény, és nagyon fogunk igyekezni, hogy mindenkihez eljuttassuk a meghívást. Reméljük, hogy a MaFiHE hozzájárulásával nassolnivalóval is fel tudunk majd szerelkezni, ezáltal még kellemesebbé téve az időtöltést, ti pedig hozzátok el barátaitokat, kedvenc társasaitokat, és szórakozzunk jól!

Ezen kívül folyamatban van a Bio-Fiz felező,  valamint a fizikus foci kivitelezése, de szívesen szervezünk egyéb eseményeket is amennyiben igény van rájuk, legyen az karaoke, biliárd, vagy bármi más. Ha SZaCS ülésen felvetitek, ti is részt vehettek a megvalósítási munkálatokban, ha szeretnétek, erre mindenkit bátorítok!

De visszatérve a Szakterületi Csoportra, az utóbbi időben hatalmas fejlődésnek indult, az üléseken már húsz fő körüli a létszám, ami a tavalyi nyolc főhöz képest hatalmas teljesítmény. Örömteli dolog, hogy egyre többen akarnak részt venni a szak életében, akár az álláspontjuk reprezentálásával (ez is segítség), akár feladatok vállalásával, amik legfőképp különböző programok szervezését jelentik. Mindenkinek javaslom, hogy nyugodtan vegye ki a részét a szervezésből, hiszen egy feladattal több embert is megbíznak, így szét lehet osztani a teendőket, és összességében egyáltalán nem megterhelő senki számára.

Mostanában sok szó esett az üléseken a különböző betölthető pozíciókról, hiszen nemsokára indul a mentorok képzése, valamint a képviselő-választás, amire jó volna ha minél többen jelentkeznének, hogy több mandátumot kaphasson a szakunk, ezáltal valamelyest megnövelve befolyásunkat a küldöttgyűléseken. Ezen kívül bemutatkozott a MaFiHE is, elmagyarázták a működésük mikéntjét, ajánlottak betölthető, illetve a közeljövőben megüresedő pozíciókat.

Idő közben már lejárt a mentorjelentkezés határideje, ami még több embert vonzott az ülésekre, tekintve, hogy a mentorjelöltek számára releváns információk hangzanak el, és talán kötelességünknek érezzük, hogy szerepet vállaljunk a szakcsoport alakításában valamilyen szinten, ezzel megmutatva szorgalmunkat és rátermettségünket.

Végül múlt héten – karunkon utolsóként – sikerült választanunk egy mentorfelelőst, ami azt a szomorú problémát tükrözi, hogy a szakunkon nagyon kevés az aktív ember, ezáltal nehezen töltődnek be az üres pozíciók, és kevésbé gördülékeny a feladatok lebonyolítása. Ezért is gondolom, hogy ha nem is mindenkinek, de sokkal több embernek kellene SZaCS ülésekre járnia, végül is ez a közösség javát szolgálja, és az egyetem nem csupán a tanulásról, hanem a szociális életről is épp úgy szól. Összességében tehát a SZaCS-nak van még hova fejlődnie, ugyanakkor már elindult a megfelelő úton, amit azóta már megválasztott, új koordinátorunk, Körtefái Dóri egyenget a továbbiakban.

Remélem, hogy szavaim sokakhoz eljutnak majd, ezzel inspirálva őket arra, hogy társaságunk aktív tagjává váljanak, illetve bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy az aktuálisan tevékeny emberek megőrzik eme jó tulajdonságukat, és hiszem, hogy ez egy mindenki számára gyümölcsöző helyzethez vezet.

Pollák Edina