Nagy féléves koncertajánló

Szintipoptól a pop-rockig

Bár a nyári fesztiválszezontól még majdnem a teljes tavaszi félév elválaszt minket, csüggedésre nincs ok, hiszen a legnagyobb fővárosi szórakozóhelyek idén is rendkívül változatos repertoárt kínálnak. A következő szubjektív összeállításomban bemutatom nektek azokat a külföldi előadókat, akikre érdemes odafigyelni.

Son Lux (US) – március 2. Péntek 20:00, Dürer Kert

Ezt az alternatív zenekart elég nehéz alműfajba sorolni, annyira sokszínű a zenéjük, leginkább a post-rock és alternatív hiphop címkéket aggatják rájuk. Számaik, akár nyugtalanságot, akár teljes harmóniát árasszanak is, mindig egyfajta elmélyülés érzetét keltik, de mégis képesek nagy ívekkel dolgozni. Legalább egy számukkal már mindenki biztosan találkozott filmekben, vagy reklámokban. Leghíresebb ezek közül a Lost it to Trying, és bár e szám születésekor a Son Lux név még csak Ryan Lott zenei producert takarta, mára már kiegészült Rafiq Bhatia gitárossal és Ian Chang dobossal, így a jó hangzás élőben is garantált.

Kezdőknek a következő dalaikat ajánlom: Lost it to Trying, Easy, Dream State

Susanne Sundfør (NO) – március 2. Péntek 20:00, Müpa

A szintipop-vonalon tevékenykedő énekes-dalszerzőnő sokak szerint az egyik legjobb példa arra, hogy ezt a műfajt lehet a legnagyobb igényességgel is művelni. Diszkográfiája egy gyönyörű átmenetet képez a klasszikus dallamoktól kiindulva egyedi hangzásának csúcspontjáig, ami a 2015-ös Ten Love Songs című albuma. Tavalyi lemezén azonban visszavesz az elektronikából és hangszeres kíséret mellett énekel, megmutatva, hogy ebben az irányban is tud még maradandót alkotni.

Amit mindenképpen hallgass meg tőle: Running To The Sea, White Foxes, Accelerate

TOKiMONSTA (US) – március 21. Szerda 19:00, A38

A los angeles-i zenei producer és DJ, a koreai származású Jennifer Lee már évek óta lát el minket brainfood zenéivel, tökéletes alapot szolgáltatva tanuláshoz, alkotómunkához. Pszichedelikus dalaiban hip-hop és elektronikus elemeket vegyít, mindezt ázsiai hangzásvilággal megspékelve. Bár utolsó lemeze készítése előtt egy súlyos betegséggel is meg kellett küzdenie, és ebből fakadó élményei is visszaköszönnek az albumán, ma már teljes erőbedobással dolgozik, és halmozza a sikereket.

Kedvenceim tőle: Gamble, Smoke & Mirrors, Rose’s Thorn

TOMM¥ €A$H (EE) – április 11. Szerda 20:00, Akvárium

Aki nem ismerné a bágyadt tekintetű bajszos úriembert, Európa, ha nem a világ egyik legfurcsább rappere Tomas Tammemets, aki egy tallini orosz lakótelepről indult, és művészetében alaposan merít az ottani élményeiből. Dalait hallgatva szinte magunkra képzeljük a kamu Adidas-mackónkat, ahogy polgárpukkasztó sorait hallgatjuk, aminél már csak a vizuális megjelenítés a botrányosabb. És mégis, a görbe tükör, amelyet romlott világunk felé mutat – a lehető legnagyobb természetességgel és jókora művészi igényességgel – hatalmas sikert hozott neki, hazánkban is már sokadik koncertjét adja. Guggolásra fel!

Gopnik-partikhoz tökéletes választás lehet: Guez Whoz Bak, Winaloto, Pussy Money Weed

SOHN (AT) – május 8. Kedd 20:00, A38

A Bécsből érkező, angol zenei producer, Christopher Taylor az elektronikus zene egyik legkülönlegesebb alakja, aki eddig két albummal büszkélkedhet, a 2014-es Tremors-szal és a tavalyi Rennennel. Míg az első inkább egy kísérletező indie alkotás, addig a második, mely az igazi sikert hozta neki, már egy kiforrott balladatár elektronikus köntösbe öltöztetve, miközben a rá jellemző stílusjegyeit megtartotta.

A legkülönlegesebb darabok: Tempest, Conrad, Rennen

Sleeping With Sirens (US) – május 15. Kedd 18:30, Dürer Kert

A floridai együttest legtöbbször a pop-rock és metalcore jelzőkkel illetik, azonban a leginkább meghatározó eleme dalaiknak az énekesük, Kellin Quinn különleges tenorhangja. Az ő diszkográfiájuk is műfaji változásokon ment keresztül, hiszen legutolsó, Gossip című lemezük jelentős pop-elemekkel operál, dalaik így sokkal slágeresebbek lettek. Utóbbi albumuk turnéja keretében látogatnak el hozzánk is.

Amit érdemes meghallgatni tőlük: If You Can’t Hang, Kick Me, Legends