Bellozzo

Olaszország a város szívében

Ebédidő van, és van két órád a következő előadásig? Talán messzinek tűnhet, de az Oktogonra villamosozva életed talán egyik legmeghatározóbb ízélményét élheted át, és hidd el, időben vissza fogsz érni. Ó, hogy nem szereted a gyorséttermeket? Hidd el, ez nem olyan, amiket eddig próbáltál!

Mi, magyarok szívünkhöz rendkívül közel érezzük az olasz gasztronómiát, és emiatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már mindent tudunk is róla, pedig sok olyan étel van, amelynek a magyarított vagy amerikai stílusban elkészített változatát fogyasztjuk, miközben olasznak hívjuk. De vajon mi annak az oka, hogy nem a hagyományos olasz konyhát vettük át? Legtöbbször azzal találom szemben magam, hogy idehaza imádjuk a gazdag ételeket, és nem egy ismerősöm esik teljesen kétségbe, ha az étel nem tartalmaz húst. Ezzel szemben az olasz kaják nincsenek zsúfolásig tömve mindennel, csak a maguk egyszerűségében léteznek, egy kezünkön is megszámolható ízek harmóniájával operálva. A Bellozzo ez utóbbi ízvilág terjesztésére szakosodott és nem csak egy újabb megszokott magyar étteremről van szó, ami, ha már tésztát és pizzát is kínál, akkor rögtön ki is írja a cégérre, hogy „olasz konyha”.

Bár attól függetlenül, hogy olasz alapanyagokkal és olasz receptekkel dolgoznak, a Bellozzo hazánkban jelent meg először, a magyarországi Burger King jóvoltából, ezáltal pedig hol máshol is találhatnánk meg, mint a lánc oktogoni burgerezője mellett. A 2015-ben nyílt tésztázó megnyitása idején jócskán meglepetést okozott egyszerűségével, mégis igényes, rusztikus berendezésével, úgy, hogy közben a finom ételeket az orrunk előtt, egy gyorsétterem és egy látványkonyha keresztezésében készítik el a mosolygós dolgozók, akár kevesebbért, mint ezer forint. A projekt végül annyira bejött a budapestieknek és a turistáknak egyaránt, hogy a hely elindulhatott franchise irányba, és fél éve megnyílt a WestEndben lévő gyorséttermük is.

A siker titka elsősorban a menüsorban keresendő, melyet első alkalommal megszeppenve bámultam, majd vállalkozó szellem révén egy pesto-s fussillire esett a választásom, annak ellenére, hogy az étterembe érkezésem előtt egyáltalán nem tudtam volna megmondani, hogy ez a két szó mit jelent. A kasszás lány az olasz városokról elnevezett állomások egyike felé irányított, ahol a srác szinte hipergyorsaságra kapcsolva ütötte össze nekem a vacsorámat. Azóta eltelt két év, én pedig már minden létező tésztájukat kipróbáltam, és kijelenthetem, felesleges az első alkalommal azon aggódni, melyiket választod, úgyis mindegyiket ki akarod majd próbálni, ráadásul nem csak a feltétekkel, hanem a tészták típusaival is variálhatsz, a spagettitől kezdve a ravioliig. Az már csak hab a tortán, hogy hiába tésztázóként híresült el, eredeti olasz pizzákat is kaphatunk, hasonlóan alacsony árakon, ahogy salátát és olasz süteményeket is, mindehhez pedig dallamos olasz slágerek adják az aláfestést a vendégtérben.

Egy szó mint száz, a Bellozzo tipikusan az a hely, ahol mindig otthon érzi magát az ember, és tökéletes helyszíne lehet mind egy baráti találkozónak, mind egy randevúnak, de aki csak szeretne valamit harapni ebédidőben, az sem fog csalódni.