A hétfő szombaton kezdődik

A szerzők a Sztrugackij fivérek, Brios és Arkagyij, akik sci-fi, fantasy témában
alkotnak. A különös keverék mellett, amit nevezhetnénk
sci-fantasy-nek, megjelenik a bürokrácia átláthatatlansága és gúnyos kritikája.
Ez a műfaj eredményezi a cselekmények különlegességét is. A
“varázslat” nem természetfelettiként és elérhetetlen, megmagyarázhatatlan jelenségként jelenik meg, hanem teljesen logikus, megmagyarázható, fizikai és kémiai törvények összessége, így mindenki számára, aki elég nyitott, lehetőség van elsajátítani ezt a mesterséget.
A történet egy informatikussal, Privalov Alekszandr Ivanoviccsal és egy transzlátor-dívánnyal kezdődik, majd az “ember” belecsöppen a BOVATKI (Boszorkányság és Varázslat Tudományos Kutató Intézete) forgatagába. Rajta keresztül látjuk az események kibontakozását, és vele együtt tanuljuk meg ennek a világnak a működését. Informatikai tudása eredményezi, hogy kulcsfigurává válik, ezáltal mindenkit megismer. Az alapvetően átlagos jellemébe, tudatlanságába, meglepettségébe könnyen beleképzelheti magát az olvasó, de a szerepe nem áll meg itt. Nem egy bárki, aki helyettesíthető, hanem fontos szerepet tölt be az intézet mindennapjaiban. Feladatairól a következőképp tesz említéseket:

“… amikor az »inkubuszátváltozás pszi-mezőre történő inkongurens transzgressziójának«˝ logikai elemzését kellett elvégezni, mégis rendkívül érdekes volt a munka, s én büszke voltam nyilvánvaló nélkülözhetetlenségemre.” illetve
“Összeállítottam Vityka Kornyejev számára a transzlátor-dívány M-mezejének feszültségi táblázatait a kilenc dimenziós mágikus térben.”
A történetek (mert több van), mind a mágia és a tudomány (vagy éppen
áltudomány) mezsgyéjén járnak. A BOVATKI osztályai és kutatói mind különös szerzetek, az épület egyedülálló légkörét tárgyak, lények és a használt eszközök adják, amelyeket a szilveszteri (szombati) őrjárat során részletesebben is megismerhetünk. Milyen
egyedi dolgokkal találkozunk? Például két Maxwell démonnal, akik fej vagy
írást játszanak a pincében (nálunk ilyesmit nem lehet találni, ellenőriztem). Ez a csendes este, azonban hamar hangos, élettel teli, dolgos este lesz, mert a kutatóintézet mottója: „A hétfő szombaton kezdődik.”
Értékelésem: 5 transzlátor-dívány

Puskás júlia