drMáriás: A szeretet soha el nem fogy

Orbán Viktor megtekint a róla mintázott Társadalmi egyenlőség és igazságosság szobrát a Városligetben

 

Ősszel Budán, a Godot Galériában volt megtekinthető Máriás Béla, azaz drMáriás legújabb kiállítása, mely az ironikus „A szeretet soha el nem fogy” címet kapta. Egy késő őszi délután én is felkerekedtem és meglátogattam a Moha kávézó feletti apró galériában berendezett ingyenes tárlatot, ami remek szórakozást nyújtott.

Azoknak, akik még nem találkoztak volna a művésszel, most nyújtok egy kis gyorstalpalót: Máriás Béla a Vajdaságból származó kortárs magyar író, festő és zenész – a Tudósok zenekar frontembere. Bár művészetére több stílus(irányzat) jellemző (avantgárd, dadaizmus, pop-art és szürrealizmus), mondanivalója meglehetősen egységes: egyfajta szarkasztikus éllel tekint minden hétköznapi dologra, mely a mi kelet-európai kultúránkat jellemzi, különös tekintettel a politikai viszonyokra és a médiára.

 

Ez, az általa elnevezett „társadalomsebészeti” munkásság, amilyen kevéssé tűnik művészinek és esztétikusnak, annyira megdöbbentő és igaz egyben. Nevetséges köntösbe öltöztetni egy valós problémát bár nem megoldás a bajra, mégis gondolatokat szül. Ez a titka drMáriás sikerének, amellett persze, hogy kendőzetlenül rakja a kirakatba a véleményét.

Áder János gyorsan aláír minden törvényt majd elrohan Zalaszandokánosra, ahol egy felfújható bohóchallal megnyeri a horgászversenyt, amikor váratlanul megtámadja egy cápának öltözött tanár

Mostani kiállításán, legújabb festményeit bemutatva, nem is kérdés, hogy miért egy szentírásból vett idézet lett a címadó. Vásznain főképp a jelen vezetőit, közszereplőit és a múlt diktátorait (főként magyar vonatkozással bírókat) jelenítette meg egy-egy ismert bibliai kép szereplőiként. Az üzenet egyértelműen megosztó (ezért nem is erre helyezem most a lényeget), a festményeket nézve pedig az az érzése az embernek, hogy „ilyet ő is tudna”, a stílus arra emlékeztet, mintha valaki széttrollkodna egy hittanos kifestőt. Azonban kétségtelen, hogy a kiállítás – és legfőképp a képek címadása pl. „Szent Máté Péter átadja stafétabotját Szent Elton Johnnak”  – bárkit képes lenne kizökkenteni a hétköznapjaiból, és ha képesek vagyunk rá, hogy egy fél órára minden köz- és vallási témára a lehető legnagyobb komolytalansággal tekintsünk, garantált a döbbenet utáni jókedv.

Sajnos a tárlat már bezárta kapuit, de ha érdekel titeket, és lemaradtatok volna, Youtube-on megnézhetitek a festő gondolatait a műveiről. A drMáriás-rajongóknak pedig kitartást kívánok a következő tárlatig.