Outlander – Az idegen

A sorozatot Diana Gabbaldon regényei alapján írták, ezeket is tudom ajánlani azoknak, akik szeretnek olvasni, de azok, akik a vizsgák közeledtével a több, mint 900 oldalas Outlander helyett inkább az anatómia könyvet olvasnák, ajánlatos megnézni a sorozatot, ami a könyveknek tökéletes feldolgozása.

 

A történet kezdetén 1945-öt írunk, a világháború befejeztével egy angol házaspár, Frank Randall (Tobias Menzies) és felesége, Claire Randall (Caitriona Balfe) elutazik felüdülni a skót felföldre, hogy kipihenjék a háborút és rendbehozzák a házasságukat. Egy kirándulás folyamán Claire Randall hihetetlen módon visszakerül a múltba és 1745-ben találja magát egy skót felkelőcsoport közepén. Megmenti és jó barátságba kerül a csoport egy fiatal és vakmerő harcosával, James Fraserrel (Sam Heughan). Az angol – skót ellentét ellenére Claire sikeresen beilleszkedik a 18. századi Skóciába.

De mi is az ellentétek alapja? Az angol trónon a skót Stuart dinasztiából származó II. Jakab ült, akit trónfosztottak 1688-ban és a helyét Orániai Vilmos foglalta el. A skót nép és az angolok között mély szakadék keletkezett, a felföd lakóiban élt a vágy, hogy a skót Stuart dinasztia visszaszerezze méltó helyét a királyság élén. Ellenálltak minden eszközzel az angol elnyomásnak és a Skót-Felföldön tartózkodó angolok nemkívánatos személyek voltak. Ebbe a történelmi helyzetbe csöppen bele angol főhősnőnk, akinek a sorozat elején nem sokat jósolnánk ebben az idegen és ellenséges világban, de a kezdetben vadnak és kegyetlennek tűnő Skócia folyamatosan szelídül meg Claire szemében, ezáltal mi is egyre jobban megszeretjük a kiltek és skótdudák kavalkádját.

Érdemes nézni, mert minden egyes rész tartogat számunkra izgalmakat, a főcímdala rendkívül fülbemászó, ami egyébként ennek a korszaknak az eseményeit megéneklő skót népdal átirata. A sorozatban megvan minden, ami ahhoz kell, hogy könnyen megszeressük: háború, hazaszeretet, hősiesség és természetesen az ezeket színesítő szerelem sem hiányozhat.

Varga Ági