Az élet csodaszép

Karácsonyi film, egy kicsit másképp

Így, hogy a reklámokba, újságokba, plázákba és mindenhova megérkezett a karácsony, ideje, hogy mi is szorítsunk neki egy kis helyet magunkban, a vizsgaidőszak izgalmai mellett. És mi más lehetne ebben segítségünkre, mint egy hideg hétvégi estén a paplan alá bevackolva egy kakaó/forrócsoki mellett egy jó kis karácsonyi film.

Bár manapság a modern karácsonyi animációs filmek, mint például a Karácsony Arthur, meg hasonlók élik virágkorukat, vagy a tipikus karácsonyi vígjátékok, mint a Télapu, vagy a Reszkessetek betörők, én most mégis kicsit régebbre nyúlnék vissza, egészen 1946-ig a Frank Capra által rendezett Az élet csodaszép (It’s a wonderful life) című filmig. Mivel sokunk szülei se születtek még meg ekkor, nem untatnám az olvasókat a színészgárda neveivel.

A film mellesleg 1 Golden-globe díjjal gazdagodott 1947-ben, továbbá 5 Oscar-díjra jelölték, tehát ha nem is lesz mindenki kedvence, 2 órát mindenképp megéri áldozni rá az életünkből.

Ideje is rátérni a történetre, hiszen „remélhetőleg” sokan már a körmüket lerágva várják, hogy megtudhassák mire is kaphatott egy „karácsonyi témájú amerikai családi dráma” ennyi díjat és figyelmet.

A film abból a szempontból is különlegesnek mondható, hogy az első 1 óra 17 percben szó sincs karácsonyról, ám semmi ok a pánikra, az utolsó 53 percben behozza jelentős lemaradását, és már csak egy kis hóesés kell, amit csodálhatunk az ablakon keresztül, így végül már akarattal sem űzhetjük ki magunkból az adventi hangulatot egészen a következő vizsgaidőszakig.

Főszereplőnk, George Bailey életétének kulcsmozzanatait egészen fiatalkorától végigkísérhetjük Clarence Odbody „másodosztályú angyal” és a főangyalok szemszögéből. Apja egy családi vállalkozást vezet, a Bailey Építési és Hitel céget, mely a rendkívül gazdag és zsugori Mr. Potterrel dacolva segít a városiaknak, hogy megépíthessék otthonaikat. George-ról már fiatalon, a helyi gyógyszerész segédjeként is kiderül, hogy mindent megtesz azért, hogy segíthessen másokon. Később, apja halála után, egyetemi tanulmányait feladva veszi át a céget, kijátszva és megszégyenítve Mr. Pottert. Persze szerelmi szál is van a történetben – a romantikus lelkek kedvéért –, de ezt meghagyom meglepetésnek. Jó pár évvel később, mikor Szenteste a pénztárellenőrzés előtt kiderül, hogy hiány van a pénztárban, és csődeljárás fenyegeti a céget, George besokall, és úgy dönt öngyilkosságot követ el, hogy az életbiztosításából helyreállíthassák a céget. Ekkor lép be a történetbe Clerence akit azzal bíznak meg a főangyalok, hogy megmentse George-ot. A kezdeti nézeteltérések után az angyal megmutatja George-nak, milyen lenne a világ, ha ő meg se született volna. A város Mr. Potter uralma alá kerül, George régi főnöke koldusbotra jut, a város teljesen átalakul, azok a családok, akiken a cége segített ínségben élnek, és még számos példát láthatunk arra, hogy milyen „nyomorúságos” lenne a világ George Bailey nélkül.
Bár sokat elmeséltem a történetből, maradjon egy kis izgalom azoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését ez a kis írás. Bár nem győzöm hangsúlyozni, mennyire más ez a film, mint amilyenekhez sokan szoktak, talán pont ez az ami megragadja az embert. Nincs túlbonyolítva, nincsenek árnyalatok, és még hisz abban hogy a jótettek végül megháláltatnak.

It’s a wonderful life (amerikai), romantikus film, 1946, 130 perc
Rendező: Frank Capra
Forgatókönyvíró: Frank Capra, Frances Goodrich, Albert Hackett, Jo Swerling
Szereplők: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers
Pontszám: 7.

Gál Nóra

gal.nora@nyuz.elte.hu