Hoppácska

A kalács újratöltve

A kürtőskalács egy ideje reneszánszát éli, ám sokkal intenzívebben van jelen, mint eddig bármikor. Pár éve szinte berobbant a köztudatba, hogy már fagyival töltve is árulják, az édesszájúak legnagyobb örömére, de a diadalmenet itt nem állt meg. A Hoppácska megálmodói ugyanis rájöttek, hogy egy kürtőskalácsból akár még hamburgert is lehet készíteni!

A hamburgerezés élményét ma már nagyon sok formában átélhetjük, kezdve a mekistől egészen a fenséges kézművesekig, egy retrohangulatot idéző amerikai stílusú étteremben, egy zajos kocsmában vagy a forró nyári melegben a Karavánban, a Kazinczy utcában. Csak kapkodjuk a fejünket, úgy bukkannak fel egymás után az újabbnál újabb ötletek, például észrevettétek, milyen divatossá vált a vegán, az Angus marhahúsból készült, vagy a rántott sajtos burger?

Mégis minden képzeletemet felülmúlta, mikor meghallottam, hogy van egy hely a Kálvin tértől nem messze, a Ráday utcában, ahol buci helyett félbevágott sós kürtős kaláccsal tálalják a hamburgert. Felkerekedtem hát, és utánajártam, hogy vajon milyen élménnyel gazdagíthat, ha egyszerre próbálom ki a gyermekkorom kedvenc édességét, és lazább péntek estéim kedvenc elemózsiáját.

Amikor megérkeztem, ambivalens érzések keveredtek bennem. A Hoppácska nem beülős hely, bár hosszú pult vár minket, végig állnunk kell, ha helyben szeretnénk étkezni. További csalódást okozott még bennem, hogy a vendégteret mintha félkészen hagyták volna a megnyitáskor, és így is maradt volna. Mindenesetre a meleg fogadtatás, a kirakatban, a pult alatt megbújó gyerekjátékok és a vendégtér közepén elterpeszkedő kutyus meglágyították a szívem. Külön dicséret illeti a Hoppácskát, amiért kutyasimogatás után ott találtam kikészítve a pult sarkában a kézfertőtlenítőt.

Mindkét alkalommal, amikor eddig a Hoppácskában jártam, az alap kürtősburgert választottam, először teljesen, majd másodszor félig átsütve. Ha megérkeztek, nektek is ajánlani fogják, hogy az utóbbit válasszátok, és most én is megspórolom nektek ezt a kísérletezgetést: első alkalommal nem éreztem katartikus élményt, bár finom volt, valami hiányzott, és mivel nekem is megmondták, hogy a medium finomabb, tettem egy második próbát, ekkor már minden ellenérzésemet félretéve. Ekkor értettem meg, hogy mi az, amiért az étterem ennyi visszatérő vendéggel büszkélkedhet.

Azonban az élmény itt nem állt meg, vendéglátónk, mikor észrevette, hogy többnyire új vendégek esznek nála, kiszólt hozzánk a pult mögül, és belekezdett a monológjába, hogy mit is érdemes tudni az ételeikről. Úgy tűnt, teljesen odavan az alkotásaikért, és hogy elmondhatják magukról, hogy mindent, a kalácsot és a szószokat is házilag készítik, a húsok és a zöldségek, pedig minden nap frissen érkeznek hozzájuk, de persze érződött mind az ízeken, mind az ételek ízléses kivitelezésében, hogy Bélus – a szakács – nagyon odafigyel a részletekre is.

Összességében jó élményekkel hagytam ott a Hoppácskát, és biztos vagyok benne, hogy még újra ellátogatok hozzájuk, és ezt ajánlom nektek is, biztosan találtok kedvetekre valót a széles kínálatból. Az áraik megfizethetőek, nem különböznek a kézművesburger-piacon megszokottaktól. Kedvcsináló gyanánt érdemes Facebookon megnézni, milyen újdonságok várnak rátok, ugyanis a különleges kürtősburgerek kínálata folyton változik. Továbbá az sem jelent gondot, ha csak édességként tudtok tekinteni a kürtőskalácsra, hiszen a kínálatuk az édesszájúakra is gondol, akik kipróbálhatják a hagyományos édes kürtőskalács továbbgondolt változatait.