Nem történt semmi

Csoma Sándor kisfilmje a #metoo kampány miatt kapott nagyobb médianyilvánosságot, pedig már az év elején megjelent. Az alkotás Kata (Láng Annamária) szempontjából dolgozza fel a történetet. Kata egy lakótelepi anyuka, akinek van egy férje (Molnár Levente), egy 12 éves fia (Varga Zétény), szomszédai, és második gyermekével terhes. Éppen egy vizsgálatról tart hazafele, amikor a ház kapujában találkozik fiával, Peti nem unatkozott, a szintén a házban lakó Feri segített elűzni az unalmas perceket, amíg Katára várt. Aznap – a kis kedvesség ellenére – Peti mégis furán viselkedik, szótlan, zárkózott… Este Kata észreveszi, hogy fia kidobta a nadrágját, számonkéri rajta ezt, és akkor a kisfiúból feltör, hogy Feri fogdosta, de megkéri anyját, hogy senkinek ne árulja el. Kata ennek ellenére este mégis elmondja a férjének. A kisfilmnek szerintem ez volt az egyik legjobb pillanata, a feszültséget és a tehetetlenséget olyan szinten adta át, hogy legszívesebben lementem volna sétálni, vagy hozzávágtam volna a falhoz a laptopom, de a film lekötött, így csak ültem és meredten néztem a képernyőt. Az apa jól bepiál és elmegy megverni Ferit, felesége ekkor próbálja megakadályozni, de a férj durván félrelöki (megjegyezném: ez a pillanat is egy családi tragédia bemutatása a filmben). A másik katartikus jelenet a filmben az, amikor a család ül a kocsiban és látják Ferit, az apa beletapos a fékbe és elkezdnek ordibálni (gondolj a felfüggesztettre!, odamegyek, megölöm!), a kisfiú pedig egyszer csak megszólal: nem történt semmi (nothing really happened). Mindenki csak bámul, az apja haragja Peti ellen fordul.

A kisfilm 25 perces, nem tudom, hogy a végén azért égett a szemem, mert a sírás határán voltam, vagy mert egyszer sem pislogtam ezalatt az idő alatt, mivel mind a történet, mind a színészek játéka hihetetlen mértékben lebilincselő volt.

Persze mindenkiben máshogy interpretálódnak az ilyen művészi alkotások, és ennél a kisfilmnél ez nyilván nagyban függ attól, hogy az embernek volt-e már része hasonlóban, avagy nem.

A kisfilm itt megtekinthető.