Lumberjack Poutineire

Egy falatnyi Kanada

Egy hónappal ezelőtt megnyílt Budapest első poutinozója, tovább gazdagítva a helyi street-food paletta színes világát. Mivel mindig izgalomba hoznak a gasztro-újdonságok, felkerekedtem és ellátogattam az Izabella utcában lévő éttermükbe, és úgy éreztem, hogy az élményeimet meg kell osztanom veletek is.

Kezdjük is azzal, hogy mi fán terem a poutine? A Kanadaiak kedvenc street-foodja nem más eredetileg, mint sültkrumpli, amit különleges fűszerezésű, barna színű szósszal és sajtdarabkákkal a tetején tálalnak. Az étel Québecből, Kanada francia ajkú részéről származik, de Európában eddig nem nagyon terjedtek el a poutinozók, még Franciaországban sem. Éppen ezért különleges, hogy pont nálunk, egy hetedik kerületi szuterénben ilyen ritka élményben lehet részünk.

 

Akkor lássuk, hogy ízlik a poutine a kezdőknek! A barátommal egy Chili Cheese Bacon és egy Lumberjack Poutine-t próbáltunk ki, amik az alap ötletnek már továbbgondolt változatai. Az elsőt sajtszósszal, baconnel, chili és jalapeno paprikákkal, a másodikat pedig a ház specialitásával, gombás borjúraguval kínálták, amelynek alapja a fent említett szósz. Amíg meg nem láttam, mit fogok enni, volt bennem egy kis félsz, hogy talán a hatalmas kézműves hamburgerekhez szokott gyomornak egy sima sültkrumpli-különlegesség nem lesz elegendő, meg hát mégis csak egy köretet fogok enni valami feltéttel a tetején, és biztosan hiányozni fog mellőle a főétel. Jelentem: nem hiányzott. Az adag, amit kaptunk bőven elegendő volt, és a feltét mennyisége is pont megfelelő arányban volt a krumplival. Bár a chilis poutint inkább kapszaicinfüggőknek ajánlom, a borjúragus nagyon finom volt a különleges szósszal és a ropogós krumplival.

A kiadós lakoma végén volt szerencsém a hely egyik tulajdonosával is beszélgetni, és így megismerhettem a Lumberjack másik oldalát is. Az éttermet két barát álmodta meg, miután – hosszabb időt töltve Kanadában – közelebbről megismerték a helyi konyhát. Mondanom sem kell, lelkes fiatalokról van szó, tele ötletekkel, hogyan juttassák el a legtöbb emberhez a poutine-t és a kézműves hamburgereiket, amiket csupa friss alapanyagból, és eredeti, Kanadából érkezett fűszerekkel készítenek el. Kihasználva a fővárosi streetfood-piac eme rését belevágtak és tele vannak további tervekkel. Mint minden kezdeti szakaszban lévő étterem, így ők is sok fejlesztés előtt állnak. Az étterem berendezése még minimalista, viszont már jelenlegi állapotában is hangulatos, néhány megoldás pedig ötletesen idézi a tengerentúli országot. Bár a poutine és a burgerkínálat széles, remélem a jövőben az italok között is találhatok különlegességeket, és nem csak a mindenhol megszokott kínálatot kapom.

Megfordulhat az olvasó fejében, hogy pontosan milyen árkategóriára is kell számítani. Van egy jó hírem: poutine-nal olcsón, akár ezer forint alatt jóllakhatunk, és a burgerek sem kerülnek többe, mint átlagosan a kézműves hambizóban. Sőt, ha nagyétkűek vagyunk, a hamburgerünk mellé a hagyományos poutint sokkal olcsóbban kapjuk, mint önmagában, illetve akár két hamburgert is egybekombinálhatunk, ha úgy tartja kedvünk.

Végezetül pár szót arról, hogy kiknek ajánlom a Lumberjacket: elsősorban azoknak, akik tudják mi az a poutine, és régóta áhítoztak arra, hogy idehaza is egyenek. Másodszor pedig minden hozzám hasonló „kézműves hamburger sültkrumplival és coleslaw-val” rajongónak, illetve mindenkinek, aki egy kis újdonságra vágyik.