Ben Affleck újra szuperhőst játszik

Milyen is egy jó thriller? Kell, hogy legyen benne izgalom, akció és csavarok. A könyvelő című akcióthriller 2016 októberében került fel a mozivásznakra és járta be a világot Benjamin Géza Affleck főszereplésével. Ezúttal egy autista hőst alakít, Christian Wolffot, akit egyszerre tekinthetünk legjobb barátja, Matt Damon két ikonikus karaktere (Jason Bourne és Will Hunting) keverékének, ugyanis egyszerre zseniális bérgyilkos és matematikai zseni.

 

 

A főszereplő, Christian Wolff, könyvelőként dolgozik, a számokhoz kitűnően ért, de képtelen az emberekkel való kommunikációra, esetlensége vicces szituációkat szül.

A történetben a főszereplő csak Dana Cummingsnak (Anna Kendrick) nyílik meg, ezzel megtöri az őt addig jellemző magányosságot. Dana karaktere nem kevés színt visz az alapvetően nem túl vidám történetbe. Az ő hatására Christiannak még viccet is sikerül elsütnie, ami elég gyengécske, ám próbálkozása értékelésre méltó.

Ben Affleck remekül alakítja szerepét, arcán érzelem ritkán látszódik, ezért az ember a film alatt önkéntelenül is azt lesi, hogy milyen kifejezéseket sikerül elcsípni az arcán. A rendező ezt tudatosan erősíti azzal, hogy gyakran látunk közeli képeket az arcáról. A kíváncsiság és a feszült figyelem a néző érdeklődését folyamatosan fenntartja, az izgalmakat fokozza.

A film több szálon fut. Az első szál a jelenben mutatja be a Christian Wolffal történő eseményeket. Christian visszaemlékezéseiből keletkezik a második szál, ami visszaviszi a nézőt a gyermekkorába; ezek a részeletek segítenek a karakter megértésében. A visszaemlékezések a Keresztapa trilógia második részéhez hasonlíthatók leginkább, ahol ugyanígy a múlt hatásait a jelen eseményeire való visszatekintésekből ismerjük meg. A harmadik szál a szövetségi nyomozást mutatja be, ami Christian Wolff ellen folyik. A történet végén természetesen a szálak összeérnek, összefonódnak, csavarokkal fűszerezve.

Ám miért is igazi szuperhős megint Ben Affleck? Első ránézésre egy nagydarab könyvelőnek tűnik, de a történet előrehaladtával kiderül, hogy egyedül végezni tudott egy szobányi bérgyilkossal és maffiózóval, és titkos személyiségein keresztül éli kettős életét. Mi is kellene több a szuperhősséghez? Átlagembernek tűnő egyén sötét titkokkal és ismeretlen személyazonossággal: ezek a szuperhős legfőbb jellemzői.

The Accountant (magyarul beszélő, amerikai dráma 128 perc, 2016)
Rendező: Gavin O’ Connor
Forgatókönyvíró: Bill Dubuque
Szereplők: Anna Kendrick (Dana), Ben Affleck (Chris)
Pontszám: 9/10