Tetoválás cukorbetegeknek

Nem csak szép, de hasznos is

Kevés dologról mondható el, hogy esztétikus és még életet menthet, de ezen új forradalmi ötlet feltalálóinak mind a két szempontot sikerült figyelembe venni. Milliók életét tehetik könnyebbé a kutatók, ha találmányuk széles körben elterjed. Amilyen egyszerű, mégis nagyszerű ez az ötlet biztosan nem kell már sokat várni rá. Na de lássuk mi is ez.

Diabetesként élni nem lehet könnyű dolog, legyen az akár egyes vagy kettes típusú. Folyamatosan mérni a vércukorszintet, hogy azt a kívánt határok között tartsa az ember egy nehéz feladat. A procedúrát a betegek nyűgnek is érezhetik, arról nem is beszélve, hogy bárhol nem is végezhető el a művelet, már a megfelelő higiénia elérése érdekében sem. Erre a problémára kerestek és találtak is megoldást a kutatók.

Diabetes

A cukorbetegség az egyik legszélesebb körben elterjed, a modern életmód miatt kialakuló betegség. Több százmillió embert érint és világszerte a vezető halálokok közé tartozik. A glükózszint gyakori mérése elengedhetetlen a betegség optimális kezeléséhez és a kapcsolódó problémák elkerüléséhez.

A cukorbetegség számos olyan betegséget foglal magában, amely inzulin problémával jár. Normális esetben a hasnyálmirigy (a gyomor mögötti szerv) Langerhans szigeteknek nevezett része inzulint szabadít fel, hogy segítsen a szervezetnek tárolni és felhasználni az elfogyasztott ételből származó cukrot és zsírt. A diabetes akkor fordulhat elő, ha a hasnyálmirigy nagyon keveset vagy egyáltalán nem termel inzulint, illetve ha a szervezet nem reagál megfelelően a megfelelő mennyiségben termelt inzulinra. Még nincs gyógymód. A betegek folyamatos kezelésre szorulnak, hogy egészségesek maradjanak. Ez egy anyagcsererendellenesség, melynek két fő típusa van, az 1-es és a 2-es, valamint olykor jelentkezhet terhességi cukorbetegség is. Az 1-es típusú egy autoimmun betegség,  amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez bármelyik életkorban előfordulhat és szorosan nem függ össze a beteg életmódjával. A 2-es típus viszont nagyon is összefügg vele. Itt a szervezetben inzulinrezisztencia lép fel, de okozhatja ezt is inzulinhiány. Ez felnőttekben alakul ki, általában 40 éves kor körül, de a rossz táplálkozási szokásoknak köszönhetően ez a korhatár egyre lejjebb csúszik. Kialakulása előbbinek gyors, míg utóbbinak lassú, tehát jó sokáig kell elhanyagolnunk az „egészséges életmódot”. A 2-es típusnál kezdetben a béta sejtek száma normális, tehát az inzulinszint is normális. Így ha időben rádöbbenünk, hogy rossz úton járunk akár még az inzulin terápiát is megúszhatjuk. A terhességi vagy gesztációs diabetes a cukorbetegség egyik formája, amely általában a terhesség harmadik trimeszterében (harmadában) jelenik meg, és a terhesség végével általában el is tűnik. Habár a kialakulásának okai nem teljesen ismertek, feltételezhető, hogy a terhesség során a méhlepény által termelt hormonok (kortizol, progeszteron, human placental lactogen, prolactin, humán chorio-gonadotropin) hatására létrejövő anyagcsere-változás.

Kiterjedt kutatás irányul arra, hogy a vércukorszint önellenőrzését megkönnyítsék a betegek számára és ez széles körben elterjedhessen.

A találmány

Kifejlesztettek egy bioszenzoros tetováló festéket, ami reakcióba lép a vérben lévő cukorral, hogy segítsen a diabeteseket kontroll alatt tartani értékeiket. A színváltó festék színe változik a test felszínén, mint egy „interaktív kijelző”, hogy a cukorbetegeket riassza, amikor a vércukorszintjük túl alacsony vagy túl magas. Amikor a vércukorszint megemelkedik, akkor az érzékelő festék „real-time” (valós időben) kékről barnára szineződik, valamint visszaváltozik kékre, amikor a szint leesik.

Hogyan működik?

A festék érzékeli a test interstitialis (sejtközötti) folyadékban bekövetkező változást. Amikor a glükózérzékelő tetoválás érzékeli a változást a a vércukorszintben, akkor megváltozik a színe. A tetoválás elkészíthető egy egy napos, nem invazív procedúrával.

Ez nem az első ilyen felfedezés, már készült más tetoválás a vér só és pH szintjének érzékelésére is, amit a Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakemberei hoztak létre. A sóérzékelő festék nyomon követi a vér nátrium szintjét és fluoreszkál az UV fény alatt és intenzív zöld színű lesz, ha magas sókoncentrációt érzékel. A pH érzékelő festék reagál az alkalinitásra és pinkről lilára változik hogy ha az megemelkedik.

A kutatók úgy gondolják, hogy a tetoválásaik, amelyek még csak a „proof-of-concept” – egy koncepció igazolás – stádiumban van, egy új lehetőség lehet a test monitorozására. A cukorbetegek számára a glükózérzékelő festék segítségével a vércukorszintjüket követhetik, anélkül, hogy a bőrüket meg kellene szúrni és vérmintát kellene venni maguktól néhány óránként. Egy bioszenzoros tetoválás meg tudná mondani a cukorbetegnek, hogy milyen inzulinadagot igényelnek a vércukorszintjük függvényében, hogy bármikor ki tudják egyensúlyozni.

A Dermal Abyss közvetlen hozzáférést biztosít a testben lévő kompartmentekhez, és tükrözi a belső anyagcsere folyamatokat tetoválás formájában.