SkinGun

A csodafegyver

Egy puska, amelyet még egy vérbeli pacifista sem tiltana be. Az elnevezése talán kicsit ambivalens érézéseket kelthet, de ez a „fegyver” életeket menthet. Az ötlet nem újkeletű, alapjait már egy 2011-ben megjelent tanulmányában lefektette Gerlach és munkacsoportja, de egy RenovaCare nevű cég csak most látta meg benne a piaci lehetőséget. Így mi sem mehetünk el ezen forradalmi ötlet mellett.

Képzeljünk el egy világot, ahol ha az ember komoly égési sérüléseket szenved sem kell egész életében hegeket viselnie magán. Mi több nem kell komoly műtéti beavatkozásokon átesnie, csak ráspriccelnek a sebére egy kis „vizet” és hamarosan meggyógyul. Hihetelen ugye? Pedig már nem is olyan távoli az a jövő, amelyben ez mindenki számára elérhető lesz. Ám kezdjük a történetet az elejétől.

A háttértörténet

Egy Pennsylvania állambeli katona, Matt Uram 2009-ben beszédet mondott feleségével a Július Negyedike (July Fourth) rendezvényén, amikor egy rosszul biztosított gázolaj spray a tábortűz mellett felrobbant és lángba borította őt. Az egész jobb oldala és a haja megégett. Uramot gyorsan kórházba szállították, ahonnan a pittsburgh-i Mercy Burn Központba helyezték. Itt az orvosok eltávolították az összes égett bőrt és bekötözték a sebeit. Másod és harmadfokú égés határán állt, fel kellett készülnie a hónapokig tartó fájdalomra és testének eltorzulására. Nem sokkal ezután azonban a kezelőorvosa megkérte Uramot, hogy vegyen részt egy új eszköz kísérleti próbáján. A férfi habozás nélkül belement, így egy új világ tárult az emberiség elé.

Dr. Jörg Gerlach, német kutató által kifejlesztett kezelés volt a világon első, amely a beteg őssejtjeit használja közvetlenül a bőr gyógyítására. Amennyiben sikeres a kísérlete a férfi teljes bőrét tudja regenerálni. Öt nappal a baleset után a sebészek eltávolították az Uram jobb combján lévő, sértetlen bőrből egy kis részét – egy postai bélyeg nagyságút – és felhasználtak arra, hogy őssejtjeiből folyékony szuszpenziót állítsanak elő, majd finom ködként permetezték a sérült bőrre. Három nappal később, amikor át kellett kötni a sebeket, vették észre, hogy az égési sebek szinte teljesen meggyógyultak, a fertőzés és hegesedés kockázata nélkül.

A cikk

Egy tanulmány publikáltak később az esetről – stílusosan – a Burns nevű újságban, ahol leírták, hogy hogyan volt képes a spray visszanöveszteni a bőrt azáltal, hogy több ezer regeneratív szigetet hoztak vele létre. Így nem kényszerítették arra a sebet, hogy a peremétől kezdve befelé gyógyuljon. Ez a technika csökkenti a gyógyulási időt, minimalizálja a komplikációkat illetve esztétikailag és funkcionálisan is kielégítő eredménnyel kecsegtetett.

Hogy mit is csináltak pontosan, azt a cikkben leírták. Egy 3×4 mm-es darabot vágtak ki Uram bőréből egy eldobható sebészi szike segítségével, vigyáztak arra, hogy az így nyert szövetdarab a procedúra során még véletlenül se száradjon ki. Ezután enzimes úton (diszpáz II és Ringer laktát oldat segítségével) elválasztották a bőr két rétegét, az epidermist és a dermist. Egy kis idő elteltével mechanikailag is rásegítettek a folyamatra és szike és csipesz használatával véglegesen elválasztották a felhámot és a hámot. A továbbiakban a dermis réteggel nem foglalkoztak. Az epidermisből további mosási és enzimes kezeléssel (Ringer laktát oldat és tripszin) egy-sejt-szuszpenziót készítettek, és kinyerték a bazális keratinocitákat, amelyek magas regeneratív potenciállal rendelkeznek. Ezután további mosási és szűrési lépések következtek, hogy a sejtaggragátumokat eltávolítsák az oldatból. Végül Neubauer kamra segítségével megállapították a sejtszámot és tripán-kék festéssel megnézték az életképességüket. Az így kapott sejtszuszpenziót három steril fecskendőbe töltötték és rápermetezték a megégett felületre. Láss csodát, négy nap múlva már begyógyult a seb, három hónap múlva már a nem volt feltűnő az elszíneződés sem. Míg egy év múlva már senki nem mondta volna meg, hogy milyen szörnyű baleset történt a férfival, ha nem élte volna át talán még ő maga sem.

RenovaCare

Több tucat ember szenved égési sérüléseket és kezelik őket sikeresen az Uramnál használt eljárással előállított spray-vel Németországban és az USA-ban. Gerlach 2014-ben eladta a technológiáját a RenovaCare-nek. Ez az orvostechnológia startup a bonyolult koncepción alapuló prototípust átalakította egy felhasználóbarát termékké, amit SkinGunnak nevezett el. Abban reménykedik, hogy ezzel a klinikusok a kísérleti körülményeken kívüli környezetben (szerk. értsd a korházban) is képesek lesznek a használatára. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen a cég klinikai tanulmányokat készít az év során, céljuk, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (Food and Drug Administration; FDA) jóváhagyja a SkinGunt. Miután ezeket az akadályokat legyőzték, Thomas Bold, a RenovaCare vezérigazgatója, úgy véli, hogy a SkinGun felveheti a versenyt vagy akár helyettesítheti is a mai ellátást és annak színvonalát az égési sérülések gyógyítása terén.

A súlyos égési sérülések jelenlegi kezelése úgy történik, hogy a beteg bőrének egészséges részéből kivágnak egy területet és átültetik az égett területre. Az eljrást bőr graftolásnak hívják. Ez a procedúra fájdalmas és további sebet jelent a bőrt „adományozó” területen, valamint korlátozott mozgást enged meg, mivel a beültetett bőr nem képes a beteggel együtt nőni. További hátránya, hogy csak kétszer-háromszor nagyobb területet tud lefedni, mint a kivágott folt. Nem is beszélve arról, hogy ha az égési sérülés nem csak a bőrre terjed ki – hanem az izom és a bőr alatti szövetek is károsodnak, amely egy harmadfokú égési sérülés is – akkor ezen technika alkalmatlan azok gyógyítására. Így beláthatjuk, hogy ezen a téren a jelenlegi ellátás színvonala világszerte szörnyű, és nagy potenciál van a regeneratív gyógyításban a jövőre nézve.

Úgy tűnik, hogy a RenovaCare mindezen hiányosságokat kiküszöbölheti, ha tovább fejlesztik és az FDA elfogadja, mint hatásos „gyógyszert” az égési sérülésekre.

Talán pár év múlva már nem kell aggódnunk azon, hogy a harmadfokú égési sérülések miatt, de azért ha lehet ne kockáztassunk és ne játszunk a tűzzel.