Újjászületett a magyar kosár

Történetünket 2016 őszén kezdjük, amikor a magyar kosárlabda-válogatott megkezdte szereplését a 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezősorozatában. A csapat szövetségi kapitánya az a Sztojan Ivkovics, aki ugyan Dubrovnikban született 51 éve, ám neve már 1992 óta jól cseng a magyar kosárlabdázók körében. 2006-ig játékosként, utána edzőként tevékenykedett hazánkban, a válogatott irányítását 2013-ban vette át, így egy tudatos építkezés eredményeképp jött ki a lépés egy éve, amikor Nagy-Britannia, Macedónia és Luxemburg ellen hat meccsből hatot megnyerve – 18 év várakozás után – kijuttatta a válogatottat az EB-re.

A rajongók, amint kiderült, hogy a fiúk Kolozsváron fogják játszani a csoportmeccseiket, már el is kezdték megvásárolni a jegyeiket Erdély egyik legszebb városába szeptember elejére. Már a sorsolásnál is látszott, hogy az öt ellenfélből melyik lehet az a kettő, amelyik ellen reális eséllyel szállhat harcba a továbbjutásért a csapat, egyik sem a hihetetlen labdaérzékű emberekkel megáldott ex-jugoszláv államok, Horvátország, illetve Montenegró voltak, előbbi ellen egy szorosnak mondható kilencpontos vereség (58-67) jött ki, a „hegyi szerbek” ellen viszont beleszaladt a késbe a csapat (48-72) – így várhatta azt a két meccset a gárda, amire egész nyáron készült.

A két kulcsmeccsen a csapat két sztárja közül a csehek ellen az ősztől a Barcelonában kosárlabdázó Hanga Ádám villogott, aki a 85-73-as győzelemből 31 ponttal vette ki a részét, majd jött Vojvoda Dávid, aki több, mint 9 000 román előtt vezette 80-71-es győzelemre a magyar csapatot úgy, hogy az ellenfélnek esélye sem volt. A magyar válogatott 48 év után nyert meccset EB-n, rögtön kettőt is, melynek jutalma egy isztambuli meccs volt a klasszisokból álló Szerbia ellen (78-86).

A történet novemberben a vb-selejtezőkkel tovább íródik…