Megállt az idő a teniszvilágban

Federer és Nadal ismét a régi

Csak a legelvakultabb rajongók várhattak olyan forgatókönyvet a 2017-es teniszszezontól, mint ahogyan eddig az esztendő eseményei alakultak. Minden idők legnagyobb teniszezői ismét odapirítottak a fiataloknak: Federer és Nadal közösen 31 Grand Slam-trófeával kezdték az évet, most már 35 van nekik.

Azután, hogy 2016 végén a brit Andy Murray október 3-tól az idény végéig mind az öt tornát – közte a londoni világbajnokságot – megnyerte, ahol elindult, 29 éves korára felért a csúcsra és a világranglista első helyén telelhetett. 2017 első tornáján Dubajban Murrayt egy maratoni hosszúságú, három órás meccsen Novak Djokovic legyőzte, így máris a 12-szeres Grand Slam-győztes szerb számított az Australian Open favoritjának.

Fun fact: Grand Slam tornának nevezzük a négy legnagyobb presztízzsel bíró – minden évben megrendezésre kerülő – versenyt. Név szerint az Australian Opent, melyet Melbourne-ben rendeznek január második felében, a május végén kezdődő, június elején véget érő párizsi Roland Garrost, a júliusi Wimbledont, melyet a London egyik külső kerületében található királyi teniszklubban bonyolítanak le, valamint a US Opent a „Nagy Almában”, azaz New Yorkban, ahol szeptember elején osztják ki a trófeákat.

Na már most 2017 elején adott volt két sportági legenda, akik immáron két és fél éve nem tudtak Grand Slamet nyerni, a svájci Roger Federer 2012-ben Wimbledonban, a spanyol Rafael Nadal 2014-es Roland Garros óta nem tudott diadalmaskodni a négy nagy torna valamelyikén. Azóta egy bizonyos Novak Djokovicról szólt minden, aki a már említett Garros óta lejátszott tíz tornából hatot megnyert és fölényesen állt a világranglista élén.

Mint tudjuk, semmi nem tart örökké, így előbb 2016 szeptemberében Djokovicsot, majd 2017 tavaszán Murrayt érte utol egy sérüléshullám, megadva a lehetőséget Federernek és Nadalnak a visszatérésre, akik sportági legendákhoz méltóan éltek is az előttük kínálkozó lehetőséggel – nem is akárhogy!

Az év első Grand Slam tornáján, a kemény pályás Australian Openen Nadal a 9., Federer 17. helyen kapott kiemelést, ennek megfelelően „botrányosan” nehéz sorsolást kapott a két legenda, de ez nem akadályozta meg őket, hogy a döntőig meneteljenek és ott egy olyan meccset játsszanak egymás ellen, ami örökké bevonul a tenisz történelmébe.

Harmincötödik egymás elleni meccsükön kétszer is Federer került szettelőnybe, ám Nadal mindkétszer kiegyenlített, és sokan azt gondolhatták, hogy az idén 36. életévébe lépő svájci elfárad és nem lesz képes behúzni a meccset, azonban mindenkire rácáfolt és 6/3-mal megnyerte pályafutása 18. GS-trófeáját.

A Roland Garroson a salakkirálynak is nevezett Nadal nem adott esélyt egyetlen ellenfelének sem, a 31 éves Matador szettveszteség nélkül nyerte meg mind a hét meccsét a 10. Garros-trófeájáig vezető úton, mely Nadalnak a 15. GS-sikere volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Federer nem indult el a Garroson, de a tornán látott Nadallal szemben még neki sem lett volna esélye…

Wimbledonban füvön Federer megcsinálta ugyanazt, mint Nadal a Garroson egy hónappal korábban, azaz kedvenc tornáján nem engedett egyetlen szettet sem az ellenfeleinek, így kérdés nélkül lett Wimbledon bajnoka immáron nyolcadik alkalommal.

A US Open előtt az addigi világelső Murray pontjai elfogytak, így Rafael Nadal karrierje során negyedik alkalommal is felkerült a ranglista élére, ami rekord! Nadal ezt a rekordot New Yorkban méltóképpen megünnepelte, ebből nem von le semmit sem, hogy ezúttal Djokovic, Murray és Wawrinka is sérültet jelentett, így foghíjas mezőnyben egy végtelenül könnyűnek nevezhető sorsolást kihasználva szerezte meg a trófeát.

Federer vs. Nadal 19-16 és még nincs vége(?)…