11.22.63

Mint ahogy azt mindenki tudja, az időutazás témáját felölelő képalkotások között a Vissza a jövőbe trilógiának nincsen párja! A második helyre viszont jó néhány film és sorozat pályázik, az egyik ilyen a 11.22.63.

112263_3

A Stephen King regénye alapján készült nyolc részes mini sorozat főszereplője Jake Eppping (James Franco), egy középiskolai tanár, akit a haldokló öreg barátja rávesz arra, hogy térjen vissza a múltba, és akadályozza meg az USA 35. elnökének, John F. Kennedy-nek a meggyilkolását. Az idős ember szerint minden rossz a jövőben ezzel a merénylettel kezdődött, így ha Jake megakadályozza a gyilkosságot, akkor ezzel jobbra fordíthatja a Föld sorsát.

112263

Az időutazásra olyan konkrét eszköz, mint a legendás DeLorean nincs, viszont szabályok vannak, amik rengeteg fordulatot hoznak a cselekménybe: 1960-tól kezdve bármennyi időt el lehet tölteni a múltban, a jelenbe való visszatérésre mindig két perccel az indulás után kerül majd sor. Aztán ha visszatérsz a jelenbe, és ismét időutazásra szánod el magad, akkor azzal eltörlődik az előző időutazás által kialakított alternatív jelen. A harmadik szabály pedig a legnagyobb akadályozó tényező, az idő maga, ugyanis amint közel kerülsz a nagyobb változások elkövetéséhez, az idő megpróbál védekezni ellene.

112263_2

J. J. Abrams, a Star Wars hetedik részének rendezője, volt a sorozat producere, emiatt egyértelmű volt, hogy itt is legalább olyan jó látványvilágra számíthatunk. Ennek megfelelően remekül sikerült a ‘60-as évek Amerikáját megjeleníteni a 11.22.63-ban. Jake „mentorával” történő rövid tanácskozás után bele is vág a kalandba, melynek – mint utóbb kiderül – nem csak a merénylet megakadályozása lesz a célja. Ahogy egyre jobban belefolyik az eseménybe, egyre kevésbé tudja majd eldönteni, hogy áldja-e vagy átkozza barátját, amiért rávette őt az időutazásra, ráadásul a történet vége sem feltétlen alakul úgy, mint egy átlagos amerikai sorozat…