Részben ember

Sokakat furdalja a kíváncsiság, hogy vajon mit is hozhat a jövő. Többféle kép tárulhat elénk, amikor elképzeljük, hogy milyen lesz a világ 10, 50 vagy 100 év múlva. Az egyik ilyen a hihetetlenül magas, krómozott falú felhőkarcolókkal, high-tech berendezésekkel és robotokkal teli város, ahol mindenkinek repülő autója van. A másik véglet a posztapokaliptikus világ, ahol a már csekély létszámú emberiség partials_kicsiuralmát átvette a természet, ahol mindenkinek küzdenie kell a túlélésért. Véleményem szerint ezt a kettőt nem szabad teljesen elkülöníteni, sok esetben az utóbbi az előbbi vagy annak egy korábbi stádiumának következménye.

De hogyan és miért történik az apokalipszis? Milyen döntéseket hoznak és hogyan élnek tovább az emberek? Sikerül egyáltalán túlélniük? Ezeknek a kérdéseknek megválaszolásával és kreativitásuk segítségével szeretnek alkotni a sci-fi írók.

Dan Wells Részlegesek című könyvsorozata egy olyan világot tár elénk, ahol maga az emberség és az emberi lét fogalma válik kérdésessé. Történetünk 2076-ban kezdődik, 11 évvel vagyunk egy háború után a – szürke, fémrobotok helyett – részlegesekkel, mesterségesen előállított, emberhez hasonló szerves létformákkal. A részlegeseket úgy hozták létre, hogy ők legyenek a tökéletes emberek. Az első pár generációt katonai célokra tervezték, ők rezisztensek a betegségekkel szemben, gyorsabbak, erősebbek, gyorsabban regenerálódnak, nagyobb állóképességgel bírnak, mint az átlag emberek, és még lehetne sorolni. A másik oldalon az emberiség áll, amit egy, a háborúban bevetett vírus (RM) majdnem teljesen kiirtott, és mivel az újszülöttek nem élnek tovább három napnál, a népességnövekedés útját is elállta. A történet elején főszereplőnk, Kira a szülészeten dolgozik orvostanhallgatóként, hogy ezen változtasson. Lassan indul ugyan, ahogy felgyorsulnak az események, úgy a kaland is elkezdődik, Kirának először alkalma nyílik egy Részlegest vizsgálni, valamint magát a vírust, később pedig Long Island elszigeteltségét elhagyva kutatómunkára indulunk vele a posztapokaliptikus Amerikában, és plot-twistekből sem szenvedünk hiányt. Mi volt az oka a Részlegesekkel való háborúnak? Kik hozták létre az RM-et és miért? Sikerül az idealista világnézetű Kirának időben rájönnie a megoldásra, és milyen áldozatokat kényszerül meghozni a túlélésért?

dan_wells

Azoknak ajánlom, akik szeretik a sci-fit, a biológiát, esetleg mindkettőt, akiket érdekel, hogy milyen lenne a világ (vagy legalábbis Amerika), ha az emberek teljesen eltűnnének, vagy akiket egy olyan jövő érdekel, ahol az emberiség problémái nem a Földön kívülről jönnek, hanem az emberi természetből fakadnak.