Plazmaadás

Manapság köztudott a fontossága a véradásnak. Az ELTE-n is vannak szervezett véradások, ahol a diákok egyszerűen, óra után, vagy előtt, segíthetnek a rászorulóknak. A plazmaadás nem ennyire ismert dolog sajnos Magyarországon, pedig amellett hogy segíthetsz másokon, még pénzbeli juttatást is kapsz érte.

A vérplazma a vér alkotórésze, folyékony, szalmasárga színű és a teljes vérünk több mint felét képezi. A nagy része víz (93%), de oldott állapotban van még benne fehérje, glükóz, véralvadási faktorok, ionok, hormonok, sőt még szén-dioxid is. A plazmaferézis során a vérplazma egy részét orvosi eljárás során kivonják a vérből, majd feldolgozzák és reintegrálják.

A Studium Plazmaközpontban jártam, ahol a Plazmaszolgálat Kft. már 8 éve folytatja tevékenységét. Először egy orvosi alkalmassági vizsgálaton vettem részt, ahol kérdőívek kellett kitöltenem az egészségügyi állapotommal kapcsolatban, majd a nővérek megmérték a vérnyomásom. Ezután hívtak az orvosi szobába, ahol kérdéseket tettek föl, és meg is vizsgáltak. A tetoválásokat lefotozzák, és fontos, hogyha szúrattál testékszert, fülbevalót vagy csináltattál tetoválást, akkor onnantól számítva fél év elteltéig kizárnak a plazmaadásból. A vizsgálat után vért vesznek, amit letesztelnek AIDS-re és Hepatitis A-ra. A vérvizsgálatra egy hetet várni kell, de utána indulhat is a plazmaadás, ha minden eredményed megfelelő. Nagyon fontos, hogy vigyétek magatokkal a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, valamint a TAJ kártyát is.

Vérplazmát általában hetente egyszer adhatsz. Nagyon fontos, hogy a plazmaadás előtti nap legalább két-két és fél, aznap pedig legalább két liter folyadékot igyál. Az egészségügyi vizsgálat során adnak egy táblázatot a leendő donoroknak, amelyben ismertetik, hogy mely ételek és italok segítik a plazmaadást, és melyek a kerülendők. Ezeket a szabályokat a saját egészségetek, és a plazmátok használhatósága miatt is be kell tartanotok. Fontos, hogy az új szabályok értelmében a plazmaadóknak vért is kell adniuk 180 naponta, ennek teljesítését a Plazmaszolgálat szervezett véradásokkal segíti.

A plazmaadáskor először egy orvosi vizsgálaton kell részt venni, ahol megmérik megint a vérnyomásod, valamint megvizsgálnak, hogy beteg vagy-e. Ezek után behívnak a vérvételi terembe, ami nagyon korszerű, és leültetnek a nővérek egy kényelmes fotelbe. A tű amit belédszúrnak talán kicsit vastagabb, mint a vérvételkor használt, de nem érezhető a különbség. Egy plazmaadás nagyjából egy órát vesz igénybe. A nagy síkképernyős tévék segítik az ellazulást, de lehet vinni könyvet, tanulnivalót, így az idő is hasznosan telik. Amikor nem jön a vér eléggé, akkor egy labdácskát kell pumpálgatni, de ezen kívül nincs más teendő a plazmaadás közben. Utána még megéri fél órát ott várni, nehogy az ember esetleg az utcán legyen rosszul. Én nem éreztem semmilyen kellemetlenséget, de vannak akik azt mondják, hogy utána émelyegtek picit, vagy éppen gyengék voltak fél napig. Éppen emiatt a sportolást jobb másnapra halasztani.

A procedúra után, pedig négyezer forint költségtérítést kapnak a plazmaadók, de vannak egyéb akciók is, amelyekről Studium honlapja ad információt. A honlap egyébként nagyon jól használható, lehet időpontot foglalni és lemondani is a regisztráció után.

Akik félnek a plazmaadástól ne tegyék, a nővérek és az orvosok is nagyon kedvesek. A központ elképesztően tiszta és modern, és mindig van csoki, ami segít az ellazulásban. Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer próbálja ki, de nem csak a költségtérítés miatt. Neked csak egy órát vesz el az életedből, de a betegeknek a plazmádból gyógyszert készítenek. Ne legyél rest, a cukorbetegeknek, vérzékenyeknek és az immunvédekezési zavarokkal küzdőknek szükségük van a segítségedre!