Kutatók éjszakája – Betekintés a tudományok világába

Hiszen egyetemistaként mással sem foglalkozunk – tiltakozhatnátok az alcímet olvasva. Igen ám, de egy TTK-s hallgatóként vajon tudjátok-e, hogyan dolgozik egy régész? Vagy inkább azt szeretnétek látni, hogyan készül az almaszirom? Esetleg belesnétek az OSZK Térképtárába?

Az idén tizenegyedszer megrendezett Kutatók Éjszakájának eredeti célja az volt, hogy évente egy alkalommal bepillantást engedjen a fiataloknak a kutatók mindennapjaiba, és ezzel népszerűsítse körükben a tudományos pályát. A programok palettája azonban évről-évre egyre színesedett, így ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy nem csak minden korosztály számára nyitott a rendezvény, de szinte biztos, hogy mindenki talál is olyan programot, amely életkorának és érdeklődésének is megfelel.

A jövő generációja

Már-már közhely, hogy milyen nagy szerepe van a gyerekek iskolai motiváltságában a távlati céloknak, az egyéni érdeklődésnek, ugyanakkor sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan félig-meddig felnőtt fejjel is tanácstalanul állnak a pályaválasztás dilemmái előtt, és sajnos nem ritka, hogy a fiatalok később megbánják az első döntésüket. A Kutatók Éjszakája kiváló alkalom arra, hogy a diákok már kisgyerekként megismerhessenek különböző tudományterületeket, és rátalálhassanak arra, amely leginkább vonzza őket. Számos intézmény szervez interaktív foglalkozásokat, ahol az érdeklődő gyerekek, fiatalok nem csak a tudományok legújabb vívmányaival, hanem “kicsiben”, játékos formában az eredményekig vezető úttal, a kutatómunkával is megismerkedhetnek. Használjuk ki az alkalmat! Mindannyiunknak van pályaválasztás előtt álló ismerőse, fiatalabb barátja, testvére, rokona. Hívjuk fel a figyelmüket a lehetőségre, vagy akár közös programot is szervezhetünk.

kutatok-ejszakaja-nagy

Ízelítő a programokból

Mint minden évben, az ELTE idén is az egyik legszélesebb programkínálattal csatlakozik a kezdeményezéshez. Az egyetemi tanulmányaihoz kötődően is ki-ki számos érdekes előadást, beszélgetést találhat, de én azt javaslom, hogy éljünk a lehetőséggel, és merészkedjünk el néhány távolabbi tudományterületre is egy-egy óra erejéig. Az Izabella utcában például a hipnózisról és a hazugságvizsgálatokról tudhatunk meg többet, a Bölcsész Karon pedig idegen nyelv órákon vehetünk részt, megismerkedhetünk más korok és népek kultúrájával, a Bárczin pedig LEGO-robotokat próbálhatunk ki. Ha pedig egy kis lazításra vágyunk, ugyan mi esne jobban egy kellemes, nyugodt éjszakai sétánál a Füvészkertben? Azonban ne felejtsük el, hogy az alma mater falain kívül is zajlik az élet, evezzünk bátran ismeretlen vizekre! Miért ne látogatnánk át a “szomszédba” a BME laborjaiba és előadótermeibe, a Széchenyi Könyvtárba vagy az Élelmiszertudományi Kutatóintézetbe – hogy csak néhány fővárosi intézményt említsek.

Hasznos tudnivalók

2016. szemptember 30-án délutántól késő éjszakába nyúlóan tart a rendezvény, 46 magyarországi városban közel 200 helyszínen várják a programok az érdeklődőket. A lehetőségek tárháza tehát meglehetősen nagy, a kutatokejszakaja.hu honlapon azonban település, intézmény, sőt témák vagy kulcsszavak alapján is kereshettek az összesített programban. Az egyes események adatlapján a rövid programleírás mellett minden esetben megtaláljuk a pontos helyszínt, időpontot és azt is, hogy melyik korosztálynak szól. A honlap programrendező funkciója pedig nagy hasznunkra lehet, ha már nem tudjuk számontartani, hány helyre is szeretnénk ellátogatni az este folyamán. Figyelem! Bár minden program ingyenes, bizonyos esetekben a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezért érdemes minél hamarabb lecsapni a helyekre!