Bazi nagy görög lagzi

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian láttátok a filmet, ugyanis a kétezres évek idején a film óriásit robbant. A Bazi nagy görög lagzi című vígjáték 2002-ben került az amerikai mozikba, ahol osztatlan sikert aratott. De mi lehet a titka?

A történet középpontjában Tula (Nia Vardalos) áll, aki egy középosztálybeli görög származású nő. Az egész család aggódik érte, ugyanis harminc éves és nem talált magának egy megfelelő görög férjet. Édesapja nem adja fel a próbálkozást és sorra mutatja be neki a görög férfiakat. Egyik nap, amikor a családi étteremben segít, meglát egy nagyon vonzó férfit, de úgy érzi, hogy esélye sem lehet nála, így Tula összekapja magát és kitör a depresszióból, főiskolára megy, ahol számítógépes ismereteket tanul, és otthagyja a családi étterem börtönét. Az új munka és a hirtelen szabadság következtében megváltozik a külseje. A szürke egérből hirtelen vonzó nő lesz. Ekkor ismerkedik meg Iannel (John Corbett), ugyanazzal a fiatalemberrel, aki miatt úgy döntött, hogy nem folytatja korábbi életét. Ekkor kezdődnek a bonyodalmak. Tula randevúzgat Iannel, de a szüleinek nem meri elmondani, inkább füllent minden félét arról, hogy hova megy. Persze minden hazugságra fény derül, a szülők kezdetben nem támogatják a kapcsolatot, de végül, amikor látják, hogy lányuk csak így lehet boldog, elfogadják. Ekkor kezdődik a kálvária, ugyanis Iant befogadják a családba, ami nagyon sok göröggel jár, és még több görög szokással. A film szerintem abban kiemelkedő, hogy ezeket az embereket nem nevetséges bolondnak mutatja be. Nem rajtuk, hanem velük nevet a közönség. Láthatjuk, hogy egy önálló görög szigetet alkot a család Amerikában, ahova látszólag csak görögök léphetnek be, azonban ez csak a látszat. A film megmutatja, hogy ezek a kedves emberek bárkit befogadnak, aki tiszteletben tartja a szokásaikat. Talán azért is sikerült ilyen jól bemutatnia ennek a vígjátéknak a görög kolónia életét, mert a főszereplő, aki a forgatókönyv író is, egy igazi görög lány, akinek a férje ugyan azokon a dolgokon ment át az esküvő előtt, mint Ian a filmben.

7166417_2b2d0833478d8dbba31ea93d598ba7b0_x

A Bazi nagy görög lagzi című filmet alacsony költségvetésből forgatták, és éppen ez adja meg a báját. A szerelmi szál nincs eltúlozva, nem alázza a külföldieket, szóval abszolút nem hollywoodi, és éppen ez kellet a nézőknek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ez volt 2002-ben az év mozisikere Amerikában. A költség-bevétel arányt nézve lepipálta a Két torony, sőt még a Titkok kamrája című filmet is, ugyanis 4500%-os hasznot hozott. Most hogy eljött a rossz idő, ajánlom, hogy nézzétek újra a filmet, hiszen méltatlanul elfeledett, és idén márciusban debütált a második rész, ami nem aratott olyan osztatlan sikert, mint az első rész.

My Big Fat Greek Wedding (amerikai-kanadai romantikus vígjáték, 95 perc, 2001)

Rendező: Joel Zwick

Forgatókönyvíró: Nia Vardalos

Szereplők: Nia Vardalos (Toula), John Corbett (Ian) , Michael Constantine (Gus)

Értékelési pontszámok: 9/10