Gömböc – A szicíliai gyorskaja

Biztos mindenki hallotta gyerekkorában a kis gömböc meséjét, ami mindent felfalt maga körül, miközben egyre nagyobb és nagyobb gömböcként gurult végig a falu utcáin. Erre a mesére asszociáltam, amikor mindent nem faltam fel, mégis gömböcként gurultam ki a jóllakottságtól ebből a gyorsétteremből.

A Gömböc az Oktogontól nem messze, a Paulay Ede és a Hegedű utca sarkán található (pont a szintén nagyszerű Noir csokizó mellett). Egy péntek délután látogattunk el ide. Egyik barátnőmmel voltam, akivel elhatároztuk, hogy most kicsit kirúgunk a hámból, ha már szülinapja van.
A hely barátságos, és a mostanában divatos berendezési elvárásoknak teljesen megfelelően néz ki. Minden letisztult, fekete-fehér színű. A pult fölött érdekes táblákon van kiírva az aktuális napi kínálat. A nagy belmagassághoz passzoló hatalmas ablakok ablakpárkányai vannak asztalnak meghosszabbítva, vagyis inkább pultnak, amely mellett bárszék magasságú ülőalkalmatosságokon foglalhatunk helyet. Az evőeszköztartók egy létrára vannak felaggatva.

A hely specialitása az arancini, ami egy szicíliai gyorskaja, vagy streetfood. Olaszul „narancsocskát” Gömböc_helyveki_vevijelent, ami színére és formájára utal. Alapja a híres olasz rizottó, amit különleges töltelékekkel dobnak fel, majd kirántják. Minden nap négy-öt féléből válogathatunk, szerepelnek köztük hagyományos olasz, de rendhagyó magyar ízesítésűek is. Egy adagban három gombóc van, ezeket kérhetjük akár vegyesen is. Ki is használtam ezt, így rögtön három különböző fajta gömböcöt próbálhattam ki. Egy Al pestot ettem, amiben pesto, azaz bazsalikomszósz volt, a második Salamino névre hallgatott, ez kolbászos-gyöngyhagymás volt, végül, de nem utolsó sorban pedig egy Palermot, amit a sütőtökös töltelék tett izgalmassá.
Ezt az egészet menüben kértem, amihez járt még egy nagyon finom füstölt sajtos gombaleves.
Mind a két fogás ízlett, és ár-érték arányban is teljesen jó volt: körülbelül 1000 Ft-ba került, ami belvárosi viszonylatban szerintem nagyon megéri egy ilyen különleges, máshol nem kapható menüért. Kértem még egy nagy adag, fél literes almaszörpöt is (300 Ft).

Az egyetlen problémám a tálalással volt. A rusztikus falap, amin az egész kaját kihozták, nagyon stílusos volt, viszont a kis egyszerhasználatos műanyag tálka, amiben maguk a gömböc-gombócok voltak, nem csak, hogy egyáltalán nem tűnik környezetbarát megoldásnak, de ráadásul még kényelmetlen is. Sehogy sem lehetett jól felvágni bennük a gömbölyű gombócokat, mindig össze-vissza gurultak, vagy csak szimplán nem fértem úgy hozzájuk, hogy egyszerre csak egyet vágjak fel, ne az összeset trancsírozzam szét a szintén műanyag késsel és villával. Végül feladtam, és inkább kézzel ettem.

Az arancinin kívül lehet itt enni salátát és bucit is, ez utóbbi egy grillszendvics. Mindkettőből naponta változik a kínálat, kérhetőek levessel is, menüben. A rizsgombócokhoz kérhetőek házi készítésű szószok is, összesen hét féle ízesítésben.
Összességében mindenkinek ajánlom ezt a helyet, aki valami különlegesre vágyik.