Guppipart otthonra! – Az akváriumtartás módjai

 

Egy olyan témához értünk, aminek a megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy egy virágzó akváriumot tudjunk fenntartani, amely magától fejlődik.

Célunk, hogy ne kelljen hetente új halakat, illetve növényeket venni a szépség fenntartásához. Lássuk, mik is az ezt befolyásoló tényezők, és mennyi is az annyi!

Lelkesen bemegyünk a boltba, hogy elkezdjünk egy új hobbit vagy akár csak, hogy fejlesszük a meglévő készletünket, de azt kell tapasztalnunk, hogy akár egy plázában, rögtön kirakják elénk a legdrágább Juwel akváriumokat, mellé egy olyan árat, amitől az embernek nemhogy csak az álla esik le, de még a haja is pitypangosat játszik. (Beőszül, majd kihullik, mindezt két másodperc alatt.) Jobb nem belegondolni, hogyan kerülhet egy 20 literes akváriumszett akár több mint százezer forintba! Érdemes tehát az ilyen üzleteket körültekintően körbejárni, akár több helyre is elmenni. Tapasztalatom szerint a használt felszerelések érik meg a legjobban.

A következőkben bármilyen valuta helyett inkább egységekben fogom taglalni az árakat, így a most leírtak időtállók lesznek, és jobban átláthatóak lesznek az arányok.

50-gallon-guppy-tank

Az első akváriumtípus a hagyományos üzletekben vehető szett. Ez első körben tartalmazza magát az akváriumot, egy szűrőt, egy fűtőt, illetve a tetőbe beépített világítást. Legtöbbször sajnos a szűrő, amit kapunk hozzá, gyenge. Szintúgy a fény is. Amire a szett képes, az csak egy alap dekorációt adó akvárium kevés hallal és specifikus árnyéktűrő növénnyel, mint például az Anubias fajok. Az ára egy sablon 54 literre számolva 20 egység, ehhez szükséges még egy aljzat, ami kb. 5 egység. Növénytáp, ami mikroelemeket tartalmaz, szükséges, ha élő növényzetet szeretnénk, ez 3 egységbe kerül. Ezekhez jön még hozzá azoknak a minimális halaknak az ára, amit elbír a rendszerünk. Összesítve egy hagyományos szett megvétele és fenntartása 30 egységbe kerül.

A következő akváriumtípus az úgynevezett Low-tech akvárium. Az egész egy nagy körforgáson és a belecsatlakozó komponensek közti egyensúlyról szól. Ebben az esetben már javasolt a szűrő lecserélése, illetve több hal és gerinctelen tartása az akváriumban, mivel az általuk termelt ammóniát alakítják majd át a szűrőben élő nitrifikáló baktériumok nitráttá, amit képesek a növények felvenni. A növények megfelelő mennyiségben a nitrát, foszfát, illetve egyéb mikrotápanyagadagokat csak akkor tudják felvenni, ha van nekik elegendő fény biztosítva. Egy Low-tech akváriumot talán a fényerő határoz meg a legjobban. Azt szokták mondani, hogy a fényerő 0,5 W/l legyen. A mi példánkban az 54 literes akváriumhoz 27 W fényerőt kell tudni biztosítani. Ez az a mennyiség, ami mellett egyéb adalékok (lásd High-tech) hozzáadása nélkül a növény a saját ütemében szépen fejlődik, és ez a fényerő meg fogja nekünk szabni az összes többi paramétert, ha el szeretnénk kerülni az algavirágzást az akváriumban. Nem mindegy a fény úgynevezett színhőmérséklete sem. Nem szeretnék nagyon belemenni sem a fény fizikájába, sem a biológiájába, hogy melyik komponenseket tudják a növények hasznosítani, ezért higgyétek el nekem, hogy az édesvízi akváriumokhoz a 6500 K színhőmérsékletű fény a megfelelő. Többféleképpen is létrejöhet az algásodás, de ha szeretnénk elkerülni, nagyon pontosan el kell találnunk a fény és a tápanyagok egyensúlyát. Ha kevés a tápanyag, a növény nem tudja hasznosítani a fényt, és ez ugyanígy fordítva is igaz.

Guppy male 07

Összegezve a Low-tech akvárium egy egészséges életteret alakít ki a medencében, amely szinte önműködő, de egy precíz egyensúlyon alapul, amibe, hogyha kell, belenyúlhatunk. Megfelelő mennyiségű hal, illetve közepes fényerősséget igénylő növények tartására alkalmas. Gyönyörű szép akváriumokat lehet vele kialakítani. Egy jó minőségű szűrő 7 egység körül van, a megfelelő világítás pedig 8 egység. Összesen az alap szettet kiegészítve 45 egységbe kerül.

Az akvakertészek játszótere és az akváriumfotósok paradicsoma a High-tech akvárium. Itt a különbséget a tápanyag, illetve a fény emelésében fedezhetjük fel. Az 1 W/l fényerő mellé speciális táptalajt kell biztosítani. A halak már nem képesek annyi ammóniát előállítani, amiből elegendő nitrát keletkezne, ezt kiegészítve úgynevezett makrotápozást kell alkalmaznunk a tápanyagok biztosításához. Maga a növény sem képes ilyen nagy mennyiségű fény és tápanyagfelvételre, hacsak nem oldunk a vízbe szén-dioxidot. Ez a legsúlyosabb összeg a High-tech akváriumok kapcsán. Ez a beoldó szett egy palackból, reduktorból, nyomáscsökkentőből, tűszelepből, mágneskapcsolóból, tartós tesztből és diffúzorból áll, az ára nagyjából egy egész Low-tech szett árához hasonló, kb. 43 egység. Az akváriumhoz nem elég a belső szűrő, amit az előző akváriumtípusokban alkalmaztunk, szükség van egy külső szűrőre, ami állandó keringetést és szűrést biztosít. Ennek az ára 22 egység. A világítás bővítése mellett az alap szett árához hozzáadva egy High-tech akvárium elkészítésére 140 egységet kell biztosítani. Ez a típus alkalmas igényesebb növények tartására is, versenyeket rendeznek a szebbnél szebb akváriumok számára. Lenyűgöző élményt tud nyújtani, de sok tapasztalat, kísérletezés és tudás kell a fenntartásához.

Ha eldöntötted, melyik irányt választod, vágj bele nyugodtan, járj utána, érdeklődj, kérdezgess! Hozzám is bármilyen kérdéssel lehet fordulni, az e-mail címem a nevem alatt megtalálható, oda várom a meglátásokat a cikkel kapcsolatban is.

Hausz Bálint

hauszb@caesar.elte.hu