Liza, a rókatündér –  Avagy egy csudapesti lány szerelmi élete

Nincs túl sok jó tapasztalatom a mai magyar filmekkel kapcsolatban. Viszont a Liza, a rókatündér egy remek kivétel! Nekem már az előzetese is tetszett, felkeltette a figyelmem, de korábbi élményeim miatt nem voltam túl elbizakodott. Viszont amikor megnéztem moziban a filmet, úgy éreztem, totál megérte kifizetni érte a jegyet!

A film főszereplője (ahogy a címből is sejthetjük) Liza, egy csendes, visszahúzódó, csinos ápolónő, aki a néhai japán nagykövet özvegyét ápolja Csudapesten. Főhősnőnk a képzeletbeli világba burkolózik, legjobb (képzeletbeli) barátja Tomy Tani, a japán slágerénekes. Liza elhatározza, hogy megtalálja élete 7761551_1570149e46b8431201b8001bac3e3223_tszerelmét, ám Tomynak ez nem igazán tetszik, és féltékenységében folyton keresztbe tesz a lánynak, aki ezért úgy véli, ő az elátkozott rókatündér, akiről olvasta, hogy megöli a férfiakat. Végül is megértem a logikáját, hiszen bárkit, akivel randevúzik, nevetségesen szerencsétlen baleset éri és meghal. Persze nyomozás indul a halálesetek miatt, amiket az újonnan városba érkező Zoltán Zászlós segítségével az Ezredes próbál felgöngyölíteni. A legviccesebb karakter szerintem az ezredes, aki mindig belekezd egy közmondásba, de belebonyolódik, és sose tudja rendesen befejezni. Zoltán Zászlós figyelemmel kíséri Lizát, hogy kiderítse, mi történik körülötte, no meg persze azért is, mert megtetszik neki. Oda is költözik hozzá, ami mindkettejüknek jól jön. Liza így ki tudja fizetni a lakbért, Zoltánnak pedig nem kell tovább a rendőrségi irodájában aludnia. A lány közelsége miatt vele is sok szerencsétlenség történik a japán szellem féltékenysége miatt, de valamilyen csoda folytán mindig túléli őket.

A film tele van poénokkal, például Liza varr magának egy csinos ruhát, amit a tv-ben látott, szexisen lejt benne Zoltán előtt, aki alig bírja összekaparni az állát a földről a látvány miatt. Aztán a lány mögé néz, és észreveszi, hogy a függönyből hiányzik egy ruha formájú darab.

Nekem nagyon tetszik az egész filmnek a hangulata, látványa, ahol a szocialista utópia keveredik a japán mítoszvilággal. Amúgy is nagyon szeretem az olyan filmeket, ahol nem a ma aktuális divat szerint öltözködnek, és ahol figyelnek a díszlet egyediségére és részletességére. Az alaphangulatot megteremtik a magával ragadó japán stílusú filmzenék. Továbbá tetszik benne a dolgok, karakterek kifigurázása. Liza vágya, hogy a Mekkburgerbe menjen el hamburgert enni, abban reménykedik, hogy ott találja meg élete szerelmét. A tévében nézi a teleshopot, ahol megtetszik neki az eladni kívánt ékszer, s úgy gondolja, akkor lesz igazán szép, ha azt viseli.

liza-a-rokatunder-e1435591573834

A színészi játékkal is elégedett voltam, Balsai Mónika hihetően adta a naiv ártatlan szerepet, és mindegyik szereplő a nevetségesen kifigurázott karakterét komolyan elő tudta adni. Mindig csodálom ilyenkor a színészeket, hogy képesek nevetés nélkül (jó, lehet, hogy nem elsőre, de legalább egyszer biztos összejön) eljátszani a szerepet.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a filmet. Üdítő a magyar filmek között ez a humoros, kicsit romantikus fantasyfilm.

Liza, a rókatündér (magyar romantikus vígjáték, 2015, 98perc)
Rendező: Ujj Mészáros Károly
Forgatókönyvíró: Hegedűs Bálint, Ujj Mészáros Károly
Főszereplők: Balsai Mónika (Liza), David Sakurai (Tomy Tani), Bede Fazekas Szabolcs (Zoltán zászlós)
Pontszám: 8/10