Verslavina

res_d4f067bebd0b4a2ec815a0e6e9536dc1_fullA nő meg a férfi… – így szól az Atheneum Kiadó gondozásában frissen megjelent kötet alcíme. A szerző? Lackfi János, Szabó T. Anna és még sokan mások. Mi lehet ez? Tematikus antológia? Valamilyen gyűjteményes kiadvány? Kortárs költők közös költői projektjének eredménye? Leginkább az utóbbi. Ugyanis a kötet, bár antológiának is tekinthető a maga módján, igencsak rendhagyó módon, és szokatlan környezetben keletkezett. Ennél “kortársabb” verseskötetet viszont aligha találnak manapság a könyvpiacon.

A történet valamikor január elején kezdődött, amikor Szabó T. Anna kiposztolta a Facebookra Lackfi János negyvenedik születésnapjára írt versét: “A férfi, ha negyven…”- ekkor még mit sem sejtve annak későbbi sorsáról. (Vagy éppen hogy előre megfontolt szándékkal? Ki tudja…) Lackfi János verssel válaszolt (“A nőci, ha negyven…”), és csakhamar valóságos verspárbaj bontakozott ki a közösségi oldalon a két szerző között, röpködtek a humoros, csípős, gúnyolódó sorok, a kritikus és önkritikus megjegyzések. És ahogy idővel az áradásnak indult folyó is kilép a medréből, úgy szépen lassan a szelíd születésnapi köszöntővel indult verslavina is – nevéhez híven – egyre több kortárs költőt sodort magával. Végül Szabó T. Anna és Lackfi János egy-egy kezdősort küldtek el költőbarátaiknak kihívásként, hogy ezt ízlés szerinti stílusban és hangnemben, hosszabb vagy rövidebb versben, ahogy tetszik, befejezzék. Így csatlakozott a majdani kötet szerzőinek táborához Kiss Judit Ágnes, Hartay Csaba, D. Tóth Kriszta, és még sokan mások. Végül a lavina túlnőtte a Facebook kereteit, és megszületett a döntés: a szellemes versfolyam nyomtatott formában, összegyűjtve és rendezve is megjelenik.

Manapság a gender-kérdés lassan a hétköznapjaink részévé válik. Szinte nem múlhat el nap anélkül, hogy valamilyen témába vágó hírt ne olvasnánk, hallanánk, vagy ne beszélnénk róla. A téma sok konfliktust szül és indulatot szít, azonban kétségtelen, hogy nem lehet kikerülni és elmenni mellette. A Verslavina a férfi és a nő közötti különbségeknek és esetleges ütközéseknek, konflikustforrásoknak a humoros oldalát fogja meg. Ugyanakkor azért is érdemes kézbe venni, mert a vicces, nevettető szurkálódás mögött mégis komoly élettapasztalat és a valóságból ellesett epizódok, mozzanatok állnak, úgyhogy a maga szórakoztató módján tanulságos is lehet az olvasónak.maxresdefault