Lucifer – az ördög valóban Pradát visel

A kezdetben angyal Lucifer kiűzetett a Mennyországból, s a Pokol feletti uralkodásra ítéltetett az idők végezetéig. Mígnem úgy döntött szabadságot vesz ki – Los Angelesben.

A Fox idei év januárjában debütált új fantázia-dráma sorozata megkapóan szórakoztató és olykor elgondolkodtató történetével. A hamisítatlan britséggel beszélő Tom Ellis és a lehengerlő Lauren German párosa engem szabályosan a képernyő elé szegezett. A televíziózás története valószínűleg most érkezett az antihős sorozatának végéhez, lévén a főszereplő nem más, mint maga a Sátán. A történet némileg abszurdan indul: a sötétség hercege az angyalok városába költözik kikapcsolódásképp, majd némi atrocitást követően valószínűtlen csapatba verődik egy pimaszul talpraesett és gyönyörű helyi nyomozónővel.

Lucifer2

Tom Ellis piszkosul macsó kinézete és pukkasztó karizmája ellene dolgozott a brit televízióban, sokáig csak mellékszereplőként kapott helyet az ottani műsorokban, ám egy könnyedebb és  hollywoodi produkcióban valósággal ragyog. A személyében éppen megfelelő arányban keverednek a behízelgő ember vonásai és a züllött egoista karakterjegyek, megspékelve az egészet egy Jeremy Irons szintű ficsúros akcentussal.

A csavar az, hogy az Ellis által játszott Lucifer nem egy Walter White-ra hajazó bosszúálló angyal, sokkal inkább egy félreismert rosszfiú. A pilot kapásból egyik kedvenc számommal kezd (Cage the Elephant – Ain’t no rest for the Wicked), megjegyzem a soundtrack kiemelkedő, majd megjelenik előttünk az ördög ’62-es fekete Corvette kabriójában, aki dobta a poklot és helyette nőfaló klubtulajdonosként tengeti napjait. A történet egy barátjának, szinte előre látható meggyilkolásával csap bele a lecsóba. Rejtélytől nem kell tartani, a tettes előkerül, a fókusz sokkal inkább Lucifer és Chloe Decker nyomozó kapcsolatán van, aki némi unszolás után elfogadja, hogy egy arkangyal segítsen neki a gyilkosság felgöngyölítésében.Főhősünknek, aki az alvilág egyedüli ura, megvan az az ügyes trükkje, hogy bárkiből kihúzza annak legféltettebb vágyát és bárkit elcsábít céljának elérése érdekében.

Az különösen tetszik, hogy az eddig megjelent 12 epizód alatt arra lettem figyelmes, egy vagy több rész alatt felvezetve az emberi viselkedésformák és érzelmek széles tárházát mutatják be a háttérben, így az önzés, irigység és barátság, amelyeket Lucifer nem vagy maximum a felszínt kapargatva ismer. Annak ellenére, hogy kettejük viszonya a klasszikus fura bűnmegoldó páros kategóriába esik, erre pedig számos esetben láttunk már példát az X-aktáktól kezdve az Elementary-ig, úgy tűnik még mindig tud újat mutatni ez a típusú főszereplő választás.