Üdvözlünk az ELTE TTK-n!

Tartalomjegyzék


Kommunikáció
Főszerkesztő
Fizika szakterület
Földrajz- földtudományi szakterület
Kémia szakterület
Környezettudomány
Matematika szakterület
Mentorrendszer
Kollégiumok
Sport a BEAC-on
Földrajzos Klub
Külföldi ösztöndíjlehetőségek
Tudományos élet

Kommunikációs referens

Sziasztok!

Kutas Domonkos vagyok az ELTE TTK HÖK Kommunikációs referense. A februári megválasztásom óta én végzem a Hallgatói Önkormányzat kommunikációs feladatait. Ezekbe legfőképpen a közösségi média csatornáinak a kezelése, kapcsolattartás és posztolás tartozik, szóval ne lepődjetek meg, ha néha láttok egy-két posztot a szakos évfolyamcsoportokban az én nevemmel, bizonyos infókkal, megkeresésekkel. Ezen kívül tagja vagyok az Egyetemi HÖK Kommunikációs- és Sajtóbizottságának, ahol a többi részönkormányzat Kommunikációs megbízottjával együtt támogatjuk az egyetemi történések terjesztését.

A hallgatók informálása a HÖK felől első soron a Facebookon, illetve a formális esetekben az Instagramon történik, szóval ajánlom mindenkinek ezek követését. Ha bármilyen kérdésetek lenne az Önkormányzat felé, nyugodtan kereshettek engem akár a kommunikacio@ttkhok.elte.hu e-mailen, vagy akár messengeren is.

 

Kedves gólyák!

Gondolom, már sokan gratuláltak nektek a sikeres felvételihez, ezért én már nem fogok. Helyette egy kicsit mesélek.

Legtöbbetek most először lépett ki a középiskola biztonságából, lett egyetemista. Előtte pedig túljutottatok egy próbatételen, amit sokan a legnehezebbként emlegettek számotokra. Nos, ezzel kapcsolatban van egy rossz hírem: igen sok vizsgátok lesz nehezebb ennél.

Az egyetem azonban csak akkor lesz a végtelen szenvedések helyszíne, ha ti azzá teszitek. A biztonság helyett szabadságot kaptatok, amit sokféleképpen kihasználhattok. Ilyen lehetőségekről olvashattok ebben a rövid irományban. Ezzel egyidőben megragadom a lehetőséget, hogy javasoljak mindjárt egy lehetőséget: gyertek a Nyúzhoz cikkírónak, videósnak, szerkesztőnek, vagy bármi másnak, ha érdekel titeket a média világa!

Bár az egyetem a lehetőségek végtelen tárháza, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, amiért itt vagyunk: tanulnunk kell

 

Fizika szakterület

Kedves Gólyák!

Az egész Mafihe Elnökség nevében gratulálok Nektek a sikeres felvételihez!

A Mafihe, azaz a MAgyar FIzikusHallgatók Egyesülete egy országos, jogállása szerint közhasznú, politikamentes civil szervezet, melyet 1988-ban fizikushallgatók alapítottak. Az Egyesület célja, hogy a Magyarországon tanuló fizikushallgatókat segítse tanulmányaik sikeres teljesítésében, szakmai ismereteik bővítésében és lehetőséget teremtsen a kapcsolatépítésre mind országos, mind nemzetközi szinten. Ezen kívül összefogja a Helyi Bizottságokat, melyek minden olyan egyetemen működnek, ahol fizikaoktatás folyik jelenleg Magyarországon. Ennek megfelelően az ELTE-n is munkálkodik egy Helyi Bizottságunk, az EHB.

Míg a “Nagy Mafihe” országos és nemzetközi programokat szervez, addig az EHB kifejezetten Nektek, ELTE hallgatóknak rendez különféle eseményeket, melyeket igyekeznek a Ti igényeitekhez és órarendetekhez igazítani.

A programkínálat minden évben nagyon színes: kulturális (Mafihe Filmklub, színházlátogatás), sport (Fizikus Foci), szabadidős (Komplex számháború, Tea és Kex, Mafihe Karácsony, Vizsgatemető hétvége) és természetesen szakmai jellegű (TDK hét, céglátogatás) események közül válogathattok. Ezen kívül az EHB szervezi a FÓKA (Fizika OKtatás az Alapoktól) névre hallgató korrepetálásokat. Ennek lényege, hogy ha képzésetek során bármikor úgy érzitek, hogy egy témából ismétlésre lenne szükségetek, esetleg egy ZH-ra szeretnétek gyakorolni, akkor felveszitek a kapcsolatot az EHB FÓKA Koordinátorával, aki egy számotokra alkalmas időpontra megszervezi a korrepetálást. 

Közhasznú egyesület lévén nem folytatunk gazdasági tevékenységet, adományokból és az éves tagdíjakból tartjuk fent magunkat.  A tagdíj csupán 1500Ft egy évre, mégis rengeteg előnnyel jár ha Mafihe tag vagy. Bár a legtöbb eseményünk ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott, a nagyobb volumenű programjainkon részvételi díjat szedünk, melyre jelentős kedvezményt biztosítunk tagjaink számára. Ilyen például a CERN Kirándulás, vagy a  Téli Iskola. A Mafihébe való tagosodás által automatikusan IAPS (International Association of Physics Students) tagok is lesztek, így jogosulttá váltok arra, hogy az IAPS nemzetközi eseményein részt vegyetek, például az ICPS-en, vagy a PLANCKS-on. Előbbi egy egyhetes konferencia és előadássorozat kulturális programokkal, utóbbi pedig elsősorban egy feladatmegoldó verseny előadásokkal fűszerezve.  Tagjaink felkerülnek a levelezési listánkra, így emailben is értesülhetnek közelgő eseményeinkről.

Mind az EHB-t, mind a Mafihét követhetitek facebookon és instagramon, a tagosodás módjáról a www.my.mafihe.hu oldalon tájékozódhattok, úgy általában az Egyesületről és az elnökségi tagokról pedig a www.mafihe.hu oldalon.  Bármilyen kérdéssel forduljatok hozzánk bizalommal akár e-mailben a mafihe@mafihe.hu email címen, vagy személyesen az irodánkban, amely az északi épület 3. emeletén, a 3.98A-3.98B szobákban található.

Sikeres félévet kívánok Nektek!

Dobos Csenge

Elnök

 

Földrajz és földtudomány

Kedves Gólyák!

 

Nagy szeretettel köszöntelek titeket az ELTE TTK-n. Úgy gondolom, életetek egyik legjobb döntése volt ide jönni, de tényleg! Így aztán be is mutatnám nektek picit a Földrajz- és Földtudományi Szakterületet, amit röviden csak FF-nek szokás emlegetni. Egy olyan egyedülálló szakterület a miénk, mely két szak hallgatóinak egyvelegéből áll. Bár kevés közös óránk van (zöme az első félévben), de a föcis-földtudós hallgatók gondolkodása, érdeklődési köre, habitusa eléggé megegyezik.

Minden szakterületen működik az úgynevezett szakterületi csoport (SzaCs), melynek fő célja az, hogy megmutassa nektek, az egyetem sokkal többről szól, mint a tanulás. Ez egy olyan csoport, mely a szakterület lelkes tagjait tömöríti; feladataink, hogy a szakterületet érintő kérdéseket megbeszéljük, a problémákat összegyűjtsük az abszolút hivatalos tanterv felülvizsgálatától az abszolút kötetlen szakos bulik megszervezéséig. A SzaCs lelkes, hozzáértő és nem utolsó sorban jófej emberekből áll. Mindig szeretettel látjuk a lelkes elsőéveseket, hiszen friss ötleteikkel csak minket is előre lendítenek! (Ez célzás, gyertek majd Bevonó SzaCs-ra ősszel 😉)

Nem csak a szakterületnek, de a karnak is vannak hagyományos programjai, rendezvényei, amiket reméljük, hogy idén ti is átélhettek. Ide tartozik pl. a Földes gólyaavató, kocsmatúra, a Gólyabál, az Überfúzió, a Földes Játékest vagy a Földes Nap.

Tudni kell még, hogy van két, aktívan működő szervezetünk is, ezek pedig a Földrajzos Klub és az EGEA. Ezekről bővebben majd egy másik cikkben olvashattok, illetve a gólyatáborban is be fognak mutatkozni.

Na de akkor, ha már gólyatábor. Idén is megrendezésre kerül a Tétékás GT, ahol megismerkedhettek szak-és évfolyamtársaitokkal, bepillantást nyerhettek a szakterületetek közéletébe, megkezdhetitek a beilleszkedést az új közösségbe. Ez egy óriási kezdeti löket az egyetem előtt, könnyebben fogsz nekikezdeni, hiszen ismerni fogod szaktársaid nagy részét, mentoraidat, felsőbb éveseket és néhány oktatódat is.

Mentoraitok – akik az elmúlt félévben minden téren rengeteg felkészítést kaptak – már alig várják, hogy személyesen is találkozzanak veletek. Őket az egész félév során kereshetitek, bombázhatjátok őket akár tanulmányi, ösztöndíjas, közéleti, sportos kérdésekkel egyaránt, mindenben tudnak segíteni. Az a céljuk, hogy kevésbé érezzétek magatokat elveszve a nagy egyetemi életben, a TTK berkeiben.

Az első akadályt sikeresen vettétek, de a szemeszter elején folytatódnak is a megmérettetések, kezdve a kritériumdolgozatokkal, majd a ZH-kkal. Aggodalomra azonban semmi ok, mi is átéltük, és itt vagyunk, illetve még egyszer hangsúlyozom, a mentoraitok ellátnak titeket mindenféle hasznos, jó tanáccsal.

Sikeres egyetemkezdést és éveket kívánok mindenkinek, bármilyen kérdéssel kereshettek engem is a lenti e-mail címen, illetve belinkelem nektek a gólyatábor eseményét, valamint a frissen létrehozott gólyás Facebook csoportokat.

 

ELTE TTK Földtudományi BSc 2021: https://www.facebook.com/groups/151099910440134
ELTE TTK Földrajz BSc 2021: https://www.facebook.com/groups/415705259755768
Tétékás GT: https://www.facebook.com/events/364599005050545
ELTE TTK HÖK – Földrajz- és Földtudományi Szakterület: https://www.facebook.com/foldtudszacs
Első Gólya-Mentor találkozó: https://www.facebook.com/events/262655885284557

 

Fritz Petra
Földrajz- és Földtudományi szakterületi koordinátor
foldtudszk@ttkhok.elte.hu

 

Kémia szakterület

A KÉMIA SZAKTERÜLET

 

Kedves leendő vegyész!

Az alábbi sorokban igyekszem neked röviden bemutatni egyetemi éveid egyik legmeghatározóbb közegét, a kémia szakterületet. Én Szaló-Pál Kinga vagyok, harmadéves BSc hallgató és jelenleg én viselem a TTK HÖK kémia szakterületi koordinátori tisztségét. Legfontosabb feladataim, hogy minden kémiás hallgató érdekeit képviseljem az egyetemi testületekben és a szakterületen ügyködő mentorok és képviselők munkáját összefogjam. Ezen kívül a Szakterületi Csoporttal (továbbiakban: SzaCs) közösen célunk, hogy mókás programokkal színesítsük a hétköznapjaidat.

 

Mi az a SzaCs?

A Kémia Szakterületi Csoport egy közös ötletelős fórum, amin bárki részt vehet (bár azért előny, ha kémiás vagy). Az érdeklődőkkel általában havonta a szoktunk összeülni, egy kötetlen, jó hangulatú közös ötletelés céljából. Remek lehetőség azoknak is, akik szeretnének jobban belelátni az egyetem, a HÖK és a szakterület működésébe, hiszen a tagok a legfrissebb információkat kapják a történésekről. Kifejezetten örülünk az elsőéves érdeklődőknek is, hiszen mindig nyitottak vagyunk új ötletekre és nézőpontokra. Ezen kívül, ha szívesen szervezel programokat és szeretnéd kiélni ezirányú kreativitásod, mindig jól jönnek a segítő kezek és agyak.

Ha érdekel a SzaCs gyűlés, akkor gyere el, mindenkit szívesen látunk! Az időpontokról a szakterületi oldalon találhatsz információkat.

 

Mit csinálunk?

Mi találjuk ki és szervezzük meg az egyes szakterületi programokat, többek közt a Kémiás Játékestet, a Tavaszköszöntő vegyészbulit és minden szakos gólyaprogramot.

Ezeken kívül az év folyamán különböző szakmai programokkal is igyekszünk irányt mutatni neked a kémiai tudományok csodálatos világában és természetesen a Te ötleteidre is nyitottak vagyunk.


Segítség!
Van, hogy az ember könnyen elvész az információk (vagy az információhiány) tengerén, vagy épp olyan problémákba ütközik, amit nem tud egyedül megoldani. Első éved alatt az első és legfontosabb támaszod a mentoraid, akiket a gólya-mentor találkozók és a gólyatábor alatt már megismerhettél. Amennyiben kérdésed van feléjük, a mentor.elte.hu oldalon, illetve a szakos Facebook-csoporton belül találhatod az idei mentorok listáját.

A szakterületen működik egy korrepetáló szervezet is, a KéKó (Kémiai Korrepetálás). Ez egy önkéntesekből álló csoport, akik igény szerint csoportos, vagy egyéni felkészítéseket tartanak a tantervben fellelhető szinte összes tárgyból. Ha segítségre van szükséged, a Facebook-oldalukon keresztül tudod elérni őket.

 

Ez mind nagyon fontos, de a legfontosabb az, hogy…

… az első nagy akadályok leküzdése mellett élvezd ki az itt eltöltött első félévedet! Ebben segítenek a TTK-n megrendezett gólyaprogramok és kari szintű bulik is, mint a kocsmatúrák, kirándulások, vagy a méltán híres TTK-s Überfúzió. Ezek az események remek alkalmak arra, hogy ne csak a szaktársaidat ismerd meg, hanem a kari közösségbe is bekerülj. Szeretettel várunk!

 

Sikeres egyetemi éveket és kevés törött üvegeszközt kívánok! Felmerülő kérdéseiddel bármikor keress bizalommal.

 

Szaló-Pál Kinga

Kémia szakterületi koordinátor

ELTE TTK HÖK

kemiaszk@ttkhok.elte.hu

 

Környezettudomány

Kedves Gólyák!

Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak a sikeres felvételitekhez a TTK Környezettan alapszakjára. Életetek egy rendkívül új és mozgalmas fejezetének néztek elébe, melyben mi is megpróbálunk a lehető legtöbb segítséget nyújtani. Ebben legfőképp a szakos mentorotokra, Laurára tudtok támaszkodni, bármilyen kérdésetek van, bátran keressétek.

És a legfőbb kérdés, milyen is “Környtanosnak lenni”? Talán a 3 szó ami erről eszembe jut: mozgalmas, izgalmas, és kihívásokkal teli. Mozgalmas a sok terepgyakorlat miatt, amiken akár egy kis kalapáccsal a kezünkben barangolunk az ország különböző hegységeiben gyönyörű kristályokat keresve, vagy az élővilágot tanulmányozzuk. Izgalmas a sok különféle tudományterület miatt, melyekbe mind mind belekóstolhattok majd az évek során, és természetesen kihívásokkal teli. A vizsgákra való tanulás, néha bizony tud álmatlan éjszakákat okozni, de higgyétek el, nincs leküzdhetetlen akadály.

Léteznek szakos és érdekképviseleti összejöveteleink, mint például két hetente egyszer a Környtanos teadélután, ahol oktatóinkkal beszélgetünk az elmúlt hét történéseiről, a nagyvilág híreiről a mi szemünkkel egy kis nasi és tea társaságában, továbbá a Biológia-Környezettan Szacs ahol a szakterületet érintő ügyekről tájékozódhattok továbbá játék esteken, pubquizen és egyéb programokon szerezhettek rengeteg új barátot.

Szeretettel várunk titeket ezeken, remélem minél többőtökkel fogunk tudni találkozni!

Horváth Laura

Mentor

Hegedűs Dávid

Környezettudományi Centrum hallgatói delegált

Kása Kata Hanga

Biológia-környezettudományi szakterületi koordinátor

Matek szakterület

Sziasztok!

Szeretném kicsit bemutatni nektek a matematika szakterületnek a korrepetálási lehetőségét, amit mi csak MASZAT-nak hívunk. (Matematika szakosok társasága, ha nehezen megy a matek)

Idén rendhagyó módon két maszat koordinátora van a szakterületnek (Birszki Levente és Becsó Gergely), ők fognak segíteni nektek.  Hosszú távon szeretném megőrizni az új módszert, annak reményében hogy így gördülékenyebben fog menni a korepetálás. Levi és Gergő tudásában is abszolút megbízom. Mindketten az évfolyamtársaim, ezért már én magam is sokszor kértem tőlük segítséget és mindig sikeresen el tudták magyarázni amit, nem értettem. Továbbá kifejezetten kiegészítik egymást amíg az egyikük inkább intuitívan közelíti meg a dolgokat a másikuk nagyon szorgalmas és rengeteget gyakorol. Utóbbit nektek is ajánlom, mert nagyon jól fog jönni a későbbi évek folyamán.

Az „órák” heti rendszereséggel vannak a MATMUZ-ban (matematikai múzeum), ha az órarendek engedik akkor a keddi teadélután előtt. Ha erre nincs lehetőség, akkor keresünk egy másik időpontot, ami mindenkinek megfelelő. Természetesen ha úgy érzitek ez kevés vagy pont nem jó az időpont megkereshetitek őket, vagy engem és találunk egy megfelelő extra alkalmat.

Egyébként/zárszóként javaslom, hogy menjetek nyugodtan keressétek tanáraitokat is a konzultációkon, mert kifejezetten örülni szoktak, vagy menjetek oda óra végén (is) készségesen segítenek.  

  1. 08. 01. Budapest

Akály Alexandra

 

Mentorrendszer

Kedves Gólyák!

 

Gratulálok a sikeres felvételihez és köszöntelek titeket az ELTE Természettudományi karán.

Vígvári Cseperke vagyok, az idei mentorrendszer koordinátora. A mentorrendszer programjai felkészítették az önkéntes felsőbb éves hallgatókat arra, hogy Titeket, gólyákat fogadni tudjanak és átsegíteni az egyetemi élet kezdeti akadályain. Már a felvételtől kezdve, a beiratkozáson át, egészen az első vizsgaidőszak végéig a mentorok azon lesznek, hogy minél több élménnyel gazdagodjatok. Egyik fő feladatuk a csapatépítés, az egyetem bemutatása, így érdemes minél több általuk szervezett programon részt venni. Ezek mellett a tanulmányi ügyekkel, ösztöndíjakkal, kollégiumokkal, esélyegyenlőséggel és minden egyébbel kapcsolatos kérdésekkel forduljatok hozzájuk bátran, hiszen ők segítenek ezekben is.

50 mentor tevékenykedik jelenleg, így bőven van kiktől segítséget kérni. Hogy kik is ők? A mentor.elte.hu oldalán megtaláljátok őket.

 

Kollégiumok

Kedves Gólyák!

Az egyetemista éveid során laknod is kell valamerre. Amennyiben szeretnél kollégiumba jelentkezni, lentebb található pár információ arról, hogyan teheted ezt meg. A kollégista élet egyáltalán nem rossz, nagyon sok jó program, buli vár és még egy közösséget is jelent ahova tartozhatsz. 

Az ELTE kollégiumai:

A kollégiumi jelentkezés a Neptunban történik az Ügyintézés, Kollégiumi jelentkezés fülnél lehetséges. ELTE kollégiumba jelentkezhet minden beiratkozott, jogviszonnyal rendelkező hallgató. A kollégiumi férőhely a 10 hónapra szól. A jogosultság kezdete az őszi szemeszter regisztrációs hetének első napja (ekkor lehet beköltözni), vége a tavaszi szemeszter vizsgaidőszakának utolsó napja. Ez azt jelenti, hogy aki passzív féléves lesz, annak megmarad a férőhelye arra a félévre is.

Információk:

https://www.elte.hu/kollegiumok

http://kolhok.elte.hu : A kollégiumi hallatói önkormányzat oldala (KolHök), részletes leírás van jelentkezésről, és itt található meg a felvételi szabályzat is.

Ajánlott figyelni a KolHÖK facebook oldalát, ott rengeteg hasznos információ kikerül a határidőkről és a jelentkezés aktualitásairól, illetve minden évben van egy kollégiumi gólyáknak készült csoport is.

Ha bármi, a kollégiumokkal kapcsolatos kérdésed van, írj nyugodtan a Kollégiumi Hallgatói önkormányzat adott üggyel foglalkozó tisztségviselőének, aki tud segíteni neked vagy keresd meg az ELTE TTK HÖK diákjóléti referensét a lakhatas@ttkhok.elte.hu vagy diakjoleti@ttkhok.elte.hu címen.

Akik nem jutottak be, azoknak várólistára kell jelentkezniük (nem automatikus), amely ugyanúgy a Neptunban, a Kollégiumi jelentkezéseknél található. Ahogy szabadulnak fel a férőhelyek, innen folyamatosan töltik fel a kollégiumokat, van, aki már szeptemberben bekerülhet várólistáról.

A szociális kollégiumok: Ide a bekerülés a hallgató szociális háttere alapján történik, pl.: egy főre jutó jövedelem, Budapesttől vett távolság, családi háttér stb.  A kollégiumok felszereltsége és az egyetemtől való távolsága is változik érdemes jelentkezés előtt a saját honlapjukat is megnézni, hogy melyik a legszimpatikusabb.

A szakkollégiumok: Kis létszámú, családias légkörű kollégiumok, ahová elsősorban tanulmányi alapon lehet bekerülni, valamint a bent maradás feltétele is a kiemelkedő tanulmányi teljesítmény. Külön felvételi eljárás során kerülhetnek be a hallgatók (nem csak a felsősök, elsős hallgatóknak is van lehetőségük a felvételire), mely után az egyetemi tárgyak mellett a szakkollégiumban is részt kell venniük előadásokon, szakkörökön, szakmai fórumokon és egyéb, a szakkolik által szervezett rendezvényeken. Általában kötelező a nyelvtanulás is, viszont ingyenesek a nyelvórák.

A Természettudományi Karhoz kapcsolódó szakkollégiumok:

Bolyai Kollégium

 

bolyai.elte.hu

Eötvös József Collegium (EJC)

 

eotvos.elte.hu

Márton Áron Szakkollégium

 

https://martonaron.elte.hu/kollegium/budapest

 

BEAC – Budapesti Egyetemi Atlétikai Club

TTK-sok! Sportoljatok az ELTE-n!

Az ELTE sportegyesületeként 1898-ban alapított BEAC mindenkit vár, aki mozogni, edzeni, testileg-lelkileg felüdülni, esetleg versenyezni szeretne. 20 szakosztály, több mint 40 sportága közül választhattok, így biztosan megtaláljátok a kedvenc mozgásformát. Böngésszetek a klub honlapján és váltsátok meg bérletetek online!

Kétféle módon tudtok sportolni: a BEAC mindenkit vár délutáni edzéseire, foglalkozásaira, míg a Neptunban kredites választható testnevelés kurzusok közül válogathattok.

  1. SPORTOLJatok A BEAC-BAN!

A BEAC délutáni edzésein bárki részt vehet, az órákat az ELTE sportösztöndíjas hallgatói, valamint a BEAC szakképzett edzői, oktatói tartják.

A sportág kiválasztásban segítséget nyújt a BEAC honlapja, ahol az edzésidőpontok, helyszínek és tagsági árak is megtalálhatók, a bérlet pedig online is megvásárolható egy rövid regisztrációt követően.

  • Csapatsportok: futsal, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, vízilabda, cheerleading
  • Küzdősportok: box, brazil jiu-jitsu, goju-ryu karate, kick-box, muay thai, kung fu
  • Aerobik: alakformáló, dinamikus jóga, pilates, zumba, zsírégető edzés
  • Táncok: argentin tangó, hastánc, hip-hop, moderntánc
  • Erőnléti edzések: funkcionális köredzés, súlyzós erőedzés, súlyzós intervall edzés, TRX
  • Ütős sportok: asztalitenisz, tollaslabda
  • Egyéb sportok: air flow jóga, atlétika, ballansz tréning, darts, falmászás, füvészkerti jóga, jóga, kajak-kenu, konditerem, polefitness, sakk, spinning, talajakrobatika, tájfutás, természetjárás, triatlon (úszás, futás, kerékpár)
  1. SPORTOLJatok KREDITÉRT!

Vegyetek fel kredites sport (választható testnevelés) kurzusokat a többi órához hasonlóan a Neptunon keresztül VTN kóddal. Összesen több mint 40 sportág közül választhattok, a hagyományos sportágak mellett olyan különlegességekkel is várunk, mint a csörgőlabda, a vívás, a hajózási ismeretek vagy akár a paraúszás. A sportági választékról és tudnivalókról további információt a www.beac.hu oldalon találtok.

  1. RENDEZVÉNYEK

Vegyítsétek az évközi sportprogramokon a mozgás örömét egy kis fesztiválhangulattal! Gólyatábori Sportnapok, ELTE Sport7, 5vös5km futóverseny, Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, KEK Run futóverseny, Kari és Kollégiumi Sportnapok és még számos sportprogram az egész év folyamán.

Kispályás labdarúgó-bajnokságok: Gyűjtsétek össze a barátokat (6–8 fő) és nevezzetek szeptember közepéig. Hódítsátok meg a bajnokság királykategóriáját a legalsó osztályból indulva! Részletek a bajnokságokról: www.beacfoci.hu

  1. KÖZÖSSÉG

Ne maradjatok le a legfrissebb sporthírekről, válogassatok a sportágak közül, vegyétek meg online bérleteteket vagy a BEAC-os pólótokat a megújult www.beac.hu honlapon. Kövessétek a BEAC-ot a fb.com/elte.beac és instagram.com/beac1898/ oldalakon, ahol nyereményjátékokkal, sportos tartalmakkal és életmód tanácsokkal is várnak titeket!

További kérdés esetén nézzetek be a BEAC Irodába, ahol tájékoztatást kaphattok minden sportágról!
Cím: 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.10./B 1. lépcsőfeljáró, 2. emelet
Telefon: 061–209–06–17
E-mail: szervezes@beac.elte.hu

 

Földrajzos klub

A Földrajzos Klub nagy múltra visszatekintő rendezvény, mely 1993 óta működik az ELTE-n. A Klub célja olyan előadás-sorozatok és klub hangulatú beszélgetések megszervezése, ahol kötetlen formában beszélgethetünk különböző földrajzi és földtudományi témákról, aktuális kutatásokról. A Klubbot hallgatók, doktoranduszok és oktatók együttes erővel szervezik, hogy mindenki számára érdekes és élvezetes programokat tudjanak kínálni. Az előadások első sorban utazásokhoz kötődő, néhol szakmai, néhol kevésbé szakmai beszámolók. Az előadások lehetőséget adnak arra, hogy beletekintsünk egy természettudományokkal foglalkozó ember hétköznapjaiba. Láthatjuk és hallhatjuk, hogy milyen szemmel nézi és vizsgálja a Világot egy kezdő, vagy már évek óta a szakmában dolgozó kutató. Az előadásokat hallgatók és oktatók felváltva tartják meg, melyeket egy laza, zsíroskenyerezéssel egybekötött beszélgetés követ. A Klub programjai minden ELTE-s és nem ELTE-s személy számára nyilvánosak. Ha szívesen meghallgatnád mások előadásait és aztán beszélgetnél hallgatótársaiddal és oktatóiddal az adott témáról, vagy más tudományos kérdéskörről akkor itt a helyed! Ha Te magad is jártál egy különleges helyen, amiről beszámolnál, vagy olyan érdekes kutatási területen mozogsz, melyről közérthetően tudnál egy előadást tartani akkor ne habozz! Jelentkezz Te is előadónak! A Klub végső célja a hallgatók érdeklődésének felkeltése, motivációjának fenntartása, a tudományos és egyetemi közösség összetartása az Egyetem berkein belül. Kövesd Klubunk Facebook és Instagram oldalát, iratkozz fel hírlevelünkre weboldalunkon és csatlakozz programjainkhoz! Légy Te is a Földrajzos Klub tagja!

Weboldalunk: http://foldrajzosklub.elte.hu/

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/FoldrajzosKlub

Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/eltefoldrajzosklub/

Bármilyen kérdésed van vagy jelentkeznél előadónak, keress bennünket az info@foldrajzosklub.elte.hu e-mail címre!

Üdvözlettel:

A Földrajzos Klub vezetése

 

Külföldi ösztöndíjak

Kedves Gólyák!

A külföldi kapcsolatok, ösztöndíjprogramok olyan részei az egyetemi életnek, amikről eddig keveset hallhattatok és képzése alatt sok hallgató egyáltalán nem is találkozik velük. Elég elfoglaltságot jelentenek mindenkinek a saját tanulmányai és meglehetősen kötöttek a tantervek, azonban, ha kicsit kiléptek a komfortzónából, remek lehetőségeket találhattok.

Ezek a külügyi programok, mint az Erasmus+, a Campus Mundi és az ESN mentorrendszer – hogy csak a legismertebbeket említsem – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy változatos nemzetközi környezetben tanuljatok nyelveket, és a természettudományokban használt főként angol szaknyelvet elsajátítsátok. Mint leendő tudományos szakembereknek és kutatóknak, a biztos szakmai nyelvtudás alapkövetelmény, ezzel együtt akár külföldi, akár hazai munkavállalásnál, különböző pályázásoknál az önéletrajzban szereplő külföldi tanulmányok meggyőzőek, nem ritkán döntő szerepük van. Mindezek a programok lehetőséget adnak arra, hogy külföldi hallgatókkal teremtsetek kapcsolatot, ezzel együtt egy-egy ország kultúráját is alaposan megismerhetitek.

Az ELTE közel 500 partneregyetemmel áll kapcsolatban, így nagyjából bármelyik színvonalas európai egyetemen tanulhattok és számos Európán kívüli intézmény is fogad hallgatókat, ugyanakkor folyamatosan jönnek létre új kapcsolatok is. Változatos ösztöndíjprogramok (Erasmus+, CEEPUS, Campus Mundi, stb) adnak lehetőséget, hogy hosszabb-rövidebb időt külföldön töltsetek, ez megvalósulhat részképzés vagy szakmai gyakorlat, rövid tanulmányút formájában is. Ezek az ösztöndíjprogramok más-más képzési struktúrával, eltérő célországokkal és támogatással működnek, így mindenki megtalálhatja a hozzá és tanulmányaihoz leginkább illő megoldást. Az egyes ösztöndíjprogramokról részletesebb tájékoztatást találsz a www.elte.hu/oktatas/nemzetkozi oldalon.

Az ELTE-re is érkeznek azonban külföldi hallgatók Erasmus vagy Stipendium Hungaricum program keretein belül, így mindig vár önkénteseket az ELTE ESN (Erasmus Student Network) és az SH mentorrendszer, hogy a hazai hallgatók segítsék az ide érkező vendéghallgatók életét. Mindkét szervezet évente tart mentortoborzást, mert szükség van a sok külföldi hallgató támogatására.

Az egyetem együttműködésben áll a CCUSA, a Camp Leaders és a Camp America szervezetekkel, amiken keresztül a hallgatók nyári diákmunkára pályázhatnak az Egyesült Államokba. Ezek mellett vannak szak-specifikus lehetőségek is, ilyenek az ELTE és egyes nemzetközi szervezetek együttműködéséből kialakult különböző diákkörök, mint az ELUSCSEG, AAPG Eötvös Student Chapter, az SEG Eötvös Student Chapter, stb., amikhez csatlakozva érdekes szakmai előadásokat hallgathattok és terepgyakorlatokon vehettek részt. Vannak ezek mellett nemzetközi diákszervezetek is (pl. EGEA), amiken keresztül konferenciákon és utazásokon lehet részt venni.

Ha bármelyik téma felkeltette az érdeklődésed vagy kérdésed lenne a külföldi kapcsolatokról, keress bátran a megadott emailen vagy akár személyesen is!

 

Dénes Dorottya

Külügyi referens

kulugy@ttkhok.elte.hu

 

Tudományos élet

Kedves Gólyákok!

 

Én is szeretnélek köszönteni Titeket Egyetemünkön, ahol természetesen nagy szerepe van a tudományoknak! Buzdítalak Titeket, hogy a kötelező tanulmányok elvégzése mellett mielőbb kapcsolódjatok be a Természettudományi Kar sokszínű tudományos életébe! Izgalmas előadások, beszélgetések várnak Titeket, és ha kedvetek van, Ti magatok is kutatómunkába kezdhettek akár elsősként is!

A Tudományos Diákköri munka (TDK) keretei között egy vagy több egyetemi tanár, kutató, vagy doktorandusz-hallgató útmutatásával témavezetésével, akár az egyetemen működő egyik kutatócsoport munkájába bekapcsolódva kipróbálhatjátok magatokat „kutatóként” bármilyen, számotokra izgalmas témában! A témaválasztáshoz segítséget, illetve gyakorlati tippeket, jótanácsokat kaphattok felsőbb éves hallgatótársaitoktól a kéthetente megrendezésre kerülő „Gyertek TDK-zni!” beszélgetéssorozat eseményein, ahol személyes kérdéseiteket is bátran feltehetitek nekünk. A TDK munkával gyakorolhatjátok a szakirodalom feldolgozását, a műszeres méréseket, esetleg terepi munkát, valamint az adatok, tudományos eredményeitek megfogalmazását, prezentálását, amit megmérettethettek szaktársaitokkal az évente megrendezésre kerülő kari Tudományos Diákköri Konferencián, valamint a kétévente sorra kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Az így elsajátítható „skillek” mind kapóra jönnek a szakdolgozatotok sikeres elkészítéséhez, és több jelentős összegű tudományos ösztöndíj (pl.: Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatai, Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, Rendszeres Tudományos Ösztöndíj) elnyerésének esélyeit is növelik!

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy az ELTE-n, vagy más tudományegyetemeken végzett kutatók mivel foglalkoznak, milyen izgalmas, innovatív témában kutatnak, hogyan tudtak munkát találni, tudományos pályán elhelyezkedni, illetve milyen tanácsokat adnának Nektek, akkor kísérjétek figyelemmel az „Irányzatok” előadássorozat alkalmait, ahová számos neves kutatót igyekszünk meghívni! Az előadások 2-3 hetente kerülnek megrendezésre, terveink szerint jelenléti formában, így a hazai tudományos élet nagyjaival találkozhattok személyesen!

A tudományt természetesen nem csak a komoly arccal, hanem esetenként tréfásan is lehet művelni, ezért ha bármilyen vicces kísérlet van a tarsolyotokban, vagy éppen egy mókás tudományos tévhitet szeretnétek tudományos eszközökkel megcáfolni, és hallgatótársaitoknak bemutatni, akkor erre is lesz lehetőségetek az egyetemi éveitek során. Ha pedig nincs ötletetek, de szívesen nevetnétek egy jót mások bemutatóin, akkor is szeretettel várunk Titeket a jövőben erre a célra megrendezésre kerülő délutáni alkalmakon!

A „normális élet” visszatérésével remélhetőleg lehetőségünk nyílik meginvitálnunk Titeket tudományos kirándulásokra is, például ipari üzemekbe, kutatóintézetekbe, egykori bányákba, vagy egyszerűen a természet valamely szép és természettudományok iránt érdeklődők számára izgalmas szegletébe.

Mindemellett megismerhetetitek az ELTE TTK szakkollégiumait, amelyek a kar kiválóságait gyűjtik össze, a tanulás mellett a tudományos életben is segítik a tehetséges hallgatókat. Mindez nem csak bentlakásos formában, hanem külsős tagként is igénybe vehető, sikeres szakkollégiumi felvételi eljárást követően. A Szakkollégiumok (Eötövös Collegium és Bolyai Kollégium) szakos műhelyeinek foglalkozásiba nyílt délutánok keretei között tudtok bekukkantani, terveink szerint az elkövetkező szemeszterek során.

A fent felsorolt programokról, és ezen felül minden más tudományos lehetőségről, konferenciákról, versenyekről, terepgyakorlatokról, előadásokról, tudományos pályázatokról, ösztöndíjakról a TTK-s Tudományos Programok facebook-oldalon (https://www.facebook.com/ttktudprogram) tudtok naprakész tájékoztatáshoz jutni, tehát kísérjétek figyelemmel, KÖVESSÉTEK!

Ha bármi kérdésetek van a tudományos programokkal, ösztöndíj pályázatokkal, kutatási lehetőségekkel, szakkollégiumokkal kapcsolatban, akkor nyugodtan keressetek, kérdezzetek a tudbiz@ttkhok.elte.hu e-mail címen!

Sok sikert az egyetemi tanulmányaitokhoz és tudományra fel!

Pánczél Emese

Tudományos referens

ELTE TTK HÖK