ScreenX

Szeptember hatodikán megnyílt a budapesti Cinema City Arénában Kelet-Közép-Európa első ScreenX moziterme, melynek célja, hogy a nézőt még közelebb hozza a valósághoz, még jobban belevonja a filmbe, hogy úgy érezhesse, részese a történéseknek, és persze, hogy megpróbáljon teljes moziélményt nyújtani azoknak, akik többre vágynak „egy nagy tv-nél”. Az igazat megvallva én 100%-ig ebbe a kategóriába tartozom, hiszen úgy vagyok vele, hogy ha már kifizetek egy rakat pénzt, akkor az élmény legyen teljes. Egyrészt, mert nem minden filmet nézek meg moziban, mert van, amit teljesen felesleges, másrészt pedig, mert laptopon otthon is tudok vadonat új filmeket nézni, akár egy hónapon belül is, hála az nCore-nak.

A ScreenX-et Koreában fejlesztették ki, lassan már hét (!) éve, és mára már 13 ország 154 mozitermében megtalálható.  A technológia alapja a szoftver, melyet úgy fejlesztettek ki, hogy megpróbálja visszaadni az emberi szem látásmódját. Ezt öt különböző helyen található vetítőgéppel és három hatalmas vászonnal teszi, melyek közül egy középen, kettő pedig a két szélen helyezkedik el. Ezek összességében egy 270 fokos integrált panorámaképet adnak. A fő vászon végig a középső marad, a két szélsőt csak akkor kapcsolják be, ha a film megkívánja, ha tudnak adni plusz tartalmat. A ScreenX fő funkciói a következők: panorámavetítés, kép, mozgás- és effekt-kiterjesztés, multi kép és -dimenzió (mindhárom kijelzőn más-más tartalom, más időben).

A filmkínálat egyelőre elég gyér: szeptemberben Az apácát és a Meg-et, novemberben a Bohém rapszódiát és decemberben az Aquaman-t láthatjuk, de külföldön adták A hangya és a darázst, sőt a Fekete Párducot is ScreenX-ben. A helyzet az, hogy nem minden filmnél van értelme ezt az új technológiát használni, illetve nyilván sokkal idő- és pénzigényesebb is. Főleg a természet-, az akció- és a koncert/tömegjeleneteket tartalmazó filmeknél van nagy jelentősége a kiterjesztett valóságnak. Sajnos természetfilm még nem jelent meg rá, de gondoljatok bele, milyen menő lenne mondjuk egy Avatar ScreenX-ben! Akciófilmeknél szerintem sokkal impulzívabb élményt ad, jól ki lehet használni, mert olyan sok helyről érkezik inger. Alig várom, hogy a következő Bosszúállók kijöjjön ilyen formában! A Bohém rapszódiáról pedig kifejtettem a véleményem az előző cikkemben (azt a filmet, ha moziban nézed, csak ScreenX-ben érdemes, annyit hozzáad). Azonban egy romantikus drámánál tényleg nem lenne értelme ennek az egésznek…

A filmek kezdetekor van egy ScreenX demó, ahol csodálatosan bemutatják, hogy mit lehetNE kihozni ebből a technológiából… A hangsúly a “ne” szócskán van, mivel sajnos egyelőre a negyedét sem kapjuk meg ezekből. Kevés a kiterjesztett rész, ha van, akkor is csak sima panoráma, nincsenek oldalsó effektek, se váltakozó vásznak. Nyilván a precízen, évekig javítgatott demó után kevésnek tűnik, amit kapsz, de ez a technológia újdonságának és annak tulajdonítható, hogy kevés az olyan film, amit megcsinálnak ilyen módszerrel, illetve kevés az ilyen mozi, ami miatt érdemes lenne több energiát belefeccölniük.

A helyzet az, hogy itt aztán végképp nem mindegy, hova ülsz. Az első és utolsó sorokban nem jön át az élmény: ha elől foglalsz helyet, nem látod az oldalsó-hátsó vásznakat, ha hátul, akkor pedig annyira távol vagy tőlük, hogy alig ad hozzá az élményhez, míg az egész lényege az lenne, hogy épphogy kitöltse a perifériád. A vicc még annyi az egészben, hogy míg eddig magas ember mögött volt rossz ülni, most az sem előnyös, ha melletted ül, hiszen dobhatod a kukába az élményt. Márpedig a középső helyek száma véges.

A hármas számú pont pedig az ára. Míg egy 2D-s mozira a diákjegy 1360 Ft, a ScreenX-ben ez 1920 Ft (!), és akkor még nem vettél se nasit, se üdítőt… Ez rendben van, ha ritkán jársz moziba, vagy magadnak fizeted a jegyed, de mi van azokkal a lovagias férfiakkal, akik meghívják a lányokat egy mozira? Ez már szabályosan megvesztegetésnek számít, és a legdurvább, hogy ez még nem is IMAX és nem is 3D, „csak” egy kiterjesztett képernyőjű 2D (hogy legyen összehasonlítási alap: a 3D-s jegy 1530 Ft).

Összességében szerintem ez egy nagyon jó alapötlet és technológia, de sajnos még nem tart ott, ahol kéne (így van ez az okosórákkal is), pláne nem ennyi pénzért. Azonban biztos vagyok benne, hogy fejlődni fog ez is, és egy két éven belül olyan moziélményben lesz részünk, hogy leesünk a székünkről! Emlékezzünk csak vissza a kezdeti 3D-s filmekre és a papírból készült, kék és piros műanyag lencséjű szemüvegekre! Egyelőre jobban preferálom az IMAX 3D-t, mind árban, mind élményben, de nem mondom, hogy egyszer-kétszer nem kapok majd kedvet a ScreenX-hez, sőt, ha eléri a fejlettsége maximumát, lehet, már csak ilyen jegyet veszek majd.