Három legendás punkegyüttes

Manapság már minden második lázadó együttest punknak neveznek, csak a lázadásra alapozva. A ’70-es évek végén induló punk zenének azóta sok alműfaja született, de az eredeti stílust már csak nagyon kevesen viszik tovább. „A punk nem holmi zenei műfaj, nem egy stílusirányzat, a punk egy életérzés…” – hangzott el a mondat egy fiatal szájából az 1970-es évek végén. Ebből az életérzésből szeretnék most egy kis ízelítőt adni nektek három együttes rövid bemutatásával.

The Clash

A Sex Pistols elindította az Egyesült Királyságban a punkmozgalmat, és feloszlásuk után a Clash lett a vezető brit punk zenekar. Mindenki ismeri tőlük a méltán elhíresült Should I Stay or Should I Go című számot, talán pár embernek még a London Calling is megvan, de ezen kívül manapság már nem nagyon ismerjük a zenéjüket, pedig akkoriban nagy befolyást gyakoroltak a fiatalokra. Zenéjük lázadásra szólít fel, ellenben a nagy előddel, a Sex Pistols-szal, akik nihilizmust hirdettek. Fontos dolgokra hívták fel a figyelmet, például fellépést sürgettek a faji diszkrimináció, a harmadik világban élők elnyomása, illetve a rendőri brutalitás ellen.

Dead Kennedys

Egy legendás, de még mindig aktív zenekar! Igaz már nem az eredeti felállással működnek, hiszen 1986-os felbomlásuk után ugyan 2001-ben újra összeálltak, de egy másik énekes került Jello Biafra helyére. A hardcore punk együttes sok megbotránkoztató dolgot csinált. Erősen elítélték azokat, akik „eladták magukat” a médiában, ezzel a szemlélettel találkozhatunk is az MTV – Get off the Air című számukban. A Dead Kennedys harcolt a punkok körében terjedő szélsőséges nézetek ellen is, ezt a szemléletet a Nazi Punks Fuck Off című számukban jelenítik meg.

Ramones

A Ramones volt az első amerikai együttes ebben a műfajban, igaz a punk kifejezés csak az alapításuk után pár évvel jelent meg. Néhány éve egy divathullám miatt mindenki megismerte a nevüket, hiszen minden második ember a logójukkal ellátott pólót viselt. Ezt sokan ellenezték, de az is kétségtelen, hogy vannak emberek, akik így találtak rá erre a stílusra, és elkezdték hallgatni őket. Ikonikus banda, nagy hatással voltak későbbi zenekarokra is, akik ebben a műfajban akartak tevékenykedni. 2002-ben beiktatták őket a Rock and Roll Hall of Fame-be, 2011-ben pedig Grammy-életműdíjat kaptak. Tommy Ramone, a zenekar egykori dobosa és menedzsere élt a legtovább, 2014-ben hunyt el. Érdekesség Tommyról, hogy a születési neve Erdélyi Tamás, tehát magyar származású. 1956-ban emigráltak a családjával az USA-ba, így került a zenekarba, ezenkívül Jimi Hendrix egyik albumán is dolgozott hangmérnökasszisztensként.