Az alternatív zene hazánkban – Top 10

Így vagy úgy, de mindenki találkozott már az alter zenével. Ez az a műfaj, ami akkora közönséget tudott megmozgatni, hogy ma már hazánkban szubkultúrából szinte mainstream-mé nőtte ki magát. Egyre több alternatív zenét játszanak a rádiók, és egyre több olyan helyre hívják ezeket a zenekarokat előadni, ami a nagyközönségnek szól. Most az én tízes toplistámon keresztül szeretném bemutatni nektek a magyar alternatív zene számomra kiemelkedő alakjait, pár ismertebb zenekarral és pár feltörekvő tehetséggel.

 

  1. Kispál és a Borz – Ha az életben

A Kispálról már mindenki hallott, mindenki ismeri ezt a számukat. Először 1998-ban hallhattuk ezt a dalt, a Holdfényexpressz című albumon. Ikonikus sorait a legtöbben ismerik és mindenki elkezdi énekelni, ha egy-egy házibulin felcsendül. Jogosan merül fel a kérdés: hogy ha ennyire jó és legendás számról beszélünk, akkor miért nem került előrébb a listán? Nos, a válasz egyszerű: túl sokszor hallottuk. Én személy szerint már annyiszor hallottam ezt a számot, hogy körülbelül le tudnám kottázni. Persze ez egyéni probléma, a dal attól még kétségtelenül jó, így került a 10. helyre.

„…a viccek se / lesznek már, a nevetések is / rövidülnek, ahogy az élet se kéne már
a halál után / én nekem / úgy igazán,…”

  1. Ricsárdgír – Mindenki boldog

Igaz, hogy a Ricsárdgír nem hívja magát alter zenekarnak, jobban szeretik a hobbipop, ricsiricsaj, art-fart pop megnevezést, de most mégiscsak belekerültek ebbe a listába. A Ricsárdgír az egyik legjobb dolog, ami magyar alter viszonylatban történt velem az elmúlt 2 évben. Kellően humoros, kellően rendszerkritikus. Ha eddig még nem ismerted, érdemes vetni rájuk egy-két pillantást.

„Jóslok neked, még jóslásszabadság van”

  1. Felső Tízezer – Utólag

A Szabó Benedek és a Galaxisokból is ismerhető Sallai Laci másik zenekara mindenképp fel kellett, hogy kerüljön erre a listára, hiszen koncerten zseniális hangulatot teremtenek, és a dalaik önmagukban is nagyon jók. Mást szerintem nem is kell hozzáfűzni, az Utólag majd megteszi helyettem.

„…hiába küldted a jeleidet / az órád nézted állandóan…”

  1. Antonia Vai – Don’t let the bedbugs bite

Az Antonia Vai számomra az ok, hogy miért kell minden fesztiválon legalább egy napot vagy egy délutánt egyedül tölteni. A Szigeten sétálgatva botlottam bele a koncertjükbe, ami amúgy, ha mással vagyok, nem történt volna meg, hiszen egy másik színpadon játszott egy olyan együttes, ami szinte mindenkit érdekelt rajtam kívül. Első hallásra szerelem volt, azóta is rendszeresen hallgatom őket, az énekesnő hangja szinte bármilyen helyzetben megnyugtatja a lelkem.

„Heartaches never leave a womans head”

  1. Csaknekedkislány – Zenekar

Ezt a zenekart idén nyáron egy fesztiválon ismertem meg. Előtte kicsit elutasító voltam a zenéjükkel kapcsolatban, mert körülöttem mindenki hallgatta őket, és rossz szokásom szerint, amit sokan istenítenek, abba bele sem hallgatok, mert elegem lesz abból, hogy csak róluk beszél mindenki. A zenéjüket hallva viszont rájöttem, hogy ez az egyik legrosszabb szokásom, amit nagyon gyorsan abba kell hagynom. Egy könnyed, táncolható szám tőlük a kedvencem, aminek a címe Zenekar.

„…de ha velem van ez a másik három / olyan erővel szól a gitárom,
hogy az a szegény kislány majdnem belehal, / mert nem gitáros vagyok hanem zenekar.”

  1. Elefánt – Plüss

Azt hiszem, hogy az Elefánttal kezdődött el úgy igazán a magyar alteres „pályafutásom”. Előttük is hallgattam persze alternatív zenét, de a 2015-ös Cirkusz albumukat rongyosra hallgattam, amikor megjelent. Mára már ők az egyik legnépszerűbb „új” alter zenekar az Esti Kornéllal karöltve. Két év várakozás után, 2017-ben újabb albumot adott ki a zenekar Minden címmel. Ezen az albumon található a Plüss című szám, ami az aktuális kedvencem.

„A pille párna fojtásától / plüss a légszomj; csak a hiánynak van súlya”

  1. Sorbonne Sexual – Szeráfi

A Sorbonne Sexual szintén egy olyan zenekar, amit talán kevesebben ismernek, mégis egy kifejezetten jó együttes. Léptek már fel különböző fesztiválokon, a 30Y előzenekaraként, illetve Beck Zolival is van egy közös számuk, Spotify-on mégis csak a közelmúltban érték el 2 számuknál az 1000 lejátszást. Értetlenül állok a dolog előtt, hiszen szerintem ők az egyik legjobb alternatív zenekar itthon napjainkban. Aki szeretné őket elcsípni, december 14-én megteheti Budapesten, a Robotban.

„Kik világégést szimuláltak, félreálltak, ha kellett
és most plakátokra tetoválnak sok magyar női mellet.”

  1. 30Y – Azt hittem érdemes

Ez az a zenekar, akik nem ragadták meg a szívemet elsőre. Igazából másodjára és harmadjára sem, nem sok számot hallgatok tőlük, de azt én is elismerem, hogy a 30Y az egyik legmeghatározóbb zenekar hazánkban. Ez az egyik ok, amiért a harmadik helyre került, viszont ami többet nyomott a latban, az az, hogy ez a szám valami eszméletlenül zseniális. Nem tudom elmondani, hányszor hallgattam meg, mégsem tudom megunni.

„Pofonból koszorú nem lett még soha.”

  1. Ivan & The Parazol – Swindie (Panic at „The Background”)

Nem tudom, hogy az Ivan & The Parazol mennyire számít alternak, de a lista gondolatának megjelenésekor tudtam, hogy ez a szám lesz a második helyen. A Swindie az első, 2012-es albumukon található és azóta is hozzák a színvonalat. Ivánék valami újat, mégis régről ismerőst hoztak a magyar zenei életbe, ami nagyon hiányzott. Talán azt mondhatom, hogy ma ők Magyarország legjobb zenekara. Persze ez csak az én véleményem, de szerintem a zenéjük minősége és milyensége teljesen megfelel a nemzetközi piacnak is.

„Well I’m thinking of a place where we could be together
Where you can drink and chat and smoke and kiss just forever.”

  1. Hiperkarma – Üres

A dicső első helyen nem is szerepelhetne más, mint az Üres című szám a Hiperkarmától. Azoknak, akik hiányolták a nagyobb múlttal rendelkező előadókat, mint például a Quimby és társai, azoknak azt tudnám mondani, hogy a Kispálnál található az összes, a 10. helyen. Egyetlenegy zenekar emelkedik ki az én szempontjaim szerint, az pedig a Hiperkarma, akik mindig is valami többet képviseltek számomra, mint a „régi nagyok”. Fantasztikus zenét alkotnak, még mindig szavakba nem önthető koncertet adnak, ez a szám pedig egy felejthetetlen zenei élmény. Minden dalukban hatalmas igazságokat és bölcs gondolatokat találunk, de ez a szám az, ami egyből eszembe jut, ha a magyar alter zenére gondolok.

„Veled álmodni könnyebb, mint egyedül ébren vagy valaki mással.”

+1 Kaukázus – Teszkó

Ezt szeretném csak úgy itt hagyni.