Modern Baseball

Mindenki ismer olyan, szívéhez közel álló együtteseket, amelyeket valamiért senki sem hallgat, vagy legfőképp ismer. Valahogy úgy gondolok a Zenesarokra, hogy ez az a rovat, amelyben egy író mindenkivel megismertetheti ezt, vagy ezeket az ominózus bandákat.
Szerintem nincs is annál jobb érzés, mint mikor mutatsz egy zenét az egyik barátodnak, és ő teljes mértékben beleszeret. Ennek fényében megpróbálom veletek megszerettetni a Modern Baseball-t, akikről egyébként azt írja az internet, hogy emo műfajban alkotnak, amit én nagyon nem hiszek, inkább alternatív vagy indie rocknak mondanám.

A Modern Baseball története teljesen filmbe illő. Tudjátok, egy tipikus, amerikai középsulis banda, akinek a tagjai túl hamar és túl hirtelen kerültek rivaldafénybe.
Miután elvégezték a középiskolát, Brendan és Jake Philadelphiába költöztek, ahol megismerkedtek bandájuk 3. és 4. tagjával, Shean-nel, és Ian-nel. Mint ahogy már említettem, ezután indultak el a hírnév felé vezető úton. Természetesen itt nem világhírnévről beszélünk, hiszen amerikai banda létükre is „csak” hatmillió megtekintés van a leghallgatottabb számukon YouTube-on.


Mindezek ellenére Philadelphiában tényleg felfigyelt rájuk a zenei élet, és ha tömegeket nem is, de rengeteg embert sikerült megfogniuk.
Aktív éveik alatt (2011-2017) buli bulit követett, és a számaikon is látszik, hogy a vége felé már elkezdték megérezni a hírnév és a folyamatos koncertezések árát (pl.: Coals)
A róluk szóló dokumentumfilmben Brendan, az énekes, el is mondja, hogy egyszer meg is próbált öngyilkosságot elkövetni.


Mindezek tükrében 2017 januárjában Brendan publikált egy Facebook posztot, amiben leírta, hogy nem csatlakozik a csapathoz a következő hónapokban esedékes európai turnén, mert úgy érzi, hogy nem szabad ismét veszélybe sodornia a mentális egészségét, és ki szeretné magát pihenni.
Nem sokkal később Jake is kitett egy posztot Facebookra, hogy együttes szinten lemondják a közelgő amerikai turnéjukat is, hasonló indokokkal: úgy érzik, hogy jelenleg előtérbe kell helyezniük a barátságukat és az egészségüket.
Ez lenne a Modern Baseball vége? Nem tudom. Ezeket a posztokat az év nyarán követte még 1-2 koncert, de azóta nemigen hallottunk a banda felől. Talán tényleg csak ki szeretnék magukat pihenni, és egy reggel úgy kelnek majd fel, hogy „…rendben, csináljuk!”

Na de mit adott nekem a Modern Baseball?
Úgy érzem, hogy zeneileg a Modern Baseball testesíti meg számomra mindazt, amit a fiatal, 18 éves korom utáni éveimmel kapcsolatban érzek. Persze, könnyen lehet, hogy mindenkinek van egy ilyen együttese, de rengeteg Modern Baseball számban találtam meg azokat a dolgokat, amik velem is történtek/történnek. Talán ezért szeretem őket annyira, annak ellenére, hogy zeneileg nem feltétlenül képviselnek olyan magas művészi teljesítményt. Mondjuk mindez teljesen mindegy, hiszen szeretem őket, és ez a lényeg.