Budaörsi Napok 2018

Imigyen zajlott az idei BN

Az április 9-én startoló és 13-án véget érő 5 napos időszak úgy vonul majd be a történelembe, mint BN 2018. A megnyitón sok számot hallhattunk, hogy hanyadik, de csak annyi biztos, hogy 1979-től már a Budaörsi úti kollégium adott helyet az ELTE legnagyobb kollégiumi fesztiváljának.

 

Egy héten át tartó olcsó bulizás a legnagyobb ELTE-koliban – így gondolhatnak sokan e rendezvényre. Minden nap pár koncert, azt’ utána dj-s buli kifulladásig.

 Ha valaki csak a felszínt kapargatja, egy-két napra téved be, az tán tényleg csak ennyit él át a Budaörsi Napokból. Legfeljebb pislog kettőt, hogy miért van borzalmasan széttapétázva-plakátolva fura emberek képeivel és fura mémekkel a büfé meg a koncertek színhelyéül szolgáló nagy rendezvényterem (amit egyébként Lepénynek hívnak). Aztán furcsán néz a valamiért tógát viselő emberkék illetve Joker és Harley Quinn láttán.

Aki viszont kicsit több időt tölt a kácséban, esetleg itt él, az nagy valószínűséggel észrevette, hogy kollégiumunk társadalmának van egy hangos, aránylag szervezett és kolihozragadtabb része. Ezt a részt adják a klubok, amiből 6 van. Nem próbálom most elmagyarázni mik is ezek mert pöppet soká tartana, tán egyszer születik majd erről cikk. Elég most annyit tudni, hogy sajátos félhivatalos társaságok akik a koliban szervezgetnek programokat és néha etetik annak népét. A Budaörsi Napok koncerteken túli része nagyban a klubokon és az általuk szórakoztatott egyszerű ‘’kolinépén’’ alapul. Ugyanis klubos szempontból a BN az az időszak, mikor ezek az entitások versenybe szállnak a kollégium kulcsáért. No és persze peace-love-friendship, elméletileg s néhol gyakorlatban.

No de – back to the business: akinek a sulijában volt diákkirályválasztás, az tessék ahhoz hasonlítani, akinek nem, annak helpelek. Jóval a rendezvény előtt a klubok választanak jelölteket, akik képviselik majd őket e nemes napokon, s kitalálnak egy szüzsét (konyhanyelven témát), amelybe beleburkolóznak. (No, és megadatott nékem az a csoda, hogy a Bolyai Club egyik jelöltje legyek, ezért jó kis leleplező cikké tud avanzsálódni ez a katyvasz amit most olvasol.)

Idén ilyesfajta keretekbe rendeződtek a KCs klubjai: DC-univerzum; gulyáskommunizmus; Disney-hősök bukott verziói; Ikeába oltott vikingek; ókori görögök és 8 mérföldes rapperek.

Elég színes kép – s e tarka kompániák a kollégisták szavazataiért vívják küzdelmüket, hisz aki a legtöbb voksot kapja, azé a kulcs. Hogyan törekszenek erre a különböző formációk?

Az egész a témaválasztásnál kezdődik, hisz egy menő témával ha kellőképp azonosul a klub, akkor az vagány tud lenni. Meg azért az is cool, hogy felhúztunk egy vasfüggönyt a koliudvarra és tartottunk egy majálist technoszocialista zenékkel. 😀

Ami a meghatározóbb, az a már említett plakátok, amivel szerteszét beborítanak minden felületet, nem engedvén nem tudomást venni a körülötted zajló eseményekről. Valamintkészülnek promófilmek is – ezekben gyakorta kap szerepet kollégiumunk szeretett vezetője, aki nem utasítja vissza a hozzá különféle kérésekkel érkező forgatócsoportokat. E videókkal telik meg a koli facebookcsoportja – gyakran mosolyt, néha unalmat csalva az egyszeri, serpenyőt tarhálni akaró, de a sok szpemtől nem tudó kolis arcára.

Készül minden évben BN újság is a Bolyai Club által, idén jelent meg ennek 40. évfolyama. Oda kicsit más jellegű cikkek kerülnek, mint ebbe a Nyúzba. 😀

S magán a BN-héten + az azt megelőző (ún. promó-) héten a klubosok mindenféle dolgokat csinálnak azért, hogy jó színben tüntessék fel magukat, programokat tartva és különböző dolgokat osztva.

Milyen király is lehet, mikor mennél suliba totál kómásan, és a porta előtt a proletariátus öltözeti jegyeit viselő fiatalok várnak rád egy standnál, előtte ingyen kávé felirattal ellátott táblán. S ha visszautasítanád is, kacsintva megkérdik tőled, koffeinmentes kávét elfogadsz-e – egy gyanúsan magas nyakú, átlátszó folyadékot tartalmazó üvegcsét feléd lóbálva.

Aztán osztogatnak még reggelente kakaós csigát, görög joghurtot, sütit, energia italt – totál beüt a koli kánaán. Nyereményjátékok zajlanak, melyekkel az esti bulit megalapozandó innivalót, bluetooth-os hangszórót vagy szabadulószoba-jegyet nyerhetsz. Egészen pörgős dolog ez az időszak, no még maga a BN-hét!

A hétköznapi kollégista csak élné hétköznapi kollégista életét, de ilyenkor szegényt támadás alá veszik a jelöltek s a szavazatra vadászó emberkék – próbáljuk meggyőzni őket, hogy miért jó ha minket választanak. Kicsit a gólyatáborok hangulatához tudnám hasonlítani a BN-t, kicsit egyéb fesztiválokhoz – totál nyitott lesz az ember és nem szégyell fél órán át saját hagymázas idiotizmusával traktálni vadidegeneket. Mondjuk lehet ehhez kell némi alap elborultság meg alkoholos befolyásoltság, de azért sokat ad hozzá a BN-érzés is.

 

S ha már alkoholos befolyásoltság (vagy inkább csak mikrofonhibától bódultnak ható hang): az ELTEvízió BN-ről szóló adásában megszólalt egy KCSSK-s lány, S. Vivi, s a következő aranyigazságot mondotta volt: ,,A Budaörsi Napok azért egy hatalmas buli, mert ilyenkor mindenki itt van, mindenkivel összefutok.’’

Tök király, hogy csak lemászol egy sörért papucsban meg pizsamában és összefutsz a fél szakoddal s ha már így alakult, lent maradsz velük és hatalmas sikert aratsz a burzsuj menőkölköket secpercalatt szégyenbehozó outfiteddel. És ezek az idelátogató emberkék sem esnek kétségbe, ha ideiglenesen mozgásképtelenné válnak a különféle aldehidektől, ketonoktól meg alkoholoktól, hisz a drága kolis cimbora biztosítja a megfáradt kollégának a nyugodalmas, gyógyító pihenést.

 

Egy oldalnyi kalandozgatás után csapjunk bele, mesélek nektek az ez évi BN-ről. Emellett bátorítanék mindenkit a mértékkel történő alkoholfogyasztásra, hisz mint az majd ebből a történetből kiderül, lehet, hogy nem a tudósító az a személy akinek szerepelnie kell a magas véralkoholszintű egyének köreiben.

 

Április 9. – BN hétfő. Emberemlékezet óta BEAC sportnap zajlik a kolifesztivál első napján. Hoznak trambulint, ami segít felpörgetni a természetes szelekciót. A koli udvarát uraló fa környékén rekeszépítő és -mászóverseny veszi kezdetét, ahol is az a lényeg, hogy minél magasabbra építsd rekeszekből álló lábtámaszod s minél magasabbra juss annak széthullása nélkül.

Kitelepült a koliba erre a napra az Eper rádió is, ám a kollégistáknak nem nyerte el a tetszését a csukott ablaknál is elég erősen hallható cserébe nem kívánt zene, volt rá némi panasz.

Ezután lezavartak egy gyors megnyitót, amelyet a jelölt happening követett. Ez egy kb 1,5 órás program mely során a kollégium kulcsáért vetélkedő klubok bajnokai mutatkoznak be vicces vagy viccesnek szánt próbatételek elvégzése közben.

Az fesztivált nyitó koncertet a KCSSK-ban már ismert Fák Alatt Zenekar adhatta, őket pedig az Animal Cannibals követte. S talán mindannyian megegyezhetünk abban, hogy a BN egyik legjobban várt kombója a Necc Party volt. Ugyan a hétfői nap erősen memóriavesztett volt részemről, de arra tisztán emlékszem, hogy sok-sok ember rázta csípőjét s egyéb testrészét olyan idők zenéjére, mikor még írni sem tudott, nem hogy egyetemista lett volna. (Ha felcsendült az Everytime we touch, akkor minden bizonnyal beleremegett a kolikupola az örömujjongásokba.)

 

Április 10-én kedden jött el a klubos színdarabok ideje, mikor is a klubok előadhatták érdekesebbnél érdekesebb kompozícióikat. Idén is igen színvonalas, kiváló dramaturggal megáldott műremekek kerültek a nagyérdemű elé. Bár meg kell említsem, néhol a shakespeare-i magasságok ellenére sem volt a legjobb e csodák fogadtatása.

Koncertügyileg ezen az estén a – rendszeresen nálunk gyakorló s ezért nem mindenki által teljesen szívébe zárt, némelyekben ,,nemigazhogymostkelldobolniéppmeditálnékSriChinmoymantráira’’ gondolatsort ébresztő – Marble Mist kezdett. Őket az elsöprő sikert arató Bëlga követte, zengett az ,,Egy-két-há’’. Csak úgy csillogott a szeme a csattogós lepkét tologató korába 1 órára akusztikus hatásoknak köszönhetően visszazuhant közönségnek. Még én is egyszámjegyű életkorúnak éreztem magam a Gépkocsi hallatán, s már-már mentem volna BMX-szel rettegésben tartani a környéket. Dj Andy térítette vissza a népet a modern érába, a pesti éjszakában ismert úriember lemezei pörögtek e hajnalon.

 

Április 11-én már a klubok is koncerteztek – mindenki előadott valami témájához illőt. Legkönnyebben nyilván ez a legmuzikálisabb témájú csapatnak, a rappereknek ment.

A klubok után jött a (mindenkitől elnézést de hadd sztereotipizáljak már) kötöttpulcsis-szemüveges füveshipszter szabadbölcsészek kedvence, az Elefánt zenekar. Utánuk a Bohemian Betyars emelt pulzust a megjelentek körében, s dobogtatta meg a KCs rendszergazdájának szívét. Dj Gangó uralta utánuk a környék hanghullámjait.

12. napja volt áprilisnak az, amikor a BN-en szónoki csatákat vívtak a csapatok – mindenki elküldte legjobb rétorát, hogy érveljen amellett miért jó az, ha kézbe veszi a koli kulcsát adott klub. Az érvrendszerek összeütköztetését a USEME nevű banda fellépése követte. Sajnos ezen a fellépésükön én magam nem tudtam részt venni (az eddigiekhez hasonlóan), de úgy hírlik nem volt rossz. Tessék ráguglizni és belehallgatni nótáikba, s ha tetszik akkor boldogság van. Dobpergésük előzte meg azt a most is dobpergéssel beharangozandó bandát, aki töltötte már meg ezelőtt is fullosra a Lepényt – a Fish! együttes idén is tarolt. Sokan döntöttek úgy, hogy egy kicsikét lentről mégis felkelnek és jól érzik magukat. A Fish!-koncert fénypontja számomra mégis egy csodálatos esemény volt, mikor is megkérdezték a közönséget: tudják-e, melyik a 3. legjobb magyar zenekar, ezzel tán önmagukat próbálván fényezni. S a kiművelt emberfők sokaságából álló közönségből különböző megoldások érkeztek, ám értesüléseim szerint a leghangosabban a jó nép ezt kiáltotta: ,,AKELA!!!’’ (volt még ott Ossián is, tegyük hozzá, méltán). Erre a banda vezére, felvilágosodván a frissen kapott információtól, bejelentette, hogy úgy van, az Akela 3. legjobb!

(S most akkor kénytelen vagyok beárulni magam és bevallani, ezen a napon nem sikerült a fesztiválterületre jutnom, s vannak olyan híresztelések is, miszerint az első legjobb banda felől érdeklődtek, s úgy már helytállóbb lenne ez a kis epizód.)

Ahogy a koncert véget ért, Dj Toyota állt szolgálatba, s ügyeletét egy váratlan Necc Party zavarta meg, a bulizó emberkék örömére. Jófejség és boldogság kombója volt ez. Ha már itt vannak, gondolták, egye kutya, legyen Necc Party!

Április 13. péntek.
Ez a nap inkább homályba borul mintsem szerencsétlenségbe. Erre a napra volt kitalálva a jelöltpróba. Ez egy 7 állomásos ivós feladatokkal tűzdelt nemtommi volt, amelynek végén a már eláztatott szervezetet egy nagyszázalékú etilsokknak tették ki.  A nemtudommilyen koktél elfogyasztása utáni x óra kiesett számomra, s így nem tudom elmondnai, milyen volt ez a nap koncertileg. Bár szerintem nem én vagyok az egyedüli jelölt így. Most néztem meg, hogy elvileg volt  Mínuszegy(???)s a 40. évét betöltö Bolyai Club meghívására, a Tigra Kft. által megszponzorálva Anna and the Barbies majd Ferenczi György és a Rackajam.

Amúgy ELTE Online-os képeket nézve jó lehetett.

A 2018-as Budaörsi Napokat végül a gulyáskommunizmust szüzséjéül választó Bolyai Club nyerte 171 szavazattal, így miénk lett a kulcs.

Gyertek jövőre is BN-re és ássátok bele magatokat jobban a klubos részébe, megéri. 😉

Szűr Gábor