Zs mint zseniális

A „Zs kategóriás” filmeket rendszerint leírjuk, rossznak nevezzük és messziről elkerüljük. Ennek ellenére meglehetősen nagy rajongótáboruk van. De miért?!

Ezeknek a filmeknek a varázsa abban rejlik, hogy “annyira rosszak, hogy már jók”. A nevetség tárgya gyakorlatilag az egész film lehet, hiszen a színészi játék gyermeteg, az effektek elavultak, vagy csak szimplán rosszak, a dialógusok néha érthetetlenek, távol állnak minden emberi kommunikációtól, valamint számtalan esetben a lehető legnagyobb hévvel hágják át a természet összes törvényét. Pont ezért nyújtanak remek szórakozást a “nem akarok gondolkozni, csak nevetni” estékre. Nézzünk most párat ezek közül!

Cápolip (2010-2015) – Egy trilógia, főszerepben a címben szereplő hibriddel, aki vetekszik az emberekkel, egy Pteracudával és egy Bálnarkassal (Whalewolf). Azt, hogy ki fog győzni és ki az igazán rosszfiú pedig csak sejteni lehet.

Szellemcápa (2013) – Egy cápa a halálát követően, egy ősi varázslat következtében visszatér, hogy terrorizálja a kisváros embereit. Bárhol felbukkan, ahol víz van, bárhol…

Cápavihar (2013- ) – Eddig öt részes sorozat, de várhatóan a hatodik lesz a befejező rész, amit egyelőre nem lehet megtekinteni. Egy természeti anomália következtében a tornádó cápákat repít fel, majd a városokon végig haladva nem csak a vihar, de a cápák is pusztítanak. Természetesen nem kell aggódnunk, hőseink láncfűrésszel felszerelve mentik a menthetőt.

(Ez csak pár a cápás filmek sorából, rengeteget találhattok. A többségük nagyon mókás, igazi gyöngyszemek a kategórián belül. A legjobb élmény, hogyha cápa plüssel nézzük!)

Birdemic (2010-2013) – Elő a fogasokat, mert ez egy embert próbáló sorozat, amelyben a madarak az apokalipszis szárnyas fertelmei. Ezek az állatok semmitől sem riadnak vissza, a spontán felrobbanástól, a ctrl C, ctrl V viselkedéstől, és a fogasoktól sem.

Yonggary – Az űrbéli szörny (1999) – Igazi szörnyes film a javából. Főgonoszunk egyszerre szörny és űrlény is, aki készen áll a város lerombolására. Vajon a katonaság és a műrobbanások megállíthatják?

Piranhaconda (2012) – Keresztezzük a piranhát az anakondával, és egy emberrablás közepébe csöppentjük. Hát persze, hogy az emberrablókat és bikinis lányokat fogja üldözni!

A szoba (2003) – Romantikus dráma a javából. Egy mindenben sikeres férfi élete romokba dől, miután megtudja, hogy menyasszonya a legjobb barátjával megcsalta. Minden, ami kell: műfegyver, kevéssé indulatos verekedés és romantikus jelenetek. Ezt a filmet nem lehet nem szeretni!

Készítsetek a rekeszizmokat, a szkepticizmust és a popcornt, mert ez egy zseniális este lesz!

Puskás Júlia

puskas.julia@nyuz.elte.hu