The Donut Library

Csodálkozom, hogy eddig még egy Nyúz-szerkesztő sem írt cikket a The Donut Libraryről, pedig már elég népszerű lett, annak ellenére is, hogy nem olcsó mulatság a belváros különböző részein fánkot enni.

Őszintén szólva, nagyon örülök, hogy nálunk is már kezdenek egyre népszerűbbek lenni az amerikai típusú fánkozók, elég, ha csak a Donut Boxot, vagy a Vajna-féle Mr. Funk-ot említjük. Most beszéljünk a The Donut Libraryről, ugyanis talán ezzel van a legtöbb tapasztalatom. Tudomásom szerint, Budapesten jelenleg 3 Donut Library működik. Egy a Móricz Zsigmond körtér közelében, egy a Deák Ferenc Tér mellett és egy a Nyugati és a Jászai derékszögében. Mind a három „üzlethelységről” el lehet mondani, hogy nagyon kicsik és meghittek, az éttermek tényleg rámentek erre a csendes, könyvtáros feelingre, ahova ha bemész, tényleg nem mersz hangosan beszélni. A fánkozón belül maximum 7-8 embernek van hely, a kanapék, székek mellett pedig (library lévén) könyvespolcok is vannak, amiket az ott tartózkodásunk során nyugodtan forgathatunk. Én nem olvastam bele egyikbe se, illetve nem tanulmányoztam át a kínálatot, de őszintén szólva egyik hely sem volt dugig könyvekkel. Tényleg csak egy-két polcnyi szép rendben sorba rakott olvasnivaló vár ránk. Valahogy csak szimbolikusnak hat az egész, és olyan mintha csak a meghitt, otthonos hangulat megteremtése miatt lennének ott.
Annak ellenére, hogy a könyvtárakból eléggé ki szokták utálni a beszélgető embereket, kis chilles randikhoz is elég megfelelőek a Donut Libraryk, de legnagyobb meglepetésemre sokszor találkoztam már olyanokkal is, akik tényleg csak olvasni, narancslevet inni és fánkot enni ülnek be. Hozzáteszem, hogy a korlátozott helyigény miatt legtöbbször tényleg lehetetlen bent leülni, de szerencsére  választhatjuk azt is, hogy elvitelre kérünk fánkot, amit fancy kartondobozban kapunk, csak úgy, mint az amerikai filmekben. A fánkok átlagos ára, 400-500 Forint körül alakul, ami valóban nem olcsó, viszont nagyon sokféle íz és forma közül válogathatunk. Mint ahogy már érintőlegesen említettem, a fánkunk mellé italt is kérhetünk, többek között a kávénak mindenféle változatát, gyümölcsleveket, ásványvizet, vagy akár simán csak tejet is. Az általában fiatal kiszolgálókról nincs sok mondanivalóm, rendben vannak. Kedvesek, segítőkészek, nem bunkók, egyszóval végzik a dolgukat.
Egy rossz pont a Móricz Zsigmond körtéri üzletükkel kapcsolatban, hogy múlt héten este hat körül (két órával zárás előtt) szerettem volna elvitelre fánkot szerezni, de be se kellett mennem ahhoz, hogy lássam, hogy az egész helyiség kihalt. A kiszolgáló sehol, (feltételezem hátul nyomkodta a telefonját) bent senki sem ült, a pulton pedig összesen 4-5 darab fánk árválkodott, és ezek is csak két-három ízesítésből és fajtából kerültek ki. Ezután már be se mentem, feltételeztem, hogy azok a fánkok egyrészt már több órája azt várják, hogy megvegye őket valaki (vagyis nem túl frissek), illetve tipikusan azok az ízesítésűek lehettek, amik a társadalom 1 százalékának ízlenek. Így aznap nem a Donut Libraryben fánkoztam, hanem elmentem a Nyugatinál található Donut Boxba, ahol szerencsémre sokkal nagyobb volt a kínálat.