A szolgálólány meséje

Közeleg az április, és bár biztos sokan nem tudják miért, de mindenki érzi, hogy nagy változást hoz magával. Azokkal, akik eme (remélem nem túl nagy) táborba tartoznak, örömmel tudatom, hogy vár rájuk egy zseniális sorozat első évada az elkövetkező egy hónapban, és ha elég önmegtartóztatóak és nem egy-két nap alatt nézik végig (ahogy én tettem), pont végezni fognak, mire kijön A szolgálólány meséjének várva várt második évada. Bár csak egy évet kellett várni az első évad bemutatója után, mégis örökkévalóságnak tűnik az az egy hónap is, ami még hátravan. De mi lehet az az erő, ami odabilincseli az embereket a képernyő elé az első 10 perc után, és nem engedi őket még talán az utolsó rész után sem? Remélem, ezzel a cikkel közelebb tudom hozni az olvasókat ennek a rejtélynek a megoldásához.

A sorozat Gileád Köztársaságban mesél el egy kissé fiktív történetet. Persze, a tényleges köztársaságtól nagyon messze van, tulajdonképpen teokratikus diktatúrának mondhatnánk, de sajnos a történet eme részéről kevés dolog derül ki (reméljük, a következő évadba beleszőttek még pár infót erről). A világban mindenhol egyre romlik a helyzet, természeti katasztrófák, éhínségek sújtják a népet, de ami a legnagyobb probléma: a mértéktelen fogamzásgátló és egyéb tabletták használata következtében egyre több ember lesz terméketlen. Gileád vezetői erre több, elég meghökkentő intézkedést hoznak, ami mindenki életét teljesen megváltoztatja.

Egy ilyen, önmagából kifordított világban követjük nyomon egy Offred nevű szolgálólány történetét, akinek „előző életéről” részről részre – visszaemlékezéseinek köszönhetően – egyre több dolgot tudunk meg.

Bár tudom, ez nem épp egy könnyed téma, ami bármikor csúszik bárkinek, mégis rendkívül lebilincselő és elgondolkodtató. Hiszen honnan tudhatjuk, hogy jövő ilyenkor már nem egy elmebeteg katonai diktatúrájában fogunk mind ugyanolyan ruhában járni, vagy talán tenyészállat módjára fogságban élni?

 

Gál Nóra
gal.nora@nyuz.elte.hu