Mi lesz veled, Bulinegyed?

Az utóbbi hetekben elég égető kérdéssé vált a Károly körút-Király utca-Erzsébet körút-Rákóczi út határolta terület (az alábbiakban Bulinegyed) problémája. Próbáljuk meg egy kicsit körbejárni ezt a témát!

A fent említett negyed tehát az utóbbi években igen hírhedt lett az éjszakai életéről, mind a külföldi, mind a hazai fiatalok körében. Mondhatjuk úgy is, hogy ha valaki ellátogat Erzsébetváros ezen szegletébe, fél kilométeres körzetben körülbelül 400 kocsma, vendéglátóhely, és szórakozóhely közül válogathat. Az, hogy van egy bulinegyedünk, természetesen nem egyedi az európai városok körében. Ha például Berlin Friedrichshain „kerületét” említjük, ami ugyanígy egy hipster, szórakozóhelyekkel dúsított terület, meg lehet figyelni, hogy hasonlóképp jött létre, mint a mi esetünkben. Miután az adott terület kicsit megroggyant, kiürült, lecsökkentek a telekárak, hirtelen növekedés vette kezdetét, az emberek elkezdtek vállalkozni, sok ember kiadta a lakását, és egyre több szórakozóhely nyílt meg.
Ennek eredményeképp egyre több bulizni vágyó jelent meg a negyedben, budapestiek, turisták, és még erzsébetvárosiak is. A gyors sikerhez hozzájárult még az is, hogy időközben bezárták a Hajógyári-szigetet, így az onnan kiszoruló fiatalok is Erzsébetvárost választották új törzshelyül.

Egyértelmű, hogy a Bulinegyed létrejötte erősen fellendítette a budapesti turizmust. Ez a terület Európa-szinten híres, és tömegével vonzza ide a bulizni vágyó külföldieket, akik szívesen bérelnek pár napra lakást mindenhez közel. Ezt a legtöbb esetben az AirBnB szolgáltatáson keresztül teszik meg, ahol viszonylag olcsón, szigorú kötöttségek nélkül bérelhetnek pár napra szobát, vagy komplett lakást. Ez mind szép és jó, hiszen az egyszerű lakásbérlés ugyancsak csábítóbbá teszi városunkat a külföldiek számára, viszont  ezek a lakások az AirBnB-n csücsülnek, tárt karokkal várva a turistákat, nem pedig a valódi ingatlanpiacon vannak. Ennek hatására kevesebb budapesti lakás elérhető a valóban hosszabb időre tervező lakáskeresők számára, nem is beszélve az albérletet kereső egyetemistákról. A kis ingatlanpiac, kevés lakással, magas árakat jelent, ami elég nagy probléma az említett csoprtoknak.
Most beszéljünk egy kicsit a másik oldaláról a dolgoknak. Az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület egy éve jött létre, és erősen szorgalmazza a Bulinegyed működésének szigorú szabályokhoz kötését, röviden: az ellehetetlenítését. Egyértelmű, hogy a szervezet főként a Bulinegyed zajos utcáin élő erzsébetvárosi polgárokból áll, hiszen ők azok, akiket zavar ez az egész, ami jelenleg történik. Kifogásolják a zajongást, az utcákon hömpölygő embereket (amit nem igazán értek, hiszen az utcán akkor hömpölyögnek emberek, amikor ők elvileg már otthon vannak és aludni szeretnének), a drogot, prostitúciót és hasonlókat. Szerintem nyugodtan feltételezhetjük, hogy a legnagyobb bajuk a zajongással van, a drog és a prostitúció kifogásolása csak arra kell, hogy az önkormányzatot meggyőzzék az igazukról. Apró feltételezés csupán, de szerintem a zaj megszűnésével az ott élők többsége már magasról tenne arra, hogy páran drogot árulnak és vesznek az utcákon, illetve hogy alulöltözött hölgyek sétálgatnak fel-alá, hiszen valljuk be, az örömlányok nemigen azért vannak az utcán, hogy embereket támadjanak meg.

Tehát, az Erzsébetvárosi Önkormányzat az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület kezdeményezésére népszavazást írt ki február 18. vasárnapjára. A népszavazás arról szólt, hogy az érintett területen minden kocsma zárjon be legkésőbb éjfélkor. A referendumot egy rettenetesen gyér kampány előzte meg az Önkormányzat részéről. A képviselők szorgalmazták a népszavazáson való részvételt, de sem az igen, sem a nem mellett nem érvelt senki.  Ennek eredményeképp a részvételi arány 20%-nál is kevesebb volt, de a résztvevők 2/3-a igennel szavazott. Az alacsony részvételi arány a fent említett szinte semmilyen kampánynak köszönhető, illetve annak, hogy bár a szavazás a bulinegyedről szólt, ám az egész Erzsébetváros elmehetett volna, annak ellenére, hogy a negyed kérdése nem érinti az egész kerültet. Mondanunk sem kell, hogy az éjféli zárásnak is rengeteg hátránya lett volna. Tömérdek munkahely szűnne meg, kihalna a belváros, erősen visszaesne a turizmus. Egyébként a népszavazást kezdeményező szervezet szerint, ha minden bezár éjfélkor, a szórakozó fiatalok nem fognak tudni mit csinálni, és hazamennek aludni. Ácsi, azt szerintem ne mondja senki, hogy a részeg fiataloknak, turistáknak, és legénybúcsúsoknak az lesz az első gondolatuk éjfélkor, hogy haza kellene menni aludni. Amint a szórakozóhelyek bezárnak, az emberek tömegével fogják elhagyni a kocsmákat, és van egy olyan sanda gyanúm, hogy a bulinegyed ezzel nem fog kiürülni. Az ott bulizók szépen megkeresik a legközelebbi éjjel-nappalit, feltankolják magukat alkohollal, és az utcán folytatják a bulizást. Vagy a bulinegyedben maradnak, vagy kicsit odébb, de hazamenni biztos, hogy nem fognak. Ha tényleg megtörténne a kollektív éjféli zárás, az egy hatalmas öngól lenne az Elhető Erzsébetvárosért Egyesületnek.
A megoldás még továbbra sem tiszta, Erzsébetvárosban sem igazán tudják, hogy mit kezdjenek a helyzettel, ugyanis sem az éjféli zárás nem megoldás, sem az, hogy hosszútávon minden így maradjon. Sajnos nem lehet elvárni a hőbörgő bulinegyedi lakosoktól, hogy költözzenek máshová, talán nem is kell említenem, hogy miért. Emellett viszont tényleg felvet némi problémát a zaj, a szemét, a részeg fiatalok, és azért még én is sorolhatnám. Az a véleményem, hogyha már tényleg minden kötél szakad, érdemes lenne a szórakozóhelyeken belül létrehozni egy elkerített dohányzó részt, így a cigizni vágyóknak nem kellene kimenniük a szórakozóhely elé, és kint beszélgetni/inni/dohányozni, amivel ugyancsak csökkenthető lenne a zaj, ami a legtöbb embert zavarja.