Murakami Haruki, hiper-/szürrealizmus

1949-es születésű, japán nemzetiségű író. Könyvei a 80’-as években váltak ismertté Amerikában. A leghíresebb alkotásait a ’90-es években adták ki, hazánkban, magyar nyelven viszont még csak nemrég lettek kaphatók.

A hiper-/szürrealizmus szinte összeegyeztethetetlen műfajnak hangzik, de az ellentétek kiegészítik egymást, teljessé teszik egymás hiányosságait. A hiperrealisztikus leírás párosul az abszurd és szürreális elemekkel. Hogy milyen szürreális jelenségekről is beszélek? Egy novellában például egy elefántgyár munkásának történetét meséli el.

„Ez az író, akinek olyan depressziós írásai vannak?” Valóban, Murakami Haruki nem szokott vidám témákat választani. Gyakran  kerülnek olyan események a középpontba, amelyek negatív élethelyzetekhez kapcsolódnak. Ez sokaknak nem nyeri el a tetszését, mert így a könyv/novella hangulata is melankolikus, lehangoló lesz.
Az álom és ébrenlét, a valóság és a szürreális elemek gyakori, és nem mindig behatárolható váltakozása miatt az olvasónak néha nehézséget okozhat, hogy meghatározza, hol, mikor és miért történnek a dolgok.
Aki valamilyen jellemfejlődéssel járó történetet vár, azt itt nem találja meg. A szereplők egyike sem fejlődésen, hanem változáson megy át, amit a kellemetlen események idéznek elő.

Ezek ellenére kellemes, elgondolkodtató olvasnivalók. Gyakran szórakoztató, gondolatébresztő fordulatokban és eseményekben gazdagok. Ettől lesz izgalmas, a késleltető jelenetektől pedig még jobban várjuk az események fejleményeit.
A főszereplőkkel gyorsan azonosulni tudunk, mert a leíró részek elvezetnek minket a lelkük legmélyebb bugyrág, és a gondolati világukat, a világképüket is áthatóan megismerjük. Míg külsőre átlagemberek, a velük lejátszódó események különlegessé teszik őket.
A mellékszereplők személyes történetei gyakran hosszú kitérőket eredményeznek a főcselekménytől, hogy ezáltal új élettörténeteket, érzelmeket, életutakat is megismerhessünk.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, szereted a meglepően furcsa dolgokat, izgalmas történeteket olvasni és vastag könyveket cipelni, akkor ez a neked való! Első falatnak az én javaslatom: Köddé vált elefánt.

Az késztetett rá, hogy megírjam ezt, hogy ma reggel is felkelt a kurblimadár, az ablakom alá szállt, és azt a hangot adta ki, hogy „giiii”. Ezen cselekmények következtében az írásokra 5 kurblimadarat adok az ötből.