Gólyatáborok

Az e heti számban Horváth Lucával, a TTK HÖK elnökével beszélgettünk. Luca a nyár folyamán nem csak a vezetőképzőn ismerhette meg a többi önkományzat működését és rendezvényeit, hanem személyesen is ellátgatott gólyatáboraikba. Az itt szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

 Szerinted mi volt a legjobban bevált újítás az idei gólyatáborokban?

Nehéz kérdés, sajnos nem minden Gólyatáborban jártam az újítások előtt, így nem tudom meghatározni, hogy miként váltak be az újítások. A TermészetGyógyász (fizika, kémia, matek és bárczi) Gólyatábor egy teljesen új konstrukciót nagyon nehéz volt elérni, hogy a különböző szakterületek elengedjék a régi hagyományaikat és teremtsenek valami újat. Szerintem a tábor működött és jó volt látni, hogy a különböző szakterületek milyen jól megtalálták a közös hangot. 32. Geo-Bio SE PAK Gólyatábor itt a legnagyobb újításnak az számított, hogy a SE csinálta és csatlakozott a táborhoz a Pető András Kar, programi változások tudtommal nem voltak. A Tanári Napokon egyetlen változás következett be, hogy egy nappal hosszabb lett a tábor tudtommal ez is működött.

Meglátogattad más karok rendezvényeit is, láttál valami olyan programot vagy szervezői ötletet, amit át szeretnél ültetni a mieinkbe?

Én semmit se szeretnék direktben átültetni, mert szerintem ez nem feladatom, a szervezőknek kell kialakítani a programtervet és a tábor/táborok felépítését. Természetesen nagyon jó, hogyha felmerül egy ötlet, akkor ha azt már láttam egy másik gólyatáborban, akkor el tudom mondani, hogy ott az működött-e vagy nem, de vigyázni kell, mindent a saját formánkra kell alakítani.

Szerinted mi a legfontosabb, legmaradandóbb amit egy gólya magával visz a táborból?

Mindenkinek más lesz a legmaradandóbb pillanata a táborból, az a fontos, hogy minden gólya úgy mehessen el, hogy egy befogadó közösség része lehet, ezért kell dolgoznunk.

Min kellene a jövőben változtatni ahhoz, hogy még jobbak legyenek a GT-k?

Szerintem a tavalyi gólyatábor átalakítás fontos volt ugyan, de fel kell ismernünk, hogy gazdaságilag nem előnyös, szóval ősszel mindenképpen döntenie kell az ELTE TTK HÖK-nek, hogy milyen felépítés szerint legyenek a gólyatáborok. Így nem szeretnék semmi konkrétat mondani, hogy jelenleg min kéne változtatni, mert lehet, hogy jövőre nem úgy lesz.

Mit gondolsz, elmondható, hogy a GT-ben részt vevő hallgatók aktívabbak a későbbiekben? Mennyire gondolod az utódképzés fontos állomásának?

Szerintem nem komoly befolyásoló tényező, persze ha valaki élvezte a gólyatáborát, akkor lehet, hogy könnyebben épül ki benne jó kép TTK HÖK-ról. Szerintem a gólyatáboroknak nem az utódképzésről kell szólnia, hanem hogy a gólyák tudjanak egy közösséghez integrálódni és megkapják a szükséges információkat. Természetesen jó platform az ELTE TTK HÖK-nek, hogy bemutatkozzon, de a legfontosabb, hogy a gólyák először találják meg a helyüket az egyetemi életben.

Sokan még mindig ellenszenvvel vannak a gólyatáborok iránt. Mit mondanál el nekik az élményeidből, hogy meggyőzd őket, hogy ez többről szól, mint a bulizásról?

Szerintem amíg valaki nem tapasztalja meg egy gólyatábor hangulatát addig nehéz bármit is elmagyarázni. A gólyatábornak az a legnagyobb értéke, hogy találkozhatsz olyan emberekkel, akiknek hasonló az érdeklődési körük, remek barátságok tudnak ott születni, plusz kiszakadunk pár napra a mai világból, mert senkit nem érdekel, hogy éppen mi történik a világban.

Melyik kar GT-jéből (a sajátunkon kívül) jöttél el a legjobb érzéssel és miért?

Az Informatika Kar gólyatáborából, mert csodálatos környezetben rendezik meg, talán az ország második legszebb helye (természetesen az első Bódvarákó 🙂 ), nagyon jó hangulatúnak találtam, külön tetszettek, hogy beöltöztek az emberek, mivel elég komoly tematikája szokott lenni ennek a gólyatábornak. A másik, amit kiemelnék az a Bölcsész Fesztivál Zánkán, ahol 800 ember vesz részt a táborban, mégis nagyon jól lekoordinálják, hogy az emberek ne vesszenek el a tömegben. Itt tetszett legjobban az utolsó esti program, ami az volt, hogy az örsök kaptak egy dalrészletet és arra kellet produkciót csinálniuk. Nagyon ötletes és vicces előadásokat láthattunk.

Az, hogy a különböző karok HÖK elnökei egymás gólyatáboraiba ellátogattak, egy a későbbiekben is szoros együtt működést sejtet. Mire számíthatunk az idei évben?

Sajnos nem tudott mindenki mindenhol ott lenni, elég sok gólyatábor egy időszakban volt, így sokaknak ellátogatni se volt lehetőségük, de természetesen ez nem befolyásolja az együttműködésünket. Minden elnöknek van egy programja, amit szeretne megvalósítani, ebből vannak nyilván egymás között konfliktusaink, mert lehet, hogy ez eltérő, de központilag kell dönteni róla, persze a viták csak az ülés végéig tartanak utána visszatér minden a normális kerékvágásba. Jelenleg az elnökségben nem érezném, hogy lennének olyanok, akik ne tudnának bárkivel együtt dolgozni.