A G2 nyerte az EU LCS Summer Splitet

A hazai közönségkedvenc UOL 3-1-re elveszítette az április 23-ai LCS döntőt, így a G2 ülhet fel Európa trónjára, illetve utazhat a Mid-Season Invitational Tournamentre, hogy képviselje kontinensünket.

Sok vita van arról, hogy vajon mennyire tett jót a Europe Lol Championship Series sorozatnak, hogy a 10 csapatot két ötfős divízióra osztották és az amerikai rendszer szerint játszatták. Ez külön érdekes, ha azt nézzük, hogy Amerikában továbbra is egy halmazban tömbösül a 10 csapat, tehát egy európai sportban aligha gyakran látott innovációról beszélünk.

Olyan szempontból mindenképp szerencsétlennek mondható ez a felosztás, hogy a gyengébb és az erősebb csapatok között hatalmas volt a különbség ebben a szezonban, és így a továbbjutás kérdését illetően alig volt miért izgulni, leszámítva a Roccat év közepén történő feltámadását.

A szezon összes feszültsége, és a tétmeccseket illető unalma így tehát az első két hétbe (erőviszonyok kialakulása) és az utolsó háromba (playoff) összpontosult, ám utóbbi végül nem is okozott csalódást.

Előbb a FNatic okozott felfordulást, amikor 3-0-ra lemosták a pályáról az H2K-t. Aztán a két parádés elődöntő.

A 22-ei bronzmeccs végül azért is pikáns felállásnak mondható (FNC-MSF), mert a Fnatic Academy és a Misfits Academy, tehát e két csapat fiókcsapata a Challanger Series (másodosztály) egymás ellen játszhatták a döntőt. Ebből is látszik, hogy két nagyon stabil együttesről van szó, stabil szervezeti háttérrel. Bár a Challanger Seriest az MSF-A nyerte 3-2-re, a bronzmeccs most nem szólhatott másról, mint a Playoffra feltámadt Fanaticról, illetve Rekklesről.

A vasárnap már jóval szorosabb találkozót ígért és bár a játék képe néhol valóban ezt mutatta, összességében elég simán dőlt el, a bajnoki cím sorsa.

Game 1: A pick&ban összességében meglepetések nélkül zajlott le, némi kuriózumot esetleg a Rumble jungle jelenthetett, de ha nem is a meta alapját képező húzás volt ez a G2-től, meglepő aligha lehetett. A meccs 11. percében végül ez a Trick által koordinált Rumble köszönt be a botlane-re és fel is égette azt. A blue-side bot tribush-ban találkozott össze Hylissang és Trick és végül utóbbi húzta a rövidebbet.

A helyzet aztán tovább fokozódott a 16. percben. Ekkor Trick azt mutatta meg, hogyan is érdemes használni a Rumble ultit, ha gankelne az ember. A hatalmas lőtávolság miatt szinte már 1000 egységnyi távolságból rádobta a tradelő Vizicsacsi (Shen) és Expect (Gangplank) fejére a légvédelmi ágyukat. A gank hosszát mutatja, hogy Csacsi kétszer is tudta blokkolni a karddal a beérkező támadásokat, de ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ha sikeres, akkor érdemes az ellenfél „global” képességeire nyomást gyakorolni, villanások és egyebek árán, de végül egy valóban gyönyörűen kivitelezett gank végén, meglett a 2-0-ás vezetés a meccsen a G2 javára.

A meccs ekkor még nagyjából szoros volt, bár nyomás alatt játszott az UOL, végül a 25. percben fordultak rosszra a dolgok. A G2 mid inner-turretet rohamozták éppen, amikor egy váratlan fordulással teamfightot kezdeményezett a G2. Mindez azért sikerült nekik olyan jól, mert a pálya felső részéről érkező Perkz (Ryze) az UOL frontline-ja és backline-ja közé tudott pont beultizni, és egy 25. percben felfarmolt Ryze-t már nem szabad olyan közel engednie magához semmilyen csapatnak sem, és végül a G2 meg is nyerte a teamfightot.

Végül, 4 perccel később, az egyre inkább lépéskényszerbe kerülő UOL egy cheeky baronnal próbált meg visszajönni a meccsbe, de elbukták azt. Jól jellemzi a helyzetet, hogy összesen 2 warddal biztosították be magukat, és a baronra ráforduló G2 simán lehozta a teamfightot, és hatalmas aranyelőnybe került.

Innen egy ilyen csapatot már nem lehet megverni, és ha 3 baron kellett is hozzá, végül a G2 48 perc alatt elhozta az első meccset.

 

Game 2: Míg Vizicsacsi Poppy-hoz nyúlt vissza, addig a G2 Perkz Swain-jébe vetette a hitét. Ez az UOL-nek indult jobban, a 8. percben Xerxe és Exileh kombinált akciójának révén elhozták az első gyilkosságot.

A 9. percben azonban az unikornisok botlane-je kissé agresszív volt, Hylissang (Malzahar) még csak lvl 5-ös volt, amikor lerohanták Zvenéket, és sajnos nem is sikerült a támadás. Így végül mindketten belehaltak az ellentámadásba.

A következő 5 perc azonban rendkívül kedvezően alakult az UOL-nek, a 15-16. perc környékén négyezer arannyal vezettek, az 5-5-ös állás ellenére.

Mindez az előny a 22. percre olvadt semmivé, amikor is Hylissang egy Malzahar ultival támadt Trickre és a pinkebbik csapat szinte minden burstjét elhasználta, hogy Tricket leszedjék, ám ő az utolsó pillanatban pont ki tudott flashelni a chain cc végéből. A kiürült fegyverarzenálra a G2 viszont rögtön válaszolt és a fight vége egy baron lett a G2 javára. Ellopni szinte semmi esély sem volt.

A következő 5 percben teljesen megváltozott a meccs képe, a G2 kb. 8:5 arányban növelte az aranymennyiségét az UOL-hez képest, akik alig jutottak bárminemű pályán fellelhető erőforráshoz. Az első meccshez hasonlóan, ahogy előnybe került a Gamers 2, úgy végig is gördítették a sziklát és végül 31 perc alatt egész gyorsan rövidre is zárták a meccset – ekkor nem sok jel mutatott arra, hogy lesz még 5. vagy egyáltalán 4. játszma is a két csapat között.

Game 3: A G2 minden pick&ban-ra tartogatott valamit, ami ha nem is az évszázad dobása, mindenképp izgalmas húzás, ezúttal egy Fiddlesticks supporttal kedveskedtek az UOL alsó ösvényének. El is hozták a first bloodot, 8 perc után Hylissang egyedül bóklászgatott a pálya alján lévő bokrok körül, amikből hirtelen kiugrott egy pók, (Trick Elise-e), és meg is történt a megtörténni való. Exileh eközben parádézott, kétszer is sidestepelte Perkz (Cassiopeia) ultiját, amivel fokozatosan nyomást tudott gyakorolni a pálya többi pontjára is.

A mid-game aztán ismét a G2 dominanciáját hozta. Egészen a 29. percig kicsiny, de nem végzetes előnnyel haladtak, amikor egy kissé elsietett baron callra ellentámadásba lendült az UOL. A brillírozó Exileh vetette rá magát Perkzre, és egy remek mozgásnak köszönhetően a csapatnak sikerült kettéválasztaniuk a G2 felállását. Előbb Mithy, aztán Perkz hullott. A menekülő G2-t aztán sikerült utolérni és acelni is. 30 perc, és 8 másodperc játék után az UOL végre meccsben volt. A meccs szorosnak tűnhetett, hiszen ekkor mindkét csapatnak 50800 aranya volt a számláló szerint, ám ekkor jött az UOL baron, és innentől nem volt megállás. 9 perc alatt le is zárták a játékot.

G2 – UOL : 2-1

Game 4: Az életbenmaradáshoz még mindig kellett volna a győzelem a pink pacikornisoknak, de ez most nem sikerült, és a hősies feltámadás még hősiesebb megzuhanással járt együtt.

A pick&ban során most Braum support volt az újítás, a standard powerpickek mellé. Előbb, Xerxe, majd Csacsi és végül Exileh is halállal kezdte az early gamet és így a teljes felső háromszög hátrányba került, ráadásul elég nagyba. Még sikerült ugyan kicsit feltámadni, de lényeges változás, vagy valódi esély nem sok maradt Perkzék ellen. A G2 simán megnyerte az utolsó meccset, ezzel pedig zsinórban 3. bajnoki címüket szerezték.

A kérdés csak az, hogy vajon most mennyire fogják megállni a helyüket interkontinentális szinten?

Erre a választ a május 21-ig tartó MSI során fogjuk megtudni.