A Nyugat kapuja

Bemutatjuk az osztrák fővárost

Ha egy sokszínű, nyüzsgő nagyvárost szeretnénk megnézni, mely nincs messze és legalább négy évszázadnyi látnivaló ötvöződik benne, kétségtelenül Ausztria fővárosa, Bécs a legkézenfekvőbb hely. Az alábbiakban öt olyan látnivalót ajánlunk, melyet nem érdemes kihagyni, bármikor is utazunk Bécsbe.

Miután megvásároltuk a 10 ezer forintos retúr jegyet és felszálltunk a railjetre a Keleti pályaudvaron, szűk két óra után hatalmas szélfarmok jelzik, hogy átléptünk egy másik ország területére. Az első szélfarmok megpillantása után fél órával pedig már be is gördül vonatunk az új bécsi főpályaudvarra, mely az egyik legmodernebb közlekedési csomópont Európa-szerte.

A városban nem tudunk olyan ho(s)telt választani, melyhez közel ne lenne a hat metróvonalból legalább az egyik tíz perces távolságra. Bécsben három éjszakára legrosszabb esetben is 20 ezer forintért lehet minőségi hostelt találni, ha időben foglalunk. Miután elfoglaltuk a szállást, nyakunkba is vehetjük a várost a 16.50 euróért megváltott 72 órás bérletünkkel!

Ennyit a piszkos anyagiakról, jöhet a kihagyhatatlan bécsi helyek ötös listája!

  1. Schönbrunn

Bár jómagam nem voltam még Versaillesban, de elképzelni sem tudom, hogy az mennyire fantasztikus lehet, hogy ha még Mária Terézia rezidenciájánál is nagyobb méreteket ölt. A Schönbrunn – párizsi „rokonával” szemben – inkább a kényelemre, mint a császári pompára hajt, lehet ezért is tetszett meg annyira, na meg persze a kastélypark másik, dombtetőn lévő végéről szemünk elé táruló kilátás miatt.

  1. Prater

Egy vidámpark, ahol a világ összes pénzét el lehetne költeni hullámvasutazásra, mini-golfra és az 1897-ben épült 65 méter magas óriáskerékre. Jómagam csak utóbbira ültem fel, melynek tetejéről remek kilátás nyílik a városra.

  1. UNO City

Ha már remek kilátás, a Bécsi Nemzetközi Központ felhőkarcolóinak tetejéről még impozánsabb látvány tárul a szemünk elé – bár ezt már nekem is csak mesélték, ugyanis nem volt lehetőségem felmenni a 220 méter magas „Erste-kékben” pompázó DC Tower legfelső szintjére…

  1. Belvedere

Az új bécsi főpályaudvartól öt perc sétára található barokk stílusú nyári palota Savoyai Jenő herceg rezidenciájaként szolgált a XVII. és a XVIII. század fordulóján. Manapság már a turisták és helyi emberek járnak a csodájára ennek az allegorikus szobraival, gyönyörű kútjaival és vízeséseivel egyedülállónak számító helynek. Esetleg ha túl korán érnénk ki a vasútállomásra vagy egy félmaraton után szeretnénk kipihenni magunkat, ez a hely a tökéletes választás!

  1. MuseumsQuartier

Hogy képzeli ez az ember, hogy kihagyta a Mariahilfer Strassét?” – hát csak úgy, hogy Bécs Váci utcája gyakorlatilag semmiben nem különbözik névadó budapesti testvérétől sőt, a Schönbrunntól a Ringig tartó utca fele egyáltalán nem a gyalogosoké, így ötödikként a múzeumi negyedre esett a választásom, ahol egy 2 kilométeres sugarú körön belül megtalálhatjuk a Szépművészeti- és a Természettudományi Múzeumokat, melyek egymásnak ikertestvérei, valamint a MUMOK, a Leopold Múzeum és a Bécsi Művészeti Csarnok is itt van.

Tapasztalat: Három nap kevés, hogy teljesen felfedezzük Bécset!