Biztos (H)alap

Interjú az Alapítvány elnökével

Az egyetemen úton-útfélen belefutunk a Hallgatói Alapítvány munkásságába, hiszen ezért is alapultak – hogy a hallgatókat támogassák és segítsék. Arról kérdeztük Béni Kornélt, hogy konkrétan hogyan könnyítik meg az ELTE TTK polgárainak életét, és a hallgatók mit tehetnek az Alapítványért.

Mikor és miért jött létre a Hallgatói Alapítvány (HA)?

Az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány 26 éve jött létre azzal a céllal, hogy az ELTE TTK Hallgatóit segítse. Kiemelt fontosságú feladat a hallgatók szakmai, tudományos és kulturális közösségi életének támogatása, ennek okán szervezünk és támogatunk mások által szervezett rendezvényeket. Támogatunk közvetlenül hallgatókat, például konferencia-részvételhez, nyereményekkel támogatunk tanulmányi versenyeket, könyveket adományozunk a Kari Könyvtárnak, egyszóval amire éppen szükség mutatkozik. Fontos megemlíteni továbbá, hogy az általunk üzemeltetett szolgáltatások is nagyban megkönnyítik, nem csak a TTK, de az egész Kampusz hallgatóinak – és sokszor oktatóinak – életét, többek között fénymásoló szalont üzemeltetünk.

Milyen más szolgáltatásokat nyújtotok?

Közvetlen szolgáltatás tekintetében talán a fénymásolószalon a legfontosabb. Itt lehet nyomtatni színesben és A/3-as méretben is, erre a Kampusz környékén máshol nincs publikusan lehetőség. A fénymásolószalonban szakdolgozatokat is kötünk. Együttműködésben vagyunk az Alexandra könyváruházzal, hogy olcsóbban juthassanak könyvekhez az ELTE TTK Hallgatói és oktatói, erre a honlapunkon lehet jelentkezni. Nem tudom mennyire nevezhető szolgáltatának, de kiadjuk a Nyúzt is, és persze ott vannak a rendezvényeink. Bár nem az egyetemi hallgatókat érinti leginkább, hanem az érettségi előtt állókat, de érettségi előkészítő tanfolyamokat is szervezünk, éves, féléves és levelező formában is, évről-évre egyre több hallgatóval. És persze ott vannak a rendezvényeink. Szervezünk szórakoztató-, tudományos- és sportprogramokat egyaránt. Amennyiben pedig nem mi szervezzük, igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten támogatni azokat.

Tudnál pár példát mondani ilyen rendezvényekre?

Ez igen változó szokott lenni. Ami minden évben megrendezésre kerül, az az 5vös5 km, a Gólyahajó, de a kisebb kari és szakos rendezvényeket is mi szoktuk rendezni. Amikor van lehetőségünk a Gólyabálon vagy a Gólyatáborokban közreműködni, azokba is beszállunk természetesen. A szakmai dolgokat csak akkor szervezzük mi, ha ezt valamilyen külső körülmény indokolja, ezeknek többnyire megvan a szervezője, mi támogatásokat szoktunk biztosítani.

Fotós: Tóth Bálint

Közzétette: Tétékás Nyúz – 2017. február 18., szombat

Mióta vagy az Alapítvány elnöke?

Közel egy éve.

Mik a terveid az alapítvánnyal?

Minden most folytatott tevékenységet továbbvinni. Ez nem tűnik túl előremutató tervnek, de annyira nem egyszerű feladat ez sem. Emellett persze azt látom, hogy számos lehetőséget adhatna az Alapítvány az alulról jövő kezdeményezések felkarolásában, ám ezek nem mindig jutnak el vagy nem időben jutnak el hozzánk. Meggyőződésem, hogy nem minden esetben nekünk kell kitalálni, mire lenne szükség, legyen az szolgáltatás vagy rendezvény, lehetőséget kell adni arra, hogy aki megálmodik egy projektet, az véghez tudja vinni az Egyetemen belül úgy, hogy megkapja hozzá a szükséges hátteret és támogatást. Ezt az Alapítvány meg tudja adni, csak az ötletek nem mindig jutnak el hozzánk, illetve a mi üzenetünk, hogy ha szerveznél egy konferenciát vagy tanulmányi versenyt, keress fel és segítünk megvalósítani, nem mindig jutnak el azokhoz, akik esetleg csak az ilyen jellegű háttértámogatás vélt hiánya miatt nem mernek belevágni abba, hogy hozzátegyék a maguk részét az egyetemi közélet szervezéséhez. Ezen mindenképp szeretnék javítani.

Hogy épül fel az alapítvány?

Az alapítvány szíve és lelke az önkéntesek. Több százan segítették az elmúlt időszakban is a különböző projektjeinket. Az Alapítvány döntéshozó szervre a Kuratórium, tagjait (így elnökét is) a TTK HÖK Küldöttgyűlése választja, ugyanis a TTK HÖK alapította az Alapítványt.

Kik segíthetnek nektek és hogyan?

Elsősorban az önkéntesek segítenek nekünk, a befektetett munkájukkal. Kapunk természetesen támogatásokat, akár az adó 1%-a formájában, akár közvetlenül, ami hatalmas segítség, és erre kérnénk is mindenkit, aki tudja támogassa az Alapítvány munkáját.

Milyen munkákkal lehet megkönnyíteni a dolgotokat?

Sokszor van segítségünk önkéntesekre. Több nagy projektet is lebonyolítunk, de persze az Alapítvány napi működése során is sokszor nagyon hasznos tud lenni a segítség. A legtöbb önkéntessel a rendezvényeinken lehet találkozni, elég változatos feladatkörben. Volt már, aki utazásokat szeretett volna segíteni, ami nagy érdeklődés mellett, sikerrel valósult meg. Amikor üzemlátogatásokat szerveztünk, akkor szintén mindig volt érdeklődő. Ide sorolhatóak még a középiskolai megjelenések, ahol az Egyetemünket volt lehetőség bemutatni. Inkább megfordítanám a dolgot, ha valaki szeretne tenni valamit a közösségéért, amiben egyetemi évei alatt ideje jó részét tölti, akkor arra megadjuk a lehetőséget, a kereteket és a támogatást. Nem feltétlen mi tudjuk megmondani, mire van leginkább szüksége éppen a TTK hallgatóinak, kirándulásra, sportprogramra, ismeretterjesztő vagy tudományos programra, de ha valaki idejön, hogy erre szükség lenne, netán még meg is csinálná, csak nincs meg hozzá a háttér, akkor segítünk.

Hol találhatjuk meg az Alapítványt?

Az irodánk a Déli épület alagsorában a 00.734-es szobában van, itt üzemel a fénymásoló szalonunk is. Elérhetőek vagyunk természetesen interneten is az alapitvany.elte.hu címen vagy az ugyfelszolgalat@alapitvany.elte.hu-n.