Őrült, dilis, szerelem – Kocka has, és sportzakó

Ha egy kellemes vígjátékra vágysz egy borús délutánon, akkor itt az ideje, hogy megnézd az Őrült, dilis, szerelem című filmet. Nem a megszokott, nyálas romantikus filmről van szó, ugyanis remek és jól átgondolt humorral rendelkezik a film, így nem csak a lányoknak szórakoztató.

Cal tulajdonképpen elégedett, van egy gyönyörű felesége, szép háza, gyerekei és persze remek munkája. Azonban egy rémálomba csöppen, amikor felesége, Emily, egy romantikus vacsora végén bejelenti, hogy bizony válni akar, ja és mellesleg megcsalta őt egy kollégájával. A férj számára ez a vég, elköltözik, és próbál úgy túllenni a traumán, hogy minden este iszogat a közeli bárban. Ekkor jön Jacob, a szépfiú, aki nem bírja tovább nézni Cal nyomorát, és segít neki, hogy igazi menő pasi lehessen. Megtanítja csajozni, és új öltönyt vesz neki. Cal jó tanítványnak bizonyul, azonban a vak is láthatja, hogy még mindig fülig szerelmes a feleségébe.

maxresdefault (2)

A történet erőssége, hogy több szálon fut és mindegyikben a fő irányvonal a szerelem. Például a babysitter, aki Cal kisebb gyerekére vigyáz, szerelmes Calba, a kisgyerek meg szerelmes a babysitterbe. Jacob álltalában nem szerelmes senkibe, de amikor megismeri a Cal lányát (nem tudja, hogy a tanítványa az apja) akkor egyből beüt a villám. Az, hogy ki kit szeret, csak a végén derül ki, amikor is az érzelmek túlcsordulnak, és egy óriási verekedés formájában bontakoznak ki. Dan Fogelman (az Aranyhaj és a nagy gubanc is az ő tollából ugrott ki) elképesztően jó forgatókönyve valódi figurákkal népesíti be a történetet. A humor forrása a filmben nem az, hogy megalázza a karaktereket, hanem a remek beszólásokon, helyzetkomikumon és a műfaj kifigurázására támaszkodva nevetteti meg a nézőket. Persze újat nem sikerült alkotni, de ez nem probléma, ugyanis remek humorral parodizálja a műfaj kliséit.

(L-r) RYAN GOSLING as Jacob and EMMA STONE as Hannah in Warner Bros. Pictures’ comedy “CRAZY, STUPID, LOVE.” a Warner Bros. Pictures release.
(L-r) RYAN GOSLING as Jacob and EMMA STONE as Hannah in Warner Bros. Pictures’ comedy “CRAZY, STUPID, LOVE.” a Warner Bros. Pictures release.

Steve Carell a film elején remekül játssza el a kicsit szerencsétlen, de alapvetően jóindulatú családapát, akinek a reggel az első gondolata a felesége, és lefekvéskor is csak arra tud gondolni, hogy milyen szerencsés, hogy ilyen család adatott meg neki. Ahogy a szemünk előtt a csajok kedvencévé alakul az abszolút hihető. Julianne Moore csodásan alakítja az összezavarodott feleség szerepét. Ryan Goslingnak szerintem nem ez a legerősebb filmje, azonban a csinos arcával és kocka hasával sok női tekintetet varázsol ködössé. Emma Stone szereplése pedig tökéletes, mint mindig. Ajánlom a filmet lustálkodós vasárnapokra, azoknak, akik szeretnének végre egy jót nevetni, és közben romantikus hangulatba kerülni.

Crazy, Stupid, Love (magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 118 perc, 2011)
Rendező: John Requa, Glenn Ficarra
Forgatókönyvíró: Dan Fogelman
Szereplők: Cal Weaver (Steve Carell), Emily Weaver (Julianne Moore), Jacob Palmer (Ryan Gosling), Hannah (Emma Stone)
Pontszám: 8/10