Veszprém – A királynék városa

Üdvözöljük a kézilabda fővárosában!

A Balatontól nem messze található az egyik legnagyobb történelemmel rendelkező magyar város. Bemutatjuk hazánk egyik legszelesebb, ám annál hangulatosabb kisvárosát, amit érdemes mindenkinek legalább egyszer megnézni – és nem csak a kézilabda szerelmeseinek…

Az elmúlt pár Helyvektor trendi külföldi helyszínei (Amszterdam, Prága, Zürich) és a régen egyes rétegek körében trendinek számító Rákóczi tér után ezúttal egy nagy múltú, békés, felfedezésre váró 60 000 fős településre, a csodálatos Veszprém városába látogattunk el, ahol – méretéből és a vár központi fekvéséből kifolyólag – eltévedni ugyan nem lehet, de mégis tartogat számunkra elég programot egy hosszú hétvége kellemes eltöltéséhez.

Mindenekelőtt néhány alap információ: ha ránézünk a térképre, akkor a várost nyugodtan nevezhetjük a Dunántúl középpontjának. A Bakony legnépesebb településétől alig pár kilométerre évszaktól függően hazánk legnagyobb síparadicsoma és legnagyobb üdülőövezete is megtalálható, így turisztikai szempontból egy igen szerencsés városnak nevezhetjük.

Ha nem rendelkezünk autóval, akkor Veszprémet érdemes inkább busszal megközelíteni, mint vonattal, ugyanis míg a vasútállomás kint van a város északi határán túl, addig a buszpályaudvar a városközpontban helyezkedik el. Budapestről autóval másfél, tömegközlekedéssel két és negyed óra alatt lent vagyunk.

Veszprém1

A város legszebb része a belváros – és itt nem a sétálóutcáról az égbe magasodó toronyházra gondolunk, mely 62 méterével Veszprém megye második legmagasabb épülete a pápai Nagytemplom két tornyától 10-10 méterrel lemaradva, hanem – azon belül a már Géza fejedelem korában, azaz több, mint 1000 éve is létező várra gondolunk.

A vár I. (Szent) István király feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt, később évszázadokon át itt koronázták meg a magyar királynékat, innen a „királynék városa” elnevezés. I. István itt győzte le Koppány seregeit, így kulcshelyszíne volt a kereszténység bevezetéséért (is) vívott harcban.

A vár olyan, mint egy egyutcás zsákfalu. Délkeleti bejárata a Szabadság téren és az Óváros téren át közelíthető meg, utóbbi helyen található a Városháza épülete is. A Tűztorony után egy éles jobbos kanyar vezet fel a Várkapuhoz. Kis andalgás után máris szemünk elé tárul a Szent Mihály-székesegyház, amely a veszprémi érsekség központjának tekinthető. Mellette a Gizella-kápolna, előtte a 41 méter mélységű Várkút nyújt szemet gyönyörködtető látványt.

Veszprém3

A székesegyház mellett tovább sétálva elérünk a vár falához, ahol maga I. István és Gizella fogad bennünket, pontosabban remekül megformált közös szobruk, mely mögött félkör alakban szemünk elé táruló látványért megéri meglátogatni a várost. Ha pedig a várról szeretnénk gyönyörű képeket készíteni, akkor a Benedek-hegyről ennek a kívánságunknak is eleget tehetünk.

Ha a Benedek-hegyről jobbra ereszkedünk le, akkor a Séd-patak völgyébe érkezünk, mely az elmúlt években szinte teljesen beépült különböző villákkal és egyéb épületekkel. Ha balra vesszük az irányt, akkor érdemes a Szent István-viaduktot érintve az Állatkert felé venni az irányt, mely a Fővárosi Állat- és Növénykert mögött az egyik legsokfélébb állatkertnek mondható, ahol a szurikátáktól az oroszlánokon át a királypitonig mindenféle egzotikus állat megtalálható és diákigazolvánnyal már 1600 Ft-ért látogatható.

7c512-hiuz0506.1

Az állatkerten és a váron kívül Veszprém harmadik vonzereje a sport, egész pontosan a kézilabda, a városban található az elmúlt 40 év alatt a világ egyik legjobb csapatává váló Telekom Veszprém, mely idén végre szeretné beteljesíteni sorsát, vagyis amiért immáron 40 éve építkezik (a csapat korábbi neve Veszprémi Építők…): megnyerni a világ legerősebb versenysorozatát, a Bajnokok Ligáját.

Veszprémben minden megvan ahhoz, hogy egy 3 napos hétvégét eltöltsünk itt, célszerű áprilisban felkeresni!