Legendás állatok és megfigyelésük

Sokan, akik a Harry Potteren nőttek fel, várták, az esetleges folytatást. A széria pedig folytatódott egy színdarabbal. Sajnos a szövegkönyv elolvasása után, az is kérdésessé vált számomra, hogy egyáltalán a Legendás állatok és megfigyelésüket megnézzem-e, ugyanis akkora csalódás volt a Harry Potter és az elátkozott gyermek, hogy féltem, hogy a legendás lényekről szóló film is gyengén sikerül. Ezt pedig a bennem élő rajongó már biztosan nem bírta volna ki.

maxresdefault

A történet főszereplője Göthe Salmander, aki Amerikába utazik, hogy szabadon engedje az egyik varázslatos állatát, természetesen a legszigorúbb titokban. Azonban nem csak egy fenevadat hoz magával, hanem egy egész bőröndnyit. Szegény Göthe a legrosszabbkor érkezik, hiszen sötét felhők gyülekeznek az amerikai varázslók feje fölött ugyanis lelepleződhetnek a varázstalanok előtt.
Sok változás van az eredeti Harry Potter szériához képest: nem egy izolált világban játszódik, nem gyerekek szerepelnek benne, és végre megismerkedhetünk külföldi varázslókkal is. Azt gondolom, hogy éppen ezek miatt a változtatások miatt nem minden Harry Potter rajongónak fog tetszeni a film. A főszereplő nem akar senkit megmenteni, csak az állatkáit vigyázza féltő gonddal. A mellékszereplők sem hősök, és nem is nagyon tudják, hogy mi ellen harcolnak, csak sodródnak az árral. Az viszont mindenképpen hasonló, hogy mind Harry mind Göthe jelleme átlagos. Senkinek nem ők a kedvencei a történetből, gondoljunk csak arra, hogy a Harry Potter sorozatban Ron, Luna és Hermione jelleme mennyivel szerethetőbb, mint a főszereplőjé. A mellékszereplők azonban annál rokonszenvesebbek! A magnixet (muglit) játszó Dan Fogler remekül alakítja a kedves, kissé kövérkés, de amúgy szimpatikus átlagembert. A leginkább azonban nekem Queenie tetszett a filmben, aki egy nagyon erős női karaktert alakít. Hozza a ’20-’30-as évek klisés női szereplőjét, de mégis van benne valami izgalmas.
A legendás állatok pedig valami elképesztőek a filmben. Mindenki kedvence a furkász, aki tulajdonképpen egy kleptomán kacsacsőrű emlős. Mindig megszökik, és tömködi az erszényébe a kincseket. Nem számít neki, hogy pénz vagy ékszer, a lényeg, hogy csillogjon! Központi szerepet kapott még a bólintér is, aki nagyon ragaszkodó, és eléggé őrzi a haragját is. Egyébként mind a két állat szerepelt már az eredeti Harry Potter könyvekben, így ezzel nem tudtak mellélőni ebben a filmben.
A filmet mindenkinek ajánlom, de nem szabad elfelejteni, hogy még lesz folytatása, így a cselekményt nem bontották ki teljesen. Úgy gondolom, hogy jól lefektette az alapjait az elkövetkező részeknek.

Fantastic Beasts and Where to Find Them (angol-amerikai fantasy, 140 perc, 2016)
Rendező: David Yates
Forgatókönyvíró: J. K. Rowling
Szereplők: Göthe Salmander (Eddie Redmayne), Credence (Ezra Miller), Henry Shaw (Jon Voight) Seraphina Picquery (Carmen Ejogo), Graves (Colin Farrell)
Értékelés: 8/10

Czauner Borika