Amikor a mese rémálommá válik

Gondoltatok már arra, hogy mi lenne ha a mesék nem csak kitalált történetek lennének, hanem a valóság? Tényleg létezne Piroska és a Farkas, Boszorkányok, Varázslók és a többiek? Ezen az ötleten indult el Stephen Carpenter, David Greenwalt és Jim Kouf, amikor nekiálltak a Grimm című sorozat készítésének. Ebből az elgondolásból nem egy gyerekeknek szóló mesesorozat, hanem az idősebb korosztályt célzó sci-fi horror született.

7d6864a686534d5775caab651a8b09f5

A történet egy portlandi nyomozóról, Nick Burkhardtról (David Giuntoli) szól, aki boldogan él barátnőjével, Juliette-el (Elizabeth Tulloch) és keményen dolgozik a kapitányságon. Furcsa dolgokat kezd látni, de nem tulajdonít különösebb figyelmet ennek, amíg be nem állít hozzá nagynénje, Marie Kessler (Kate Burton). A nő rákos beteg és azért jön, hogy még halála előtt féltett kincsét, a lakókocsiját, Nicknek adja és bevonja őt a nagy családi titokba. Ez pedig az, hogy ő egy Grimm. A Grimmeknek az a különleges „képességük”, hogy olyat is látnak, amit más nem, az emberek valódi énjét. Amikor egy Keveréklény (egy ember, aki egyben egy mesebeli lény is) elveszti az önuralmát, akkor a Grimmek meglátják, hogy mik is ők valójában. Ezt persze a férfi nehezen emészti meg, nem is akarja elfogadni, hogy ez a valóság és nagynénje nem beszél félre, de végül egy igazán jó Grimm válik belőle. Az első ilyen jellegű nyomozás során találkozik Nick Monroe-val (Silas Weir Mitchell), aki történetesen egy Dúvad. Először meg akarja ölni, mert nagynénje azt mondta neki, hogy minden Keveréklény gonosz és meg kell tőlük szabadítaniuk a világot, de végül szövetséget köt vele és megtanulja tőle az „új világ” csínját-bínját. A páros összekovácsolódva sokkal hatásosabb bűnüldözővé válik, mint eddig bárki. Természetesen, mint ahogy az minden sci-fiben lenni szokott, az összes háborút és botrányt egy-egy Keveréklény-összeesküvéssel magyaráznak. Ám ha türelmesek vagyunk, akkor az évadok során az egész “mesevilág” eredettörténetére is fény derül.

Mindamellet, hogy a sorozat rettentően izgalmas, tele van fordulattal, és én személy szerint alig bírtam abbahagyni, mindig vártam a következő részt, s a benne rejlő mögöttes tartalmat is. Az az üzenete, hogy nem számít, hogy ki honnan származik a személyisége és tettei a lényegesek. Így két ősellenségből is válhat jó barát, és kitarthatnak egymás mellett jóban-rosszban.

A sorozat eddig 5 évadot élt meg, január 6-án jön a 6., úgyhogy a vizsgaidőszakban kis kikapcsolódásként még utolérhetitek az amerikai premiert. Én már alig várom…

Kelemen Andi