Legyen tánc!

December másodikán este a Gömb aulát birtokba vették az elegáns ruhába bújt hallgatók, akik mind a táncok, a buli és a társaság miatt gyűltek össze.

A gólyák számára már este héttől nyitva állt a bál, amíg mi, a többiek csak este kilenckor kezdhettünk el beszállingózni. Na de térjünk is rá az izgalmas részre: a nyitótáncokra!

Az első a gólyák keringője volt, ami a klasszikustól eltérően a Trónok harca intrójára ment. A lányok csodásan néztek ki a fehér keringőruhájukban és a fiúk is nagyon fessek voltak a szmokingjaikban. A kedvenc részem az volt, amikor a párok két oszlopba álltak és a lányok átsuhantak az oszlopok közötti téren, nagyon ügyesen csinálták, légies látványt nyújtottak annak ellenére, hogy magassarkúban milyen nehéz is gyorsan sasszézva tipegni! Szerencsére kétszer is eltáncolták a keringőt, így valószínűleg már kevésbé izgultak a másodiknál, talán emiatt is sikerült jobban az emelés, ami az egyik fénypontja volt a koreográfiának.

_MG_6813

„A koncepció részemről annyi volt, mint eddig minden évben: egy szép produkcióval kiállni a közönség elé, ami méltó arra, hogy egy gólyabált – ami azért lássuk be nem egy nagyestélyis esemény – egy kicsit elegánsabb, “fancybb” módon megnyisson. Közel két hónapig próbáltunk hetente kétszer fáradhatatlanul, hogy amikor élesben táncolják már ne kelljen izgulni, hogy tudják-e mit kell csinálni, hanem élvezni is tudják a táncot.
Ütköztünk azért néhány akadályba, például a gömb aula állandó foglaltsága miatt (poszterkiállítás, festékkonferencia, IK-s nyílt nap) a bál hetében szerdáig nem is tudunk próbálni, ami miatt egyrészt a parkett mérete miatt volt meglepetés a táncosoknak, másrészt mindenhol máshol az épületben alacsony plafon van, így az emelést sem tudtuk próbálni az utolsó pillanatig. A bál estéjén a nyitás előtt fél órával még alakítanunk kellett a koreográfián, de ez külső szemlélők számára talán nem volt észrevehető. Volt egy B terv is, ha az emelést ki kéne szedni, hirtelen lesérülések miatt, de a végén már a gólyák mondták, hogy most már marad, bevállalják és csak azért is megcsinálják. És megcsinálták.

Egyébként én azt láttam rajtuk, főleg a visszatapsolás utáni előadáson, hogy tényleg élvezik is amit csinálnak. Úgyhogy rengeteg energiát fektettek bele, hajlandóak voltak végtelenszer eltáncolni a próbákon, ami meglátásom szerint meghozta a gyümölcsét, végtelenül büszke voltam rájuk.” – mondta Koczur Szilvia, aki betanította a gólyakeringőt.

_MG_7104

A gólyák keringője után jött a Bárczisok előadása, aminek az eleje nagy kedvencem volt. A táncosok feketébe öltöztek, a kezükön fehér kesztyű volt és az arcukon maszk. A sötétben szinte világítottak a kesztyűik és emiatt nagyon látványos volt a koreográfiájuk. Utána felkapcsolódtak a fények, lekerültek a fekete pulcsik és burlesque-sebbre vették a figurát. A lányok körbetáncolták az egyetlen fiút, aki nem úgy tűnt mintha nagyon szenvedne az őt csábító lányok közt. Sok akrobatikus elem volt a végefelé, aminél eléggé izgultam a lányokért, mert nagyon csúszósnak nézett ki a kő. Szerencsére semmilyen ilyen gikszer nem volt.

_MG_7261

Majd a nyitótáncok közül az utolsó következett – a mentortánc. Ez egy igazi TTK-s koktél volt, több stílust is felvonultattak a táncosok – kezdődött a Pen, pineapple, apple, pen-nel, folytatódott a Rasputinnal, a Ninenty nine luftballoon-nal, majd egy kis ír zenével és végül egy igazi veretéssel zárult. Nagyon szórakoztatóak voltak a beöltözött táncosok és a hegedűsök is.

„Mint ahogy tavaly is, idén is nagyon sok mentor jelentkezett a táncra. A zenéket együtt választottuk ki, nagyon jól sikerült összeállítás lett belőle. A tánc betanulására kevés időnk volt, de szerencsére egy nagyon lelkes csapat jött össze, akik még nélkülem is próbáltak abban az időpontban, amikor betegség miatt nem tudtam bemenni, plusz a koreográfiába is jó ötleteket adtak, amiket fel is használtam. Nagyon büszke vagyok rájuk, látszott rajtuk, hogy élvezték (ami a legfontosabb, hiszen mi másért dolgoztunk volna ennyit vele), és csak remélni tudom, hogy egy jó élménnyel távoztak az idei gólyabálról.” – nyilatkozta Ignácz Detti, a mentortánc koreográfusa.

A nyitótáncok után pedig kezdődhetett a buli! A fellépők viszonylag széles zenei palettát fedtek le, így a legtöbb ember megtalálhatta a számára kedves zenét játszó termet, ahol vagy a FiSH! vagy a Blahalouisiana vagy a Hősök vagy a Fresh játszott. Aki pedig külföldi előadókra vágyott, azoknak DJ Gomes és DJ Juhász Laci biztosította a talp alá valót!

László Lívia