Beszéltünk a Biológia Bsc-ről

A Biológia hallgató fórum 2016. november 17-én került megrendezésre az Északi Tömb Than Károly termében. Több hallgató is megjelent, hogy véleményét elmondja és észrevételeit közölje mind a Szakterületi Bizottsággal, mind a tanterv újragondolásáért felelős ad hoc bizottsággal. Az eseményre meghívott tag volt Dr. Miklósi Ádám a korábban említett bizottság elnöke, és Dr. Kovács M. Gábor bizottsági tag. Sajnálatos módon az Etológia tanszék vezetőjének korán el kellett mennie, de Kovács M. Gábor továbbra is segítette a konstruktív munkát.
A fórum csaknem 3 órásra sikeredett, és rengeteg jó ötlet hangzott el a hallgatóktól, illetve záporoztak azok a kérdések, amelyekre válaszokat akartak kapni. Szerencsénkre a kérdések többségére kielégítő visszajelzéseket kaptunk. Fény derült az új BSc-s modellekre, és a hallgatók megtudhatták, hogy mi az Intézet elképzelése a képzésről. Ezekhez a modellekhez több új javaslatot sikerült adniuk, amelyek mindenképpen tárgyalásra lesznek bocsátva az Intézetnél. Szubjektíven nézve, az asztal másik oldaláról és nagyon szellősen írva 6 db A/5-ös oldalnyi javaslatot sikerült megosztanunk az ad hoc bizottsággal.
A hangulatról szerencsére a meghívott oktatók is gondoskodtak. Nem érezte senki sem magát feszélyezve, és mindenki fel merte tenni az összes (még ha magában úgy is gondolta, hogy esetleg buta) kérdését és javaslatát. Szeretnénk megköszönni a biológia szakterület nevében, hogy a meghívott oktatók el tudtak jönni, és segítettek ötletelni, és eloszlatták a kételyeket, amelyek esetlegesen felhőként tárultak a szemünk elé. Ez a legalább három éve elkezdett projekt most érkezett el arra a pontra, hogy igazán oda tegyük magunkat. Ez a fórum csak a kezdet volt, a jövőben szeretnénk több hasonló ülést szervezni, hogy minden hallgató elmondhassa az ötletét, hogy hogyan javítana ő a képzésen. Így biztosak lehettek benne, hogy ez volt az első, de nem az utolsó olyan fórum, ahol tehetünk azért, hogy egy jobb BSc-t varázsoljunk a jövő nemzedékének. Persze ez nem csak az alap, de a mesterszakra is hatással van, így a későbbiekben erről is beszélgetnünk kell.
Ha esetleg nem jutottál el a fórumra, de van ötleted, akkor írj egy emailt a mindenkori biológia szakterületi koordinátornak a bioszk@ttkhok.elte.hu címre, aki ezt biztosan el fogja juttatni a bizottsághoz névtelenül. Ha kedved lett volna jönni, de időd nem volt rá, akkor várunk a következő fórumon, hogy hangot adhass a véleményednek. Várjuk a véleményeiteket sok szeretettel és találkozunk a következő beszélgetésen.

Fetter Dávid