Vérmesék

Maffiózónak születni kell. Hiába térnek jó útra, a mindennapi kihívásokra bizony ők másképpen reagálnak, mint az átlag emberek. Az udvariatlanságra gyújtogatással, a hazugságra pedig egy kis csihi-puhival. Ezt az életet mutatja be a Vérmesék című film.

A film a Manzoni-ék mindennapjaiba nyújt bepillantás. Ők azonban nem egy átlagos család, ugyanis Fred/Giovanni (Robert De Niro), a családfő az FBI-nak vallomást tett, ezzel pedig három nagy maffiafőnököt is rács mögé juttatott. A fején húsz millió dolláros vérdíj van, így a tanúvédelmi program sem nyújthat számára megfelelő védelmet. Franciaországba költözik a kis család, az út zökkenőmentes lebonyolítására pedig Stansfield ügynököt (Tommy Lee Jones) bízzák meg.

78738_43

 

A film két alap szituációra épít, amelyek már sok film alapanyagául szolgáltak. Egyik, a maffiacsalád bemutatása, a másik pedig az Európába érkező amerikaiak helyzete. A kettőt összegyúrva adja meg az alap humorát a filmnek. Bemutatja a franciák idegengyűlöletét is, amely még viccesebbé teszi a történetet. A család azonban nem az egyszerű, buta amerikai sémát követi. Saját eszközeikkel (amely szerencsés esetben csak egy teniszütő, szerencsétlenben pedig egy gázpalack) visszavágnak az őket ért igazságtalanságok miatt. A Manzoni-ék tulajdonképpen a megszokott mindennapi élet kihívásaira a maguk módján reagálnak, és megteszik azt, amiről az átlagember csak álmodni mer. Biztos mást is feldühít, amikor a szerelő pár órás késéssel érkezik, ezzel az egész napunkat átvágja, majd még direkt nagyobbnak állítja be a ház körüli problémákat, hogy többet kereshessen rajtunk. Erre a legtöbbünk inkább csak nyel egyet, és beletörődik, hiszen nincsen más választása, azonban Fred egy baseball ütővel intézi el ezt a problémát.

262977_1024_vermesek__16_

A poénok, amelyek nagy részét már ismerjük régebbi filmekből, remekül vannak előadva. A feleséget, Maggiet Michelle Pfeiffer alakítja, aki hitelesen adja a kedves családanyát, aki ha megsértik felgyújt ezt-azt. A jókislány Belle, aki szende és kedves, ugyancsak meg tudja védeni magát, és pár jólirányzott ütéssel elintézi azokat, akik erőszakoskodni próbálnak vele. Warren, a kistestvér pedig hideg számítással felismeri az emberek gyengeségeit, és ezt kihasználva, egy mini iskolai bűnbandát hoz létre. Egy közös a család tagjaiban: átlagosnak tűnnek, és emiatt próbálják őket kihasználni, azonban ezért ők véres bosszút állnak.

A filmet azoknak ajánlom, akiket nem zavar a sötét humor, és a néhol indokolt agresszió. Maffiafilmnek, és paródiának is kitűnő.

Family (magyarul beszélő, amerikai-francia akció-vígjáték, 111 perc, 2013)
Rendező: Luc Beddon
Forgatókönyvíró: Luc Besson, Michael Caleo
Szereplők: Fred/Giovanni (Robert De Niro), Stansfield ügynök (Tommy Lee Jones), Maggie (Michelle Pfeiffer), Warren (John D’Leo), Belle (Dianna Agron)
Pontszám: 9/10