Rossz szomszédság – Family guy után szabadon

Az ifjú házas Mac (Seth Rogen) és Kelly (Rose Byrne) gyermeket vállal. Új házba költöznek egy olyan környékre, ami éppen olyan, mint a Lila akác köz. Szinte már érzik, ahogy a csodás kertvárosi élet szellője simogatja az arcukat. De ekkor történik valami, ami mindezt romba dönti.

screen-shot-2014-04-08-at-10-59-46

Mint minden amerikai filmben, ami az egyetemistákról szól, megjelennek a diákszövetségek, ahol egy nagy házban a fiatalok együtt élnek, buliznak és mellesleg néha tanulnak. Na, éppen egy ilyen szövetség költözik a fiatal házasok mellé. A nézők már ekkor érzik, hogy ennek jó vége nem lehet. Mac és Kelly azonban úgy gondolja, hogy jól ki fognak jönni egymással, hiszen ők is keményen végigbulizták a húszas éveiket. A film ezáltal nem csak a bulis főiskolásokat, hanem a jövőjüket is bemutatja egyszerre. A házasok szeretnének újra bulizni, azonban érzik, hogy ők ebből már sajnos kinőttek, eljött az ideje a felnőtté válásnak, hiszen már nem csak önmagukra, hanem egy csöppségre is vigyázniuk kell. Akkor kezdődik el a harc, amikor Mac és Kelly kertvárosi polgár énje előtör. Persze a film is ekkor válik szórakoztatóvá. Kezdetben még ártatlan csínyeket puffogtat egymás ellen a két fél, de a későbbiekben eldurvul a harc. Az ártatlan Kelly is kihasználja a főiskolás tapasztalatait, és a fiúszövetség tagjai között olyan viszályt kavar, amelyre csak egy nő képes.

landscape_movies-bad-neighbours-zac-efron-dave-franco

A film humorát nem kizárólag vulgáris és a baba-mama viccek adják. Annak ellenére, hogy folyton átlépi a határokat, a karakterek mögött valódi emberi jellemek állnak. A diákszövetség elnöke jóképű, kockahasú bulikirály, aki szembesül a semmibe futó céltalanságával. Seth Rogen poénjai azonban sokkal egyszerűbbek a film története során. A forgatókönyvíró szinte kizárólag olyan vicceket ír neki, ami a külsejéből adódik. Egymás mellé állítja Zac Efron tökéletes kockahasával, ami egy idő után unalmassá válik. Mac Peter Griffin paródiája, és erre rá is erősítenek abban a jelenetben, amikor egy veszekedés során a férj a feleség fejéhez vágja, hogy bizony neki joga van éretlennek lenni, és a feleség dolga az, hogy eltakarítson utána. Ezek az utalások mentik meg a filmet a tökéletes vulgaritástól.

A film sokszor kifejezetten alpári, de éppen ez az erőssége is. Nem próbál több lenni, mint ami: egy szórakoztató délutáni film, amit az ember akkor néz meg, ha nagyon fáradt, és csak nevetni akar. A színészi játékra nem lehet panasz, bár nem is kell túl magas színvonalat megütniük. Zac Efron éppen önmaga karikatúráját játssza el remekül, ami mutatja, hogy van humorérzéke, Seth Rogen pedig hozza a szokásos színészi játékát.

Bad Neighbours (amerikai vígjáték, 96 perc, 2014)
Rendező: Nicholas Stoller
Forgatókönyvíró: Andrew J. Cohen, Brendan O’Brien
Szereplők: Seth Rogen (Mac Radner), Rose Byrne (Kelly Radner), Zac Efron (Teddy Sanders)
Pontszám: 5/10