A legurbánusabb sportesemény – Budapest Urban Games 2016

Október első napján egy új kezdeményezés bontakozott ki a VII. kerület közepén: a Budapest Urban Games nevű szabadidős sportrendezvényen százak vettek fel futócipőt, alakítottak focicsapatot, fogtak pingpong ütőt, vettek fel bukósisakot, hogy szerte a városban sportoljanak valami „urbánusat”.

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Budapest 2024 szervezet támogatásával október első napján rendezték meg a korszakalkotó Budapest Urban Gamest, melyet akár Utcalimpiának is lehetne nevezni. Az esemény létrejöttének legfőbb célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása volt.

A hagyományteremtő első alkalommal a budapesti sportközösségek mérték össze erejüket a város különböző pontjain olyan helyszíneken, amelyeket eddig kikapcsolódásra és közlekedésre használtunk csupán, legyen az egy belvárosi utca, turisztikai látványosság, betonpálya a város közepén vagy egy elhagyott telek.

budapesturbangameslongboard

Az érdeklődők hat sportágban mérhették össze erejüket. A verseny központjában, a Klauzál téren és környékén rendezték meg a futást – melyen jómagam is részt vettem – , a park betonpályáján a focit, a park asztalain pedig a pingpongot, vagy hivatalos nevén asztaliteniszt. Ezen kívül a Gellért-hegyen a Citadellánál került sor a kerékpárra és a longboardra, valamint a Madách tér adott otthont a street workoutnak.

A legnépesebb mezőny a délelőtti órákban lezajló futóversenyen volt, mely az útvonal kanyargós mivolta miatt a Snake Run nevet kapta. A kicsivel több, mint 3 kilométeres derékszögű kanyarokkal telepakolt kört kétszer kellett megtenni, a leggyorsabb Pálffy Márton volt, ő 21 perc 20 másodperc alatt tette meg a 6,5 kilométeres versenytávot. A legjobb női versenyző Vincze Zsófi volt, aki 24:55-ös idővel diadalmaskodott a szebbik nem viadalában.

budapesturbangames1

Grundfoci a csapatok részére – ez volt a Klauzál téri betondühöngőben zajló futballtorna mottója. A 16 csapat részvételével zajló tornán remek technikai megoldásokat, látványos gólokat láthatott a nagyérdemű. A csapatokat először 4*4-es csoportokba osztották, majd a csoportokból a két-két legjobb bejutott az egyenes kieséses szakaszba, ahol mint tudjuk, csak egy maradhat! Ez az egy most az Outlaw FC volt, akik végig magabiztosan meneteltek a trófea felé.

A harmadik Klauzál téri utcalimpiai faluban megrendezett sportág az asztalitenisz volt, mely a tér betonasztalain – értelemszerűen minden időjárási körülménynek kitéve – folyt és habár a szél a környező négy emeletes házaknak köszönhetően, a napsütés pedig a park fái miatt nem volt hatással az egyes és a páros küzdelmek alakulására, laboratóriuminak így sem nevezhetjük a körülményeket.

A kerékpárversenyek nemcsak hogy különleges helyszínen, de különleges módon is zajlottak, az egyik versenyszámban ugyanis a Citadellánál megrendezett versenyen a rajtvonal mögött letámasztott bubikkal kellett teljesíteni a távot. Ezen kívül volt még Gold sprint is, ami egy speciális bringapadra, úgynevezett görgőre felállított bringának a minél gyorsabb meghajtását jelenti.

Szintén a Citadellánál került sor a longboardosok küzdelmeire. A guruló szörfdeszkák paraméterei (hossz, kerekek nagysága) nagyobbak, mint a sima gördeszkáké, amitől az könnyebben siklik a város aszfaltjain. A versenyzőknek a Szirtes úton kijelölt pályán éles kanyarok között gördeszkás elemeket leküzdve kellett legurulniuk a szükséges biztonsági óvintézkedések kíséretében (bukósisak, könyökvédő, térdvédő).

A hatodik sport szintén egy olyan program volt, melyet a városiak találtak ki, a neve Street workout, melybudapesturbangameslogo egy olyan szabad saját testsúlyos edzés, ami extrém, akrobatikus tornagyakorlatokat foglal magában szabadtéri parkokban. Míg korábban csak padokon, játszótéri játékokon csinálhatták a szédületes mutatványokat az elképesztő fizikummal rendelkező egyének, addig ma már saját eszközparkja van a Street workoutosoknak. A Madách téren való megmérettetésnek különleges tétje is volt, ugyanis a párbajok győztese kvalifikálta magát az október 22-i világbajnokságra, melynek helyszíne Dubai lesz.

Az ingyenes rendezvény mögé olyan sportolók álltak be nagykövetnek, mint a korábbi válogatott labdarúgó Lisztes Krisztián és Vincze Ottó vagy az olimpikon asztaliteniszező Póta Georgina, és a magas részvételi arány miatt bátran ki merem jelenteni, hogy – vagy jövő ilyenkor, vagy már akár tavasszal, de – folytatása következik!