Mindenki változik, a görögök soha – Bazi nagy görög lagzi 2

Biztosan mind emlékeztek a Bazi nagy görög lagzi című filmre még 2002-ből. Nos, 14 év várakozás után idén márciusban bemutatták ennek a csodálatos vígjátéknak a második részét. A filmet óriási elvárások övezték, amelyeknek sajnos nem tudott megfelelni. De vajon mi lehet az oka annak, hogy a folytatás tömegekből váltott ki utálatot?

A film kezdete egyből visszarepített az első film hangulatába. Toula újra elhanyagolt, pápaszemes szürke egér, aki a családi étteremben dolgozik. Férje még megvan, köztük a szerelem ugyanúgy megmaradt, azonban valami mégis megváltozott. Nem képesek egymás társaságát élvezni, belefásultak a szülő szerepbe, ugyanis van egy lányuk, Paris, aki ráadásul tini, azok minden problémájával. A fő konfliktus nem az ő kapcsolatukban van, hanem a napvilágot látott titokban, miszerint Toula szüleinek a házassága nem érvényes, ami óriási szégyen, hiszen a hagyományok szerint így több tíz évig bűnben éltek.

6668_4947

A film túl sok mindent, túl sok problémát próbált feldolgozni. Megjelennek a tini gondok, mint a báli párválasztás kérdése, az egyetemválasztás, a szülővel való kapcsolat és persze a túl nagy és túl hangos görög család elviselése. Emellett Ian és Toula sem a régi már, ugyan szeretik egymást, de elfelejtettek együtt lenni. Nehezükre esik a lányukon kívül bármiről beszélni és a romantika is kiveszett az életükből, ami már a családnak is feltűnt. Eközben megjelenik a nagyszülők problémája, hogy nem is házasok igazából, és ez előhozza Mariaban azt az érzést, hogy a férje, Gus, ötven évig csak ingyenmunkásnak és takarítónőnek tartotta és talán nem is szereti. Ha ez nem lenne elég, Gus bátyja is megjelenik, aki dühös, mert szerinte Gus elhagyta a családját amikor Amerikába vándorolt. Emellé még a film közepénél, csak úgy a semmiből megjelenik a meleg rokon, aki nem meri bevallani a családnak a szexualitását. Ezt a sok konfliktust próbálták belesűríteni a filmbe sikertelenül. Ezek mind-mind érdekes kérdések, amelyek a való életben is megjelennek és ahelyett, hogy a film választ adott volna ezekre, félbehagyta és felületesen kezelte. Nem bontotta ki egyik problémát sem, valamelyik csak úgy magától megoldódott véletlenszerűen, valamelyik meg eltűnik, mintha sosem létezett volna.

A színészi játékra azonban nem lehet panaszunk. Toulat és Iant alakító színészek hihetően alakították a házaspárt, akik éppen újra egymásra találnak. A Portokalos-család többi tagja is hozza az első filmben megszokott profizmust. Könnyedén, erőlködés nélkül mutatják be a családot, aki egy nagy halmazként működik, mégis minden tagja különböző. A legbántóbb hibája a filmnek, hogy a családra rengeteg görög sztereotípiát húz, ráadásul újra és újra ismétli őket, mintha abban reménykedne, hogy sokadjára már vicces lesz. A film egyáltalán nem lett rossz, inkább olyan semmilyen, néha vicces párbeszédekkel, de az első rész szintjét sajnos nem éri el. Az aki nem ismeri az előzményeket, nagyon fogja élvezni a filmet, mivel nem lesznek túl nagy elvárásai az első film után.

My Big Fat Greek Wedding 2 (amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 2016)

Rendező: Kirk Jonas

Forgatókönyvíró: Nia Vardalos

Szereplők: Nia Vardalos (Toula Portokalos), John Corbett (Ian Miller), John Stamos (George),

Pontszám: 5/10 muszaka